≫ 

Raspleti današnjih grupa: Povratak otpisanih Argentinaca! Da li mogu da pobede Nigeriju golom više nego Island Hrvatsku?

Danas ćemo svedočiti kraju drame u grupama C i D, a pozornice na stadionima u Sočiju, Moskvi, Sankt-Peterburgu i Rostovu-na-Donu već su postavljene i čekaju aktere da istrče na teren

  • 2
Lionel Mesi tokom utakmice Argentine i Hrvatske. Foto: Tanjug/AP

Danas je dan raspleta u grupama C i D. Od 16 časova igraju Australija i Peru na stadionu „Fišt“ u Sočiju, dok na moskovskom stadionu „Lužnjiki“ igraju Danska i Francuska. Od 20 časova u Piteru igraju Nigerija i Argentina, dok će Island i Hrvatska snage odmeriti na stadionu „Rostov-arena“ u Rostovu-na-Donu.

Francuska je prošla dalje, igraće sa dosta izmenjenim sastavom, Dance u osminu finala vodi i nerešen ishod, a iks se plaća kvotom 2,50. Pogledajte sve MOZZART kvote za meč Danska – Francuska.

Obe grupe nose izvesnu dozu drame, ograničene činjenicom da su neke stvari već jasne. Naime, u Grupi C je Peru već eliminisan, dok od preostale tri ekipe jedna sigurno ide dalje, a dve su i dalje u igri. Francuska je sigurni učesnik osmine-finala jer ima 6 bodova sa gol-razlikom +2, jedino je otvoreno pitanje da li će biti prva. U igri su i dalje Danska koja ima 4 boda sa gol-razlikom +1 (dva dali, jedan primili), ali i Australija sa 1 bodom i gol-razlikom -1 (dva dali, tri primili).

Australija može dalje ako savlada Peru sa dva ili više golova razlike, a Danska izgubi. Kec donosi primamljivu kvotu 1,80. Pogledajte sve kvote MOZZART kladionice za meč Australija – Peru.

Ako Francuzi pobede Dansku ili odigraju nerešeno, prvi su sa 9 odnosno 7 bodova; u slučaju nerešenog ishoda, Danska je druga bez obzira na ishod meča u Sočiju. Ako Danska pobedi, biće prva sa 7 bodova, a Francuska druga sa 6. Ako Francuska pobedi Dansku a Australija pobedi Peru, onda drugo mesto zavisi od gol-razlike u ta dva meča.

Na ovom mestu je neophodno podsetiti na „tajbrejkere“ (ne postoji pravi prevod za ovu reč; kome se ne dopada što smo je ovako iskoristili, može da prestane da koristi i reči kao što su „tajmaut“, „faul“, „korner“, pa čak i „gol“, o „fudbalu“ da ne govorimo).

Uprkos očajnim izdanjima, Argentina može dalje. Samo treba da pobedi Nigeriju i nada se da Island neće savladati Hrvatsku. Ako se to i desi, opet Argentina može dalje ako postigne dovoljno golova. Kombinacija 2&3+ zato mami sa kvotom 2,20. Pogledajte sve MOZZART kvote za meč Nigerija – Argentina.

Kilijan Embape tokom meča Francuske i Perua. Foto: Tanjug/AP

Prvo se, dakle, gleda ukupan broj osvojenih bodova: to je po običaju osnovni „tajbrejker“. Drugo, gleda se ukupna gol-razlika. Treće, gleda se ukupan broj postignutih golova. Ako su dve ili više ekipa poravnate po ova tri osnovna „tajbrejkera“, onda se gleda broj osvojenih bodova u međusobnim duelima poravnatih ekipa, pa gol-razlika u međusobnim duelima poravnatih ekipa, pa broj postignutih golova u međusobnim duelima poravnatih ekipa.

Hrvatska je gotovo sigurno prva, Island bi pobedom mogao do osmine finala. Hrvati će menjati tim, zato kec nije toliko nerealan. Kvota je 3,30. Pogledajte sve MOZZART kvote za meč Island – Hrvatska.

Ako su po svih šest parametara dve ili više ekipa poravnate, gledaju se fer-plej-bodovi, koji se dodeljuju na sledeći način: za žuti karton oduzima se jedan bod, za drugi žuti odnosno indirektni crveni tri boda, za direktni crveni četiri boda, za žuti i direktni crveni pet bodova. Cilj je, naravno, biti što bliže nuli. Konačno, ako su dve ili više ekipa poravnate i po ovom kriterijumu, konačni raspored na tabeli biće određen žrebom: pozicija i/ili prolaz dalje zavisiće od toga, kome će „fortuna“ biti naklonjena.

Primena tih pravila izgleda ovako. Recimo, ako i Francuska i Australija pobede sa 1-0, Australija će biti druga zato što će imati nultu gol-razliku kao i Danska, ali sa tri postignuta gola (Danci će ostati na dva). Međutim, ako bude 2-1 za Francuze, Australija će morati da pobedi Peru sa 2-0, da bi imala bolju gol-razliku. U protivnom će morati da se uzda u fer-plej jer je meč Danske i Australije završen 1-1.

Navijači Islanda spektakl su sami po sebi. Foto: Islandski navijači

Što se Grupe D tiče, Hrvatska se sa 6 bodova i gol-razlikom +5, već plasirala u osminu finala, i to najverovatnije sa prvog mesta. Da bi Nigerija, koja ima 3 boda i gol-razliku 0 (dva dali, dva primili), bila prva, moraće da dobije Argentinu sa četiri gola razlike a da Island dobije Hrvatsku sa 1-0; u tom slučaju Nigerija i Hrvatska bi imale po 6 bodova i gol-razliku +4, s tim što bi Afrikanci imali šest datih golova a naše komšije ostale na pet.

Ako bi Island dobio Hrvatsku sa 2-1, Nigerija bi morala da dobije Argentinu sa 5-0 da bi bila prva jer bi u tom slučaju imali isti broj bodova kao i Hrvati, istu gol-razliku i isti broj datih golova, pa bi se gledao međusobni skor, u kojem su naše komšije bolje. I tako dalje.

Nije realno da Nigerija dobije Argentinu sa tako velikom razlikom, a možda nije realno da Nigerija uopšte i dobije Argentinu, koju su svi već prerano otpisali. Argentina, koja ima 1 bod i gol-razliku -3 (jedan dala, četiri primila), mogla bi, ako se sabere, da dobije Nigeriju i da obezbedi drugo mesto u grupi, ali samo ako Hrvatska pobedi Island, ili, ako pobede Nigeriju golom više nego Island Hrvatsku, jer Island sa istim brojem bodova (1) trenutno ima gol-razliku -2 (jedan dali, tri primili).

Ako bi Islanđani dobili 1-0 Hrvate i smanjili svoju gol-razliku na -1, pobeda Argentine od 1-0 nad Nigerijom bi „gaučose“ poslala kući. Međutim, ako bi Argentinci u tim okolnostima pobedili 2-0, onda bi imali istu gol-razliku kao i Islanđani (-1), s tim što bi dali gol više od njih pa bi bili drugi (oba tima su za sada postigla po jedan gol, onaj u međusobnom susretu). Ako bi Island pobedio Hrvatsku 2-0, Argentina bi morala da pobedi Nigeriju 3-0 da bi imala istu nultu gol-razliku kao i Island, ali više postignutih golova. I tako dalje.

Konačno, ako Nigerija odigra barem nerešeno sa Argentinom, ide dalje, osim ako Islanđani ne budu tukli Hrvate sa tri gola razlike, što je malo verovatno. Hrvatima je dovoljan bod ostanu na čelu tabele.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA