≫ 

Ovih 5 utakmica su delile Zvezdu od Lige šampiona: Hoće li duel protiv Salcburga zalečiti sve rane u poslednjih 18 godina? (VIDEO)

Crveno-beli su od nastanka LŠ imali samo pet situacija kada su psole dvomeča mogli u grupnu fazu

  • 5

Od formiranja Lige šampiona početkom 90-ih godina, Crvena zvezda nikada nije učestvovala u grupnoj fazi najelitnijeg fudbalskog takmičenja.

Osvojena titula prvaka Evrope u Bariju 1991. godine, zatim još jedna sezona u Kupu šampiona i onda - tajac!

Dobro, veliku ulogu su odigrale i sankcije, ali po povratku u evrotakmičenja Zvezda je samo pet puta bila u situaciji da posle jednog dvomeča uđe u LŠ.

Ovaj protiv Salcburga je ukupno šesti i navijači najtrofejnijeg srpskog kluba se nadaju da će napokon ''skinuti prokletstvo''. Prvi meč protiv Austrijanaca je u utorak od 21.00 čas (Arena Sport), revanš sedam dana kasnije, a mi vas podsećamo na pet utakmica koje su Zvezdu delile od LŠ.

Utakmice koje Delije nikada neće zaboraviti...

CRVENA ZVEZDA - DINAMO KIJEV 1:1, 0:0

Crveno-beli su u sezoni 2000/01 bilo možda i najbliži ulasku u grupnu fazu Lige šampiona.

Posle pobede nad Ki Klaksvikom (3:0, 2:0) i gruzijskim Torpedom (4:0, 0:2), Zvezda je imala i malo sreće na žrebu. Dopao joj je Dinamo iz Kijeva, a izbegnuti su klubovi kao što su Milan, Valensija ili Porto.

Izabranici Slavoljuba Muslina su u Kojevu odigrali 0:0 i krcata Marakana je čekala plasman u LŠ. Zvezda je u 22. minutu povela preko Branka Boškovića, ali su Ukrajinci izjednačili do poluvremena i zbog gola u gostima prošli dalje.

Zvezda je u revanšu igrala u sastavu: Kocić, Marković, Lalalatović, Bajčetić, Glogovac, Bunjevčević, Gvozdenović, Lerinc, Drulić, Pjanović i Bošković, dok su sa klupe ušli Stevanović, Ilić i Aćimović.

CRVENA ZVEZDA - BAJER LEVERKUZEN 0:0, 0:3

Već sledeće sezone Zvezda se nameračila na Bajer iz Leverkuzena za koji su tada nastupali Lusio, Balak, Kirsten i Nojvil. Upravo su poslednja dvojica bili strelci u trijumfu Aspirindžija u Nemačkoj od 3:0, dok je u prvom meču na Marakani bilo 0:0.

Zvezda je prethodno izbacila Omoniju posle 1:1 na Kipru i drame na Marakani - 2:1.

Zvezda je u revanšu igrala u sastavu: Dišljenković, Marković, Matijašević, Gvozdenović, Ilić, Aćimović, Bošković, Vukomanović, Lalatović, Spalević i Lerinc, a  su klupe su šansu dobili Saša Kocić, Glogovac i Bratić.

CRVENA ZVEZDA - PSV 3:2, 0:5

Bila je to jedna od najlepših utakmica Zvezde na Marakani i jedan od najtežih poraza u revanšu.

Crveno-beli su golovioma Dudića, Jankovića i Pantelića preokrenuli na 3:1 i na taj način anulirali vodeći gol Parka, ali je De Jong sredinom drugog poluvremena postavio konačan rezultat.

Naš tim je na revanš otputovao bez povređenog Nikole Žigića i već nakons at vremena igre bilo je 4:0.

Zvezda je u Ajndhovenu igrala u sledećem sastavu: Dišljenković, Luković, Dudić, Miladinović, Biševac, Perović, Basta, Stančić, Popov, Janković i Pantelić, a vredi pomenuti da su crveno-beli od 30. minuta igrali bez isključenog Biševca.

Njega je zamenio Tintor, a igrali su još Krivokapić i Milovanović.

Veliki dan za Zvezdu - mušema Lige šampiona prvi put na Marakani, i Salcburg u gostima pred praznim tribinama. Kvota na keca je vrlo primamljiva - 3,30. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Salcburg.

PAOK je već izbacio Bazel i Spartak, a može li da napravi još jedno iznenađenje? Kvota da će Prijovićev tim pobediti Benfiku u Lisabonu je 7,25! Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Benfika - PAOK

BATE će imati težak posao da obezbedi prolaz u Ligu šampiona jer mu je rival u plej-ofu PSV. Kvota na keca u Belorusiji je 3,60, a na dvojku 2,15. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč BATE Borisov - PSV.

CRVENA ZVEZDA - MILAN 1:2, 0:1

Godine 2006. viđene je spektakl protiv Milana i ona čuvena koreografija ''UEFA Mafia'' čime su Delije aludirale na to što je Milanu dozvoljeno da igra kvalifikacije, iako su nameštali u Seriji A.

Zvezda je u Milanu ostavila dobar utisak, a izgubila je samo 1:o golom Inzagija. U revanšu su gosti vodili sa 2:0 pre nego što je Dušan Đokić ostavio konačan rezultat. Crveno-beli su prethodno izbacili Kork Siti pobedom u oba meča.

Sastav Zvezde u revanšu je ovako izgledao: Ranđelović, Basta, Biševac, Gaj, Pantić, Kovačević, Janković, Milovanović, Georgijev, Đokić i Žigić, dok su priliku dobili još Purović, Perović i Dušan Anđelković.

CRVENA ZVEZDA - GLAZGOV RENDŽERS 0:0, 0:1

Dvmeč koji verovatno najviše boli navijače Zvezde. Tim koji je sa klupe predvodio Milorad Kosanović je primio gol u Glazgovu u nadoknadi vremena, a već u prvom napadu u revanšu taj rezultat je mogao da se anulira d aje Burzanović bio precixa.

Kako je vreme prolazilo, napadi Zvezde su sve više i više jenjavali i na kraju je ostalo 0:0. Tada je ispuštena i poslednja prilika da se uđe u LŠ. Jedina dobra stvar je bila to što je Zvezda te sezone igrala Ligu Evrope, eliminisavši Groklin u dva meča.

Crveno-beli su u revanšu igrali u ovom sastavu: Ranđelović, Anđelković, Gaj, Tutorić, Basta, Lukaš, Milijaš, Kastiljo, Koroman, Burzanović i Đorđević.

Od tog dvomeča sa Rendžersom, Zvezda više nikada nije došla u situaciju da je jedan protivnik deli od ulaska u Ligu šampiona.

U međuvremenu se promenio i format kvalifikaicja, uveden je ple-of koji će se, evo, napokon igrati na najvećem srpskom stadionu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Delija CZV

    21. avgust 2018 | 10:28

    Jeste da sada imamo teskog protivnika ali nas tim pod palicom V.Milojevica je daleko kvalitetniji od navedenih..verujem u prolaz..srecno momci Srbija je uz vas!!!! Napred Zvezdo tebe volim jaa...

  • zekica

    21. avgust 2018 | 11:56

    Nek nam Bog da srece, da se vrate dani, slavni dani nase proslosti!!!

  • Žika Živac

    21. avgust 2018 | 20:18

    Mi smo ovo već osvojili,ostalo je samo vraćanje stare slave!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA