≫ 

Koliko će Partizan zaraditi od transfera Radonjića iz Zvezde?

Fudbaler u Humskoj proveo četiri godine i na konto toga crno-beli učestvuju u raspodeli pet procenata, koji je dužan da obezbedi potencijalni kupac veziste

  • 48
Nemanja Radonjić i Milan Smiljanić na pripremama Partizana 2013. godine Foto: MN Press

Ukoliko Crvena zvezda u tekućem prelaznom roku proda Nemanju Radonjića, a sva je prilika da će se nešto tako i dogoditi, deo zarade i eventualnog transfera krilnog napadača “leći” će i na račun – Partizana! I to nije ništa neuobičajeno, jer je pomenuti fudbaler dobar deo igračkog školovanja prošao u klubu iz Humske i na konto toga FIFA jasno propisuje pravilo o procentima, koji će crno-belima isplatiti potencijalni kupac.

>>> Sevilja poslala ponudu Zvezdi: Hoćemo Radonjića i dajemo 9 miliona evra!

Radi se o takozvanom “Doprinosu solidarnosti”, koji iznosi pet odsto od ukupne visine transfera. Radonjić je u Humskoj proveo od 7. septembra 2010. do 12. februara 2014. godine, a kako se procent od “Doprinosa solidarnosti” računa po godini provedenoj u klubu, to znači da bi Partizanu pripalo oko 1,7 odsto od ukupne raspodele.

>>> Preuzimam srpski klub, ali nemate para da platite da vam otkrijem Zvezda ili Partizan: Italijanski trener raspalio maštu "večitih"! (VIDEO)

Na primer, ako Radonjić bude prodat za osam miliona evra, Partizanu sleduje 136,000 evra, ako bude otišao za 10 miliona, crno-beli će inkasirati 170.000 evra, a najviše mogu da dobiju ako bude transfer od 12 miliona. Tada bi im pripalo 204.000 evra

I, ne samo crno-belima! Po FIFA pravilniku, klub koji bi otkupio Radonjića od Zvezde (ukoliko je to u ovom momentu uopšte moguće, pročitajte nastavak teksta) raspodelio bi pomenute procente i na sve ostale klubove, koji su učestvovali u razvoju mladog fudbalera od 12. do 23. godine.

Njegov talenat je eksplodirao u prethodne i ove sezone u Zvezdi: Nemanja Radonjić Foto: Marko Jovanović

To znači da bi, pored Partizana, deo novca dobili Železničar i Radnički iz Niša, škola fudbala “Medijana”, zatim rumunski Vitrolul iz Konstance, tačnije “Akademija Georgi Hadži”, gde je Radonjić iznenada prodat u mandatu Dragana Đurića, te italijanska Roma, koja, pored “Doprinosa solidarnosti”, poseduje i dobar deo procenata od eventualnog transfera igrača.

NEMA TRENING KOMPENZACIJE

FIFA pravilnikom je takođe utvrđeno da klub, u kome je fudbaler ponikao ima pravo i na trening kompenzaciju, striktno propisanu na 260.000 evra. Radi se o novcu, koji je navodno uložen u igrača tokom njegovog razvoja i u prošlosti je, upravo u Partizanu, bilo primera da veliki talenti, pre potpisa profesionalnog ugovora, odu u inostranstvo (Miralem Sulejmani, Danilo Pantić...), te da klub, umesto miliona, dobije samo pomenutu “kompenzaciju”.

Ovoga puta, u slučaju Nemanje Radonjića, to nije izvodljivo za Partizan, jer je fudbaler već ostvario inostrani angažman (Vitrolul, Roma), a kada je prelazio u “Akademiju Georgi Hadži” klub iz Humske se iz nepoznatog razloga odrekao “trening kompenzacije”.

Jedan od "krivaca" za zvezdin put ka Ligi šampiona: Nemanja Radonjić Foto: Marko Jovanović

KAKAV JE DOGOVOR NA RELACIJI ROMA-ZVEZDA-AGENCIJA?

Šta je od svega navedenog realno ovoga leta – još je neizvesno, jer ugovor na relaciji Roma – Crvena zvezda – agencija koja zastupa igrača, ima nekoliko začkoljica. Raspodela procenata, tajming odlaska fudbalera, koji je, navodno, definisao italijanski klub i on ne sme da se dogodi do 2019. godine, kada stupa na snagu ugovor sa Crvenom zvezdom, u trajanju do 2022. godine i obuhvata pomenute procente. Podsetimo se šta je direktor Crvene zvezde rekao 8. avgusta 2017. godine.

- Kad hoćete da dovedete nekog igrača, niste vi jedina strana koja se pita, a u ovom slučaju je druga strana bila vrlo komplikovana. Od naredne prodaje 60 odsto ide Zvezdi, 25 igraču, a 15 Romi.

- On je doveden u Zvezdu na pozajmicu sa zabranom prodaje u naredne dve godine i nema pravo odlaska iz Zvezde, a tek onda 2019. stupa na snagu njegov ugovor sa Zvezdom do 2022. koji obuhvata ove procente – rekao je pre nešto više od godinu dana generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić.

Da li se u međuvremenu dogovor tri strane menjao, pa Radonjić može u novu sredinu već do kraja tekućeg prelaznog roka – teško je reći..

Podsetimo, Radonjić je ove sezone u kvalifikacijama za Ligu šampiona na šest mečeva postigao 4 gola, dok je prošle godine u Ligi Evrope u celom ciklusu na 10 utakmica dao 2  gola. Što se tiče Superlige prošle sezone imao je na 28 utakmica 5 golova.

VIDEO: Nemanja Radonjić sumira utakmicu koju je odlučio golom u Slovačkoj

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мика

    16. avgust 2018 | 16:42

    Ако Смс вреди 150 милиона овај мали вреди минимум 100.

  • Vladimir Grobar

    16. avgust 2018 | 17:04

    Mehmed paša Sokolovic,...

  • Ostoja

    16. avgust 2018 | 16:14

    50 Mil. Ako redovno igra Ligu Šampiona i Rep.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA