Vidić posle 6 godina otvorio dušu o promašenom penalu protiv Slovenije: Morao sam, dva igrača su se svađala oko lopte...

Jedan od najboljih štopera svih vremena i sasvim sigurno jedan od najboljih i najuspešnijih srpskih igrača prekinuo je šestogodišnji post kada su u pitanju srpski mediji

  • 23
Ezra Shaw

Nemanja Vidić je odlučio da prvi put posle šest godina progovori za srpske medije nakon promašenog penala protiv Slovenije u odlučujućoj utakmici za plasman na Evropsko prvenstvo u fudbalu 2012. godine.

To je Vidiću bila i poslednja utakmica za reprezentaciju Srbije, koju je neslavno završio, kao tragičar posle promašenog penala. U intervjuu za B92 pričao je o mnogim detaljima iz svoje karijere, a posebno izdvajamo deo o reprezentaciji, kao i o upravo tom promašenom penalu.

>>> Pitali su Vidića da li bi preuzeo klupu Zvezde: Odmah su proradile emocije u Nemanjinom odgovoru (VIDEO)

Reprezentaciju Srbije je u tom periodu pratila loša atmosfera, koja je bila izazvana lošim odnosom između prethodnog selektora Radomira Antića i tadašnjeg predsednika FSS Tomislava Karadžića. Antić je oteran sa mesta selektora, a i dok je bio na toj poziciji, na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, igrači su mogli da primete loš odnos koji ima sa Karadžićem i već tada je atmosfera bila negativna, što je i Vidić potvrdio.

- Impresivan je način kako smo se plasirali na SP, ali je žal što tamo nismo napravili neki uspeh. Nekako je uvek neka spoljna energija bila negativna i ona je dolazila do nas. Loš odnos Antića i Toleta Karadžića je već u Južnoj Africi mogao da se oseti. Uvek se nešto desi, ako ne bude to, biće nešto drugo. Mislim da je to najveći neprijatelj i problem što nismo napravili nešto više. Možda smo mogli jedan korak više, ne tri, ali sigurno da je to uticalo.

Foto: Tanjug/AP

Usledilo je pitanje o promašenom penalu protiv Slovenije u ključnoj utakmici za plasman na Evropsko prvenstvo 2012. Bila je to poslednja Vidićeva utakmica u reprezentaciji i jedini penal koji je promašio u karijeri...

- Da, omašio sam penal, preuzeo sam odgovornost. Normalno, kada preuzmeš odgovornost, moraš da snosiš i posledice. Nikad nisam bežao od odgovornosti, i kritiku sam uvek prihvatao i samim tim sam preuzeo odgovornost. Ne zato što sam imao hir, već zato što sam pre toga u karijeri šutnuo penal ako se ne varam 12 puta i samo sam taj jedan promašio. Nije to bio hir, ja sam šutirao penale u svojoj karijeri.

- Tada kada sam šutnuo penal, ti igrači su se svađali oko lopte. Jedan nije hteo da da drugome, drugi je vukao ''ja ću'', i onda sam kao zamenik kapitena došao da šutnem penal. Ne bih da ulazim u sve detalje, sve se to zna - rekao je Vidić.

Pogledajte i video Vidićevog promašenog penala. Na snimku se može videti da se Marko Pantelić i Dragan Mrđa nešto prepiru dok Vidić stavlja loptu na belu tačku, pa je verovatno na njih mislio kada je rekao da su se dva igrača svađala oko lopte.

Nakon toga Vidić je odlučio da završi reprezentativnu karijeru, a posebno su ga pogodili neki tekstovi u medijima, zbog kojih je bio u ilegali kada je u pitanju davanje intervjua za srpske medije.

- Ne mene, svakog sportistu, najviše povredi ono kada ga napadnu na ljudskom nivou. Možeš da me vređaš, igrao si loše, nisi u formi, pogrešio si ovde, onde... to je normalna kritika. Ali ako ljudski napadaš jednog sportistu koji se bavi time čime se bavi, ako nije dovoljno dobar, pozovite nekog drugog, neka on igra. Kod nas je uvek bilo da li je on loš čovek, zašto se ovome javio, a meni se nije javio, njemu dao intervju, a meni ne... Tako da uvek imaš neki problem i baviš se stvarima koje nisu sportske i fudbalske.

- To treba da prevaziđemo, mislim da je košarka primer, kao i odbojkaši i vaterpolisti, ali fali fudbal. Evo sad smo se 99% plasirali na Svetsko prvenstvo, već mora da se razmišlja šta dalje i kako tamo da napravimo uspeh. Bivši fudbaleri treba da pomognu, a ne da odmognu, svi treba da se ujedine.

Foto: Marko Todorović

Vidić ističe da se kod Muslina vidi disciplina u igri, iako je on sam bio skeptičan kada je video formaciju 3-5-2 na startu kvalifikacija.

- Nisam bio siguran sa taktikom 3-5-2, ali Slavoljub Muslin je izvukao najbolje iz svakog igrača, igra se disciplinovano, sada se igra 3-4-3, sa bekovima koji idu visoko, krilima koji ulaze unutra. Vidi se disciplina i da igrači znaju šta rade - zaključio je Nemanja Vidić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда *($#±•¥¿£©±••¥®¡®><)

    27. septembar 2017 | 15:49

    Тај гробар српског фудбала је за његовог председниковања заслужан за 70-о место наше репрезентације, али и за "поклањање" 6-7 титула његовим. Гробаре на функцијама што даље из нашег спорта. Да никад више не буде нико као што су били тандем Толе Саво.

  • Ma nemoj...

    27. septembar 2017 | 16:13

    Ma da, svađali se dvojica... a što ti Handanović pokazuje u koji ugao da mu pucaš - pardon, plasiraš loptu? Ceo svet je video šta se desilo na toj utakmici. A penal koji si bez razloga skrivio protiv Nemaca? A kad je Stojke odbranio penal, jedino mu ti nisi čestitao a morao si prvi. Ne moraš ni za šta da se pravdaš jer znamo da je tako moralo biti. Žao mi je samo kad belosvetski fudbalski hokštapleri iskorišćavaju vrhunske sportiste poput tebe, a vi nemate moći da im se suprotstavite. Želim ti svako dobro.

  • Stefa

    27. septembar 2017 | 16:30

    Cenim sta je postigao u klubskom fudbalu ali za reprezentaciju nista!napravljen penal protiv nemacke nepotrebno,izgubljen duel protiv kejhila(lose postavljen)promasen penal-sve podseca na doprinos Stankovica reprezentaciji-nista!za razliku od piksija,milosevica jugovica itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA