≫ 

Grozna povreda dizačice tegova: Nekada je bila muško, sad hoće da dominira među ženama - mnogi misle da to nije fer (FOTO) (VIDEO)

Učešće Novozelanđanke Lorel Habard, nekada Gevina Habarda, izazvalo oprečno mišljenje rivala i organizatora takmičenja

  • 0

Lorel Habard povukla se sa igara država Komonvelta (sportisti iz britanske zajednice naroda - 53 članice) u konkurenciji dizačica tegova. Ona je u finalu, u kategoriji preko 90 kilograma, teško povredila lakat pri izbačaju 130 kg, popucali su joj ligamenti, pa je tako propustila priliku da uzme još jednu u nizu medalja u karijeri - ali prvu kao žena?!

Lorel Habard je jedno od najintrigantnijih lica na Igrama zbog svoje prošlosti i pre svega zbog jedne stvari - promene pola.

Lorel je nekada bila Gevin, dugogodišnje dizanje tegovima donelo joj je brojne medalje u prethodnoj deceniji, ali u muškoj konkurenciji, pa je jasno što je odluka da promeni pol i nastavi da se takmiči u ženskoj konkurenciji izazvalo pobunu među rivalskim dizačkim federacijama kada je objavljeno da joj je dozvoljeno da se takmiči na Igrama Komonvelta.

- Muškarac je muškarac, a žena je žena, znam da se mnoge promene dešavaju poslednjih godina, ali Lorel je nekada bila šampion u muškoj konkurenciji - najglasniji u otporu prema odluci da Lorel učestvuje na Igrama bio je selektor samoanske selekcije dizača Džeri Volvork.

- Slučaj je možda prihvaćen na najvišoj instanci, ali to nas neće sprečiti da nastavimo da protestujemo, bez obzira na to da li će se takmičiti protiv nekog od naših dizača ili protiv nekog drugog. Jednostavno, nije fer - dodao je.

Sem toga što su joj dopustili da se takmiči, iz organizacije igara poslata je nedvosmislena poruka da joj se mora poslati podrška.

- Nadam se da će svi Novozelanđani - svi Kiviji, kao što vole da kažu - stati iza svoje takmičarke koja je prošla određeni put da bi stigla do vrha, a sve u sklopu pravila sporta - poručio je izvršni direktor Igara Dejvid Grevemberg.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/Ap

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA