≫ 

Šta bi, Rodžere? Gofan izbacio Federera u polufinalu Mastersa! (FOTO)

Prva pobeda Belgijanca nad Federerom u karijeri ga uvela u prvo finale Završnog ATP Mastersa u Londonu

  • 8

Najveće i pravo iznenađenje Završnog Masters turnira ATP sezone se odigralo u prvom polufinalnom meču dana u singlu David Gofan je sa 2-1 u setovima (2:6 6:3 6:4) dobio ubedljivo najvećeg favorita za osvanjanje njemu sedmog trofeja sa ovog turnira Rodžera Federera. Iznenađenje je utoliko veće jer je Švajcarac silovito krenuo, i njegovom prepoznatljivom agresivnom igrom preciznih servisa i osvajanjem brzih poena besprekornom igrom u terenu za samo 33 minuta uzeo prvi set sa 6:2. Utisak je bio da je, u tim momentima, Rodžer bio čak i darežljiv, jer je Gofen mogao da ostane i na “krompiru” na semaforu posle prvog seta.

>>> VERUJEM, NE VERUJEM: "Iznenađenja" u Londonu koja retko koga više iznenađuju

Ipak, po ko zna koji put, pokazalo se da čak ni najveći asovi nisu imuni od “uspavljivanja” kada naizgled lako dobiju početnu prednost. Federeru se pad u koncentraciji odmah na početku drugog seta osvetio, a Gofen dobio ohrabrenje i motive da izdrži i istraje na putu do jedne od najvećih pobeda u njegovoj karijeri uzevši brejk na već prvi Rodžerov servis. Gofen je impresivno podigao nivo igre, i kombinacijom odličnih servisa, neprobojne igre sa osnovne linije, preciznih paralela, a ponajviše sjajnim “reternima” i neutralisanjem Federerovog servisa, skoro za isto vreme (36 minuta) uneo bojazan među Rodžerove navijače (barem 80% prisutnih u O2 Areni) da se stvari neće odvijati po scenariju već viđene “proslave” osvajanja poslednjeg trofeja ATP sezone za švajcarca i podele lovorika sa prvoplasiranim Rafaelom Nadalom.

Foto: Tanjug/Ap
Foto: Tanjug/Ap

Treći set, skoro “deža vi” drugog: rani brejk Federerovog servisa stavlja Gofena u prednost nad protivnikom, i, uz manje trzavice na 3-1 za Gofena i propuštene šanse za povratak švajcarca u rezultatsku ravnotežu, hrabri Belgijanac se održao u poziciji da diktira dalji tok i završetak meča. S obzirom na to da do sada niti jednom nije dobio Rodžera (skor od 6-0 zabeležen do danas), za svaku pohvalu je sa koliko rutine je očuvao stečenu prednost i naterao organizatore da “zamene već pripremljenu pločicu” sa imenom prvog finaliste.

Na konferenciji za medije, Federer je birao reči hvale za današnjeg pobednika.

- Bilo je samo pitanje vremena kada će briljantnu igru, koji inače pokazuje protiv mene kada treniramo, sprovesti u delo i u takmičarskom meču. Krivo mi je što je to bilo baš danas, ali je njegova pobeda potpuno zaslužena. Sebi zameram što nisam bio ni približno agresivan u svojoj igri kako inače bivam, što me je stavilo u pasivan položaj, situaciju na koju nisam navikao. Moj servis nije imao željenu probojnost, slabije sam se kretao i samim time nisam mogao da uspostavim igru u terenu kojom bih diktirao tok meča kao što je donekle bio slučaj u prvom setu.

Nastavio je da analizira razloge poraza Švajcarac.

- Kažem donekle, jer cele prošle nedelje u Londonu moja igra nije bila na karakterističnom nivou. Pobeđivao jesam, ali nisam bio zadovoljan fazama i segmentima u njoj, i jedino bi činjenica da protivnici nisu uspevali da istraju i podignu svoju igru bila ta koja je doprinosila tome da zabeležim sve tri pobede u grupi. Danas je Davidu to pošlo za rukom, a mene frustriralo sve više i više što nisam uspevao da odgovorim. I, tako, ništa više ne može da se doda onome što je viđeno na terenu – osim toga da navijam za Davida sutra u finalu i čestitam ovom sjajnom momku na najboljoj sezoni u njegovoj karijeri! - rezimirao je Federer meč koji ga je verovatno koštao još jednog trofeja - sa dosta rezignacije i realističnosti.

Foto: Tanjug/Ap

U kratkom osvrtu na povratak Đokovića, Mareja, Vavrinke, ali i Nišikorija, Berdiha i Raonića na teren početkom 2018. godine, Federer im je poželeo sve najbolje.

- Znate, povratak nikada nije lak, pogotovo njegov prvi deo. Naravno, ne postoje nikakve garancije da će i njima biti tako uspešan kao meni i Rafi, jer je u pitanju proces koji je potpuno nepredvidiv. Posredi su velika iskušenja za telo igrača, pre svega, a zatim i za ceo tim oko njega jer će se pitati šta je to što bi bolje mogli da rade da bi povratak na stare staze bio brži. Ipak, od svih spomenutih očekujem da dokažu zbog čega se smatraju za neke od najboljih igrača u istoriji našeg sporta i sa nestrpljenjem čekam jedan od najzanimljivijih početaka takmičarske sezone ikada, u Australiji 2018, kada dokazani asovi budu “ukrstili rekete” sa mladim asovima koji su u sezoni na izmaku pokazali sve razloge zbog kojih pretenduju na sam vrh. Ja ću lično napraviti pauzu od dve nedelje, tokom koje ću uživati bez tenisa sa porodicom, a onda kreću pripreme do prvog nastupa sezone na Hopman Kupu u Pertu, od 30. decembra…

David Gofan je tek šesti igrač koji je dobio Rodžera i Rafu na istom turniru u istoriji, podvig koji ovaj izuzetno skromni momak komentariše bez trijumfalizma.

- Za mene su obe pobede podjednako velike, i presrećan sam da sam njima obeležio kraj ove odlične sezone. Naravno, ako se ispostavi da ću sutra pobediti, današnja pobeda je važnija u statističkom smislu, ali je to nešto što tek treba da potvrdim - naglašava David, i prelazi na komentar toka meča.

- Već krajem prvog seta sam počeo da bolje osećam loptu, i bukvalno kako sam se digao sa klupe za početak drugog osetio sam da mogu da se pouzdam u svoju igru. Ideja je bila da postanem agresivniji, pojačam udarce i učinim ih dubljim, a uz to je došao i dobar servis i osećaj da bih mogao da potisnem Rodžera jakim paralelama. Kada ovako dobro osećam loptu, nemam nikavu bojazan da igram na njegov forhend, a činjenica da sam često izlazio ka mreži znači da je sve funkcionisalo besprekorno i da sam vodio tok poena na način na koji sam želeo - kratko opisuje proces iza promena u njegovoj igri koji je preokrenuo tok meča.

- Do sada sam se osećao potpuno opušteno u igri protiv Rodžera samo kada treniramo, a to je najčešće u Dubaiu, van sezone. Igrati mečeve protiv njega kao i u ambijentu u kome skoro svi u publici navijaju za njega stvara potpuno drugačiji doživljaj, podiže tenziju… Danas sam uspeo da primetim momenat u kome bih mogao da promenim svoju igru, napravim preokret, opustim se primenim pozitivan stav i tokom meča, i vidite kakvu razliku je to stvorilo! - sa zadovoljstvom napominje Gofan.

- Igrati protiv Grigora ili Džeka ne predstavlja skoro nikakvu razliku za mene, jer su obojica igrači protiv kojih sam motivisan da igram svoj najbolji tenis. Pobedio sam Grigora ovde u grupnoj fazi, Džeka nedavno u Bazelu, i sećanja na oba meča su sveža. Ako budem uspeo da primenim današnji plan igre i dobro se osećao na terenu mislim da imam dobru šansu u finalu - komentariše kratko svoje moguće protivnike David.

(Specijalni izveštač iz Londona Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA