≫ 

Ovo su najpoznatiji Srbi koji su doneli slavu hrvatskom sportu!

Hrvati sa ponosom pevaju i himnu koju je komponovao Srbin

  • 40

Fudbaleri Hrvatske, pobedili su Dance i plasirali se među 8 najboljih selekcija sveta, a heroj pobede bio je golman Danijel Subašić koji je odbranio dva penala u seriji, a koji je poreklom Srbin.

>>> Brazil i Hrvatska imaju najviše šansi da igraju u finalu Mundijala, a kad vidite kvotu shvatićete zašto!

Subašić, rođen u Zadru, od oca Jove, samo je jedan od brojnih Srba koji nos, ili su nosili, dres Vatrenih i koji svojim kvalitetima i sportskim znanjem donose zapažene rezultate Hrvatskoj. Upravo su odličnom golmanu "koreni" doneli mnogo problema u zemlji za koju nastupa. Naročito, kada je rešio da stane na ludi kamen i oženi se devojkom Antonijom. Njen otac Ante Boca,  prvo je prebio ćerku, a onda joj je i zapretio da će je zaklati ako se uda za Srbina!

Zanimljivo, Danijel nije izolovani slučaj toga kako je "naše gore list" zaigrao sa velikim uspehom za Šahovničare. Primeri košarkaške legende Dražena Petrovića, proslavljenog fudbalera Roberta Prosinečkog, zatim NBA zvezde Darija Šarića, samo su neki od brojnih sličnih pokazatelja da hrvatski sport ne bi bio tako uspešan da nema pomoć igrača srpskog porekla.

Subašić brani penal Dancima; Foto: Tanjug/AP

LEGENDA KOJA ŽIVI - DRAŽEN PETROVIĆ 

Jedan od najboljih Jugoslovenskih košarkaša svih vremena Dražen Petrović nastupao je i za selekciju Hrvatske sa kojom je 1992. godine u finalu Olimpijskih igara u Španiji protiv Drim tima doneo svojoj selekciji srebrnu medalju. Rođen je u Šibeniku od majke Biserke i oca Jovana, Srbina iz hercegovačkog mesta Zagora, kod Trebinja.

Tokom karijere nastupao je za Šibenku, Cibonu, Real Madrid, a igrao je i u NBA ligi.

O tome, koliko je značajan za svetsku košarku dovoljno je istaći samo da je  osvojio skoro sve što se može osvojiti na klupskom i reprezentativnom nivou. Od individualnih nagrada najznačajnije su one za najboljeg igrača na Svetskom prvenstvu 1986. i na prvenstvu Evrope 1989. godine. U NBA ligi nastupao je za Portland Trejdblejzerse uz niz priznanja u skoro svim šuterskim kategorijama.

Dražen Petrović u dresu Portlanda; Foto: Guliver: Ken Levine/Getty Images

BEZ NJEGA KOŠARKAŠI HRVATSKE NE MOGU - DARIO ŠARIĆ

Nova zvezda hrvatske košarke Dario Šarić, rođen je u srpskoj porodici u Šibeniku, baš kao i Dražen.  Sin je bivšeg košarkaša Predraga Šarića koji je bio jedan od najboljih strelaca Šibenke, kao i bivše košarkašice šibenskog Elemesa ,Veselinke Šarić.

Iako se uspesima na reprezentativnom nivou, gde uz Bojana Bogdanovića čini udarnu iglu tima, i ne može pohvaliti,  klubovima za koje je igrao donosio je velike uspehe. Tako je Cibonu, u sred Beograda, vodio do titule u ABA ligi, nastupao je još i za Efes gde je radio sa trenerom Dušanom Ivkovićem i igrao Evroligu. Trenutno je u NBA, igra za Filadelfiju i svakako je igrač na kome se bazira budućnost ove franšize.

Dario Šarić u dresu Hrvatske reprezentacije; Foto: Tanjug/AP

VELIKI ŽUTI - ROBERT PROSINEČKI

Najveće klupske uspehe ostvario je sa beogradskom Crvenom zvezdom, a reprezentativne sa Hrvatskom. Popularni Žuti rođen je u Nemačkoj. Njegov otac je Hrvat, a majka Srpkinja iz okoline Čačka. Često sa ponosom ističe da voli da ode u majčino selo blizu Čačka, naročito kada se peče rakija.

- Moj dolazak je doživljaj za celo selo. Tu se peku prasići, jagnjići i još mnogo toga. Dolaze ljudi koji me znaju, a znaju svi da sam bio igrač Zvezde - rekao je jednom prilikom.

Sa velikim uspehom nosio je dres Vatrenih - Robert Prosinečki; Foto: Profimedia/AFP

 STEFAN VUJIĆ I BRAĆA KARAČIĆ

Posebno je zanimljiv primer rukometaša Stefana Vujića koji je kao Srbin igrao za reprezentaciju Hrvatske do novembra 2017. godine, a zatim se vratio među Orlove.

Tada je pokrenuta je lavina negativnih komentara. Kako će jedan Hrvat braniti srpski grb - pitali su se mnogi. I to je trajalo sve dok se malo nisu raspitali i saznali da je Stefan "čistokrvni" Srbin, rođen u Rijeci.

- Kažu da sam Riječanin, pa da malo pojasnim. Otac i majka su rođeni u Srbiji. Otac se profesionalno bavio rukometom, počeo je svoju karjeru u Zrenjaninu, tačnije u Proleteru, te su 1985. otišli u Umag. Otac je igrao za Istraturist, majka je pronašla posao i odlučili su ostati tamo gde su još uvek. U Rijeci sam rođen, ali Umag je mesto gde sam živeo, odrastao i napravio prve rukometne korake - pojasnio je Vujić tada za naš portal.

Vujić je obukao dres Orlova i brzo postao jedan od najboljih igrača u redovima Srbije.

Za razkliku od njega, rukometaši Igor i Ivan Karačić nisu bili "te sreće". Rođeni su u Mostaru, i niko ih nikad nije pozvao da igraju za srpsku reprezentaciju. Tako je ova uzorna sportska porodica jedina na planeti kojoj na prvenstvima sinovi igraju u različitim nacionalnim timovima. Igor brani grb Hrvatske, a Ivan Bosne i Hercegovine - samo zato što su se oni pre nas setili da ih pozovu.

O kakvim se igračima radi, dovoljno je reći da je Igor dugogodišnji prvotimac makedonskog Vardara, sa kojim je 2017. godine osvojio i Ligu šampiona.

Stefan Vujić, dres Hrvatske zamenio je srpskim; Foto: Tanjug/AP

Koliko god mnogima bilo teško da to izgovore, Srbija i Hrvatska su povezane istorijom, kulturom, jezikom, tradicijom, a zahvaljujući "slučajnim okolnostima", ratovima i mešovitim brakovima ta razdvojenost reflektovala se i na sport.

Svakako je ohrabrujuće da, barem na ovom prvenstvu, mnogi u Srbiji navijaju za selekciju Hrvatske, a i Vatreni su imali reči hvale i podrške dok su Orlovi bili na Mundijalu u Rusiji. Možda baš i zato što dva naroda povezuje i himna Hrvatske, “Lijepa naša domovino”,  za koju je muziku pisao hrvatski Srbin Josip Runjanin, rođen u Vinkovcima.

Bilo kako bilo, Hrvatska je jedan od glavnih favorita za najviši plasman na Svetskom prvenstvu, a sledeći brojne komentare, koji pokazuju da su neprijateljstva "iza nas", navijači iskreno poručuju: Komšije srećno!

VIDEO: Evo kako je eksplodirao trg Bana Jelačića kada je Hrvatska prošla dalje

VIDEO: Predstavljamo reprezentaciju Hrvatske u samo 2 minuta!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    2. jul 2018 | 17:33

    Sve su to "veštački" hrvati odn. Pokatoličeni srbi u vreme NDH I zlotvora Alojzije Stepinca. Ko se imalo razume u istoriju znace o cemu govorim.

  • seki

    2. jul 2018 | 17:05

    Sve srbi iz mešovitog braka ili otac hrvat ili majka hrvratica ili obrnuto prosinecki kao i većina su se stalno izjasnavali kao hrvati i igrali za hrvatsku to je realnost.

  • RC

    2. jul 2018 | 18:25

    Tačno je da su poreklom Srbi ali se svi izjašnjavaju kao Hrvati i za mene su Hrvati. Ne treba da ih svojatamo kada oni ne žele da budu Srbi. Zato vi igrajte za Ljepu vašu koja je 250 000 vaših sunarodnika proterala. Srećno i uživate, mada ne verujem da uživate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA