≫ 

Od picerije do fudbalskog Boga: Priča o čoveku koji bi jednim potezom mogao da uništi Junajtedovu sezonu!

Hoće li Pogba preći u Barselonu? To zna samo Mino Rajola...

  • 2

Fudbalski svet drma vest da je Pol Pogba nezadovoljan u Mančester junajtedu i da želi da igra za Barselonu sledeće sezone! I to samo dan pre završetka prelaznog roka u Engleskoj!

Francuz je navodno nesrećan na Old Trafordu i ne želi da sarađuje sa Žozeom Murinjom, međutim, neke informacije kažu da iza svega stoji Mino Rajola. Najmoćniji fudbalski agent je navodno izdejstvovao 20 miliona po sezoni u Barsi za Pogbu, koji u Junajtedu ima ''samo'' 13.

Ako do transfera dođe, Rajola će biti agent koji bi mogao da uništi Junajtedovu sezonu i pre nego što ona počne.

Jer, Murinjo trenutno nema zamenu za Pogbu ni na tržištu. Vreme curi, malo ga je ostalo za kvalitetna transfer, a ne smemo zaboraviti da Portugalac od Pogbe dosta očekuje ove sezone. Pogotovo što je Francuz letos sa reprezentacijom postao svetski šampion.

Činjenično stanje je da se u celoj toj priči praktično ne pitaju ni Pogba ni Junajted, kao ni Barselona, već samo jedan čovek. Čovek koji je od rada u piceriji došao do statusa fudbalskog Boga - Mino Rajola.

Hoće li Pogba završiti u Barseloni? Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

Agent koji je već kao srednjoškolac uplivao u fudbalske vode u Holandiji, gde se 1968. godine preselio sa roditeljima iz Italije. Imao je samo godinu dana kada je stigao u Harlem gde mu je otac batalio posao automehaničara i otvorio piceriju. Ni slutio nije da će mu sin odatle započeti strmoglavi uspeh.

Svakog petka uveče sto u njegovoj piceriji bio je rezervisan za predsednika fudbalskog kluba Harlem gde je Rajola pomalo bivstvovao u momentima dok se školovao. Poznanstvo sa predsednikom davalo mu je za pravo da razgovaraju o fudbalu gde je 19-godišnji Raiola davao neke odlične predloge za klub. Toliko dobre da mu je ponuđen posao sportskog direktora.

Međutim, zbog sukoba sa jednim članom uprave nije se dugo zadržao u Harlemu. Po napuštanju posla obreo se u agenciji ''Sport Promotion'' koja je u to vreme držala pod svoje nekoliko poznatih fudbalskih imena. Nakon što se upoznao sa, ispostaviće se kasnije, svojim životnim putem Rajola je zaradio prvi novac. Agencija je imala udela u odlasku Denisa Bergampa i Vima Jonka u Inter iz Milana, a ''parče torte'' bilo je rezervisano i za Rajolu. Na račun se slilo oko 14 milona evra.

Rajola je još neko vreme bio član ove agencije, prodao nekolicinu fudbalera, dok nije odlučio da samostalno započne posao. Osnovao je ''Intermeco'', prvu od svoje tri firme. A prvi samostalan posao mu je bio neverovatan. Prodao je Pavela Nedveda Laciju 1996. godine za nešto više od 1.6 miliona evra, da bi o vezisti vodio računa i kada je za 34 miliona prešao kasnije prešao u Juventus.

Ubrzo se grupisao na tri kluba - Ajaks, Milan i PSŽ gde je godinama unazad prodavao fudbalere kao što su Maksvel, Mido, Robinjo, Van Bomel, Emanuelson i drugi. Ali niko mu nije doneo toliko novca kao Zlatan Ibrahimović koji je i dalje ''zlatna koka''. Možemo reći i prijatelj, jer je Rajola imao veliki uticaj u karijeri švedskog napadača.

Mino Rajola u razgovoru sa novinarom Printskrin: Youtube

Ipak, njihov prvi kontakt je bio neverovatan. Dugo je Rajola pokušavao da dođe do Ibre, a kada ga je Šveđanin iskulirao i posle Maksvelove molbe da se vide, Italijan mu je rekao ''da može da se je*e''. Bez obzira na sve, Ibrahimović je pristao da se nađu u jednom hotelu u Amsterdamu. Stigao je u svom Ferariju i Guči odelu, dok je za stolom sedeo normalno obučen čovek sa farmerkama i majici na sebi.

- Da li je ovaj čovek trebalo da bude agent - zapitao se tada Ibrahimović i nastavio: - A onda smo počeli da naručujemo. Nekoliko sušija sa avokadom i gamborima. Dovoljno da petorica pojedu. On je samo trpao u sebe, a zatim me je iznenadio statističkim podacima.

Rajola se vrlo brzo bacio na posao i krenuo je ozbiljan razgovor.

- Kristijan Vijeri je dao 24 gola na 27 utakmica. Filipo inzagi 20 na 25 mečeva, David Trezege 20 na 24 meča, a ti samo 5 na 25. Šta misliš, da li mogu da te prodam sa takvom statistikom - upitao je menadžer Ibrahimovića.

Od Rajolinog poziva zavisi sve Foto: Profimedia

Ko bi rekao da će taj razgovor praktično biti presudan što se tiče Ibrine karijere. Uspeo je Rajola da ga ubedi da ne juri za novcem nego za uspehom. Da se uozbilji i da daje sve od sebe na treningu. Metodi ubeđivanja su mu bili čudni, ali je uspeo. Najpre ga je prodao u Juventus, zatim u Inter, Barsu, Milan, PSŽ i Junajted, a gomila u banci je samo rasla. Na ovim transferima Ibrahimovića Italijan je zaradio oko 180 miliona evra.

Ovaj 50 - godišnjak trenutno živi u Monte Karlu, odmah do kazina. Oženjen je i ima dvoje dece, a kako sam kaže čak 300 dana provede putujući do svojih fudbalera s kojima je non-stop na vezi. Više voli da ih gleda uživo nego preko TV-a. Govori sedam različitih jezika, a pored engleskog koji je naučio gledajući crtane filmove tu su još holandski, španski, francuski, nemački, portugalski i napolitaski.

Međutim, ako Pogbu ovog leta odvede u Barselonu, Rajolu će mnogi pamtiti po čoveku koji je pokušao (možda na kraju i uspe) da uništi Junajted.

VIDEO: Šta je Zlatan Ibrahimović imao da poruči Dekiju Stankoviću na srpskom?

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zika

    8. avgust 2018 | 15:32

    Cale !

  • Garibaldi

    8. avgust 2018 | 22:14

    Italijanska posla.. Pizza majstor postao vremenom toliko mocan da kroji kapu i velikim klubovima. Kralj transfera.. 😊

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA