VAR tehnologija i Mundijal: Sve što treba da znate o inovaciji koja je podigla najveću prašinu u svetu fudbala!

Kontroverzi je mnogo, ali se pri sistemu ostaje

  • 2

VAR sistem, koji se praktikuje za sporne odluke i služi kao "video asistent" glavnom sudiji, ovog leta biće premijerno korišćen na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Umesto da otkloni debate oko odluka o suđenju, novi sistem je rezultirao većom raspravom i kontroverzama nad odlukama nego što se očekivalo.

Bilo je dobrih i loših trenutaka za VAR i sigurno će i dalje biti tema razgovora tokom Svetskog prvenstva.

Koja je zapravo uloga video tehnologije i koje su joj dobre i loše strane? Evo svega što treba da znate o velikoj promeni načina na koji se fudbal sudi.

Nekad je asistencija ključna Foto: Tanjug/AP

Šta je VAR?

Osnove

VAR je skraćenica za video assistant referee. To je tim od tri osobe koje zajedno proveravaju određene odluke glavnog sudije gledajući video snimke.

Tim se sastoji od sudije zaduženog za video tehnologiju (koji će biti aktuelni ili bivši sudija), njegovog asistenta i operatera snimaka. Oni se nalaze u sali za video operacije u kojoj je veliki broj monitora koji nude različite uglove kamere.

Video snimci koristiće se kako bi pomogli sudijama prilikom nejasnoća oko toga da li je postignut gol, dosuđivanja kaznenih udaraca, dodeljivanja crvenih kartona ili utvrđivanja koji je igrač kriv za određeni prekršaj.

Kada se dogodi neka sporna situacija, glavni sudija može da traži pomoć od video sudije, ili može naknadno da bude obavešten o incidentu.

Sudija tada ima mogućnost da prihvati savet i preduzme određene mere, ili da traži da sam pregleda video materijal. To ostvaruje pravljenjem pravougaonih pokreta rukama, nakon čega odlazi do ivice terena, gde na ekranu proverava spornu situaciju.

Zna i Mažić dobro da barata sa VAR tehnologijom Foto: Tanjug/AP

Trenutna upotreba VAR-a

Proba VAR-a u okviru FIFA bila je 2016. na Svetskom klupskom prvenstvu, kao i prošle godine na Kupu konfederacija.

Tehnologija će sledeće sezone biti korišćena i u holandskom fudbalskom šampionatu, Erediviziji.

Odluku FIFA žele da slede u Holandiji, kao što su ranije prihvatili u italijanskoj Seriji A, nemačkoj Bundesligi, američkoj MLS ligi, od naredne sezone će i u španskoj Primeri, dok se za sada u Engleskoj koristi samo u kup takmičenjima.

Za sada je sigurno da VAR sistema neće biti u Ligi šampiona u sezoni 2018/2019, što je potvrdio predsednik UEFA Aleksander Čeferin.

Infantino je uvek za promene Foto: Guliver/Valeriano Di Domenico/Getty Images

Koliko dobro VAR radi?

Koliko dobro VAR radi zavisi od toga koga pitate.

FIFA i Infantino insistirali su da je sistem - iako nesavršen - bio uspešan.

Igračima i trenerima se taj način donošenja odluka ne sviđa. Česta žalba je vreme za razmatranje odluka na način koji izaziva konfuziju i zaustavlja igru.

Infantino je dodao da će igrači prihvatiti video tehnologiju kada pobede zahvaljujući snimku koji će pomoći sudiji da donese ispravnu odluku.

"Bilo je konfuzije, ali oni to sigurno razumeju i razumeće nužnost njene upotrebe kada jednom pobede zahvaljujući njoj. Na to vredi utrošiti 30 sekundi. Nismo pogrešili uvođenjem tog sistema. Rezultati su dobri, a igra da se gotovo i ne prekida", rekao je Infantino.

Situacije koje izazivaju kontroverze Foto: youtube.com

Šef sudija pri FIFA Masimo Buzaka ne slaže se sa ocenom kritičara da pregled snimka oduzima previše vremena. "Gubi se vreme i kada igrači padaju na teren, a takođe kradu vreme i prlikom izvođenja prekida. Odluka će, na kraju, uvek biti u rukama glavnog sudije", rekao je Buzaka.

Mnogi smatraju da je definitivno došao trenutak za uvođenje video tehnologije u fudbalu kako se više ne bi ponavljale nepravde kao što je “ruka Henry-ja” na meču baraža za Svetsko prvenstvo 2010. ili nepriznati gol Marka Devića na meču Evropskog Prvenstva između Ukrajine i Engleske. Takođe, setimo se Svetskog prvenstva 2010. i nepriznatog gola Lamparda, utakmice Milan - Juventus kada nije priznat gol Muntariju, koji je možda odlučio sezonu, dok je Stefanu Kislingu priznat gol kada je lopta ušla kroz rupu u mreži sa spoljne strane.

Mundijal u Rusiji održaće se od 14. juna do 15. jula, a Srbija je u grupi E sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom.

VIDEO - Moćna Rusija "petardom" pregazila Saudijsku Arabiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA