≫ 

Jedna kompilacija najboljih mundijalskih golova svih vremena posebno nam je privukla pažnju, zbog originalnih navijačkih komentara od kojih ključa krv (VIDEO)

Da li pamtite onaj ludi pas Franka de Bura u 90-om minutu četvrtfinala '98. između Holandije i Argentine, kada je sa preko pola terena našao Denisa Bergkampa u šesnaestercu „gaučosa“, a ovaj predivno zakucao za polufinale?

  • 3
Gerd Miler postiže gol za svoju Zapadnu Nemačku. Foto: Tanjug/AP

Dvadeset Mundijala je za nama. Tokom 88 godina duge istorije ovoga globalno najvažnijeg sportskog događaja, igralo se mnogo utakmica i postignuto je mnogo golova. Koji su najbolji generalno, teško je baš oceniti, ali koji su najbolji među onima epskim, daleko je lakše. Jer epski su oni presudni, dramatični, oni koji donose prolaz u nokaut-fazi ili titulu u finalu; pred vama je kratka komplikacija najboljih među njima.

Na desetom mestu nalazi se slavni gol Dijega Armanda Maradone u četvrtfinalu Mundijala u Meksiku '86, kada je na krcatom stadionu „Asteka“ u 55-om minutu uzeo loptu na sredini terena i preševao celu englesku odbranu, pa zabio za 2-0. Gari Lineker je kasnije postavio konačnih 2-1. Deveto mesto zauzima fenomenalni gol Denisa Bergkampa na „Velodromu“ 1998. godine, u 90-om minutu četvrtfinalnog odmeravanja snaga njegove Holandije protiv Argentine, do kojeg je došlo posle spektakularnog dugog pasa Franka de Bura; Bergkamp je time postavio konačnih 2-1.

Osmo mesto na ovoj listi drži Đovani Rivera, koji je na stadionu „Asteka“ u polufinalu Mundijala u Meksiku 1970. godine zabio za konačnih 4-3 u 111-om minutu meča protiv Zapadne Nemačke, nekoliko sekundi nakon što je Gerd Miler izjednačio. Sedmu poziciju ponovo drži jedan Italijan, Fabio Groso, koji je u 119-om minutu polufinala Svetskog kupa opet protiv Nemačke, na stadionu „Vestfalen“ 2006. godine, zabio za 1-0 (minut-dva kasnije zabio je i Del Pjero).

Na šestom mestu nalazi se najkontroverzniji gol ikada postignut u finalima Mundijala: onaj koji je na „Vembliju“ 1966. postigao Džef Herst u 101-om minutu utakmice, za vođstvo Engleske protiv Nemačke od 3-2 (na kraju je domaćin dao još jedan gol). Petu poziciju je zaposeo pravi Ronaldo sa svojim golom na Međunarodnom stadionu u Jokohami 2002. godine, koji je postigao u 79-om minutu finala protiv Nemačke, za konačnih 2-0 (on je postigao i prvi pogodak dvanaest minuta ranije).

VIDEO: Kompilacija 10 najboljih epskih golova na svim Mundijalima do sada

Četvrto mesto i opet Italijan, šta više, opet protiv (Zapadne) Nemačke. Radi se o golu Marka Tardelija postignutom u 69-om minutu na stadionu „Santjago Bernabeu“, u finalu Mundijala 1982. godine, za 2-0 (na kraju je bilo 3-1 za Italiju). Treću poziciju drži Karlos Alberto koji je u finalu 1970. na stadionu „Asteka“ (više nego očigledno: legendarni stadion) zabio za Brazil protiv Italije u 86-om minutu za konačnih 4-1.

Drugo mesto zaposeda pogodak Gerda Milera na Olimpijskom stadionu u Minhenu, u finalu Svetskog prvenstva u Zapadnoj Nemačkoj 1974. godine, koji je pao u 43-em minutu meča sa Holandijom za konačnih 2-1. Na prvom mestu je pogodak Andresa Inijeste u finalu protiv Holandije 2010. godine, na stadionu „Soker siti“ u Johanesburgu, koji je pao u 116-minutu za konačnih 1-0.

Na ovoj top-listi nema Maradonine „Božije ruke“. Evo je ispod „Božija ruka“, da se svi smirimo zbog te nepravde.

VIDEO: Maradonina „Božija ruka“ za 1-0 protiv Engleske u četvrtfinalu Mundijala u Meksiku 1986. godine

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    5. jun 2018 | 07:22

    Gde je Piksijev gol Zubizareti? Zasluzuje Top 10

  • salko

    4. jun 2018 | 19:11

    Bolji i atraktivniji je Maradonin gol koji je na 10-om mjestu nego svi ostali skupa!!

  • DonDon

    5. jun 2018 | 10:22

    ovo golovi iz nekih odlucujucih utakmica. Mihajlovic 1998 godine je zabio jedan od najlepsih golova svih vremena, a nema ga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA