≫ 

Nesigurni Veljković, nevidljivi SMS i Ljajić, otupela Mitrova oštrica: Ovo su glavni razlozi poraza od Brazila!

Iako su se Orlovi hrabro suprotstavili petostrukim prvacima sveta, nekoliko faktora koštalo nas je eliminisanja sa Mundijala

  • 68

Srbija je poražena od Brazila sa 2:0 i tako je završila učešće na Mundijalu u grupnoj fazi.

Bili smo svesni i pre meča da je potrebno pravo fudbalsko čudo da Orlovi pobede petostruke prvake sveta, ali, ako je nekoliko sati ranije jedna Koreja mogla da eliminiše aktuelne prvake Nemce, zašto se naš tim ne bi nadao sličnom poduhvatu?

I krenuli su hrabro i bez respekta. Doduše, možda je i previše hrabro Mladen Krstajić izašao na megdan Brazilcima, uz izmene i iznenađenje u startoj postavi, koje nam nije donelo prednost, naprotiv.

Pretumbao je ponovo poslednju liniju odbrane, kojoj je potrebno najviše vremena za uigravanje, a takođe je izveo i vezni red koji je slabo funkcionisao.

To je, uz propuštene najbolje šanse u periodu od 60. do 65. minuta, presudilo na ovoj utakmici.

Osvrnućemo se pojedinačno na ključne razloge poraza.

1. NESIGURNOST VELJKOVIĆA I LANAC GREŠAKA KOD PRVOG GOLA

Veljković pogledom prati Paulinja koji pogađa za 1:0; Foto: Tanjug/AP

I pre gola je Veljković imao veliki kiks, kada je zakasnio kod ofsajd zamke i dopustio je Brazilcima veliku šansu, ali tada je Rukavina uspeo da izblokira Gabrijela Žesusa i spreči njihov gol.

Međutim, Brazilci su očigledno "namirisali krv" i nastavili su da napadaju nesigurnog Veljkovića. I u 36. minutu su uspeli da dođu do gola. Gabrijel Žesus je "odvukao" Veljkoviću stranu, iako je Milenković bio na tom delu terena i pokrivao taj deo odbrane.

Paulinjo je osetio pukotinu, a Kostić, koji je tada bio uz njega, ga nije ispratio, i vezista Brazila se ubacio iz drugog plana, iskoristio sjajan pas Kutinja i lobovao izletelog Stojkovića.

Time su sasekli naše solidno otvaranje utakmice i dobru igru u prvih tridesetak minuta.

2. MATIĆ NIJE MOGAO SAM, OČAJNA PARTIJA SERGEJA I LJAJIĆA

Najbolji pojedinac u redovima Srbije, Nemanja Matić u duelu protiv Paulinja; Foto: Tanjug/AP

Krstajić je hrabro izveo ofanzivniji vezni red, sa više ofanzivno orijentisanih igrača, ali su Sergej i Ljajić bili potpuno van ritma, bez agilnosti, hrabrosti i odlučnosti. Vezni red je "držao" Nemanja Matić, koji je odigrao sjajan meč, ali nije mogao sam da funkcioniše u veznom redu.

Da nije bilo dobro raspoloženog Matića, verovatno bi i rezultat bio još nepovoljniji.

Sergej je bio potpuno inferioran u veznom redu Orlova; Foto: Tanjug/AP

Ljajić je u nekoliko akcija kada je mogao da iskreira potencijalno opasne situacije pred golom Brazila bio kao uplašen, dok je Sergej propustio jedinu šansu u kojoj se našao i tada je veoma loše šutirao.

Sergej je ovoga puta bio potpuno nevidljiv, poput praznog SMS-a, nije preuzimao odgovornost, nije pokazao talenat koji neusmnjivo poseduje, ali za igrača koga procenjuju na 100 miliona evra, nije pokazao ništa.

3. PROPUŠTENE DVE ŠANSE MITROVIĆA U 61. i 65. MINUTU I SERGEJA U 62. MINUTU

Foto: Tanjug/AP

Orlovi su dobro otvorili drugo poluvreme, krenuli su napadački, a u periodu od 60. do 65. minuta gledali smo prave viktorije pred golom Brazila. U tom periodu Srbija je stvorila i najbolje šanse na utakmici. Stadion je u talasima navijao, kako su Orlovi stihijski napadali Brazilce i saterali ih na svoju polovinu.

Tada je defanziva Brazila konačno "pukla", otvorio se prostor za dobre akcije, a u dva navrata je Rukavina sjajno centrirao i stvorio šansu za Mitrovića. Prvi put je napadač Srbije pokušao glavom nakon što je Alison odbio loptu, ali je pogodio igrača Brazila koji je bio ispred njega na golu, dok je 4 minuta kasnije imao idealnu loptu na petercu, ali je glavom šutirao slabije za njegove standarde i Alison je uhvatio "živu loptu".

Mitrović propušta jednu od šansi utakmice; Foto: AP/Tanjug

Između dve Mitrovićeve šanse i Sergej je pokušao, ali je slabo šutirao sa ivice kaznenog prostora, iako je imao mnogo slobodnog prostora da se namesti i da gađa gde želi.

Ubrzo posle toga usledila je kazna, Brazil je u 68. minutu iskoristio naše loše postavljanje kod kornera, Tijago Silva je iskoristio "blok" koji mu je možda i na ivici faula napravio Miranda posle duela sa Mitrovićem i zakucao je loptu iza leđa Stojkovića, koji nije mogao ništa u toj situaciji.

Na kraju je to bio i konačan rezultat, a Stojković je u dva navrata vadio loptu iz mreže, iako je na ovom meču bio veoma dobar, spasio je dva čista gola u situacijama kada je Srbija rezultatski i dalje bila "živa", a kod golova nije mogao ništa i ostavljen je na cedilu.

Ipak, mora se reći da je i pored poraza iz naivnih grešaka, naš tim odigrao solidno, da je imao momente u kojima je potpuno sabio rivala u šesnaesterac i da ni u jednom momentu nisu respektovali rivala i ime koje ima.

Međutim, falilo je da neko preuzme odgovornost, da se izdvoji iznad ostalih. Falili su nam igrači koji se ne plaše da na ovakvim utakmicama pokažu "onu stvar", jer kada ćeš, ako ne protiv Brazila na Svetskom prvenstvu u odlučujućem meču za prolaz grupe.

Vaše viđenje utakmice i vašu analizu možete izneti u komentarima.

VIDEO Ako je za utehu i nemci idu kući:

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    27. jun 2018 | 23:52

    Ovaj Sergej je najveća prevara od igrača! Muslin je bio u pravu kada je rekao da nema mesta za njega u reprezentaciji,zato je i smenjen. Guraju ga menadžeri i pumpaju mu cenu perko potplaćenih novinara! Dečko ne vredi ni 20 miliona.

  • NSCZ

    27. jun 2018 | 22:28

    Slavoljub Muslin vam je objasnio lepo!!!

  • Srbin

    27. jun 2018 | 23:51

    Poraz uzasna igra,ne igraca nego selektora... kako,pa SMS kao plug da je vukao na ledjima a Selektor ne sme da ga zameni, decko je trckarao kao na laksem treningu sahista. Gubiti i ne probati da se promeni nesto u 50 minutu, Luka Jovic ulazi u 89 minutu,sine vidis da ne ide Mitrovicu (koji je igrao super,samo nije imalo srece) ubaci Prijovica. Tadic decko jedini igra svaku utakmicu bez greske. Kostic decko uplasen, nema veze na ovom Svetskom, izjava njegova je dali smo max.?ako je tako menjaj ceo tim nista ne valja... Milenkovic sve 3 utakmice ocena 9 od 10 svaka cast. Kolarov korektan, Rukavina korektan. SMS mislim da sa onih 150 000 000 o kojima se pisalo,nek potpise za Čukarički i da peva... Krstajicu ti si samo pijun u igri Ramdanija i ostalih koji ti pisu ko ce da igra ko nece. Idi treniraj prijatelju petlice nisi za bolje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA