Sve što je Nole rekao o porazu, psihi, povredi, operaciji lakta i novom povratku, a da još niste čuli! (VIDEO)

Mnogo toga je rečeno, i tek će biti posle šokantnog poraza u Melburnu

  • 14

Posle iznenadnog poraza Novaka Đokovića od Jeona Čunga u Melburnu, nikada više pitanja. Na neka od njih je Novak odgovorio, a da sadržaj nije prenet u dosadašnjim izveštajima svetskih medija.

Upitan da li je sada raskrstio sa jednom vrstom rešenja hroničnog problema povrede lakta, i koji bi, pored operacije, mogli da budu naredni potezi u tom smislu, Novak nije krio neodlučnost.

- Iskreno, ne znam šta da vam kažem više u pogledu mojih narednih poteza u rešavanju problema sa laktom. Ne mogu da dam ocenu koliko bi moglo da me boli u nekom narednom periodu, koliko je štete naneto kroz mečeve u dosadašnjem toku ove sezone. Moraću da snimim lakat i konsultujem se sa medicinskim timom, specijalistima sa različitih svetskih klinika, razmotrim više mišljenja i donesem odluku i zaključak – šta mi je ispravno raditi.

>>>10 stvari koje smo naučili iz poraza Novaka Đokovića na Australijan openu! (VIDEO)

- Prvi put u svojoj karijeri se suočavam sa ovako ozbiljnom povredom, ali kako sam čuo od eksperata, to je skoro normalna posledica napora koje sam uložio kroz igru u poslednjih 12 godina. Tako je – kako je, moram da prihvatim stvari sada kakve jesu.

Foto: Tanjug/AP

Naslućuje se da će Novak morati da preusmeri fokus svojih interesovanja nakon decenijskog žestokog angažovanja.

- Hvala Bogu, tenis mi nije jedina stvar u životu, iako bih naravno voleo da ga igram. Čekao sam šest meseci i okolnosti su mi sugerisale da mogu da imam tračak nade da odigram ovde. To sam uradio, i zahvalan sam zbog toga što sam došao do osmine finala.

Bol je bilo nemoguće prevazići, a to najviše tišti Novaka.

- Naravno, da nisam imao ovakve bolove kao što je bio slučaj danas, situacija na terenu bila bi znatno drugačija. Da sam imao mogućnost da odserviram jače i preciznije, stvorio bih prednost barem u tom elementu igre, ali to nije bio slučaj i morao sam da se nosim sa tim bolom i izgubim meč…

Foto: AP/Tanjug

Uz komentar da je ovaj rezultat, veoma moguće, bio najveće iznenađenje turnira, Đoković je upitan u kom smislu ga je Čung najviše iznenadio, a u kom smislu je on sam sebe iznenadio nekim segmentima svoje igre.

- Teško je opisati te nijanse ako niste na terenu i niste igrali na tom takmičarskom nivou, i ako vam je možda najbitniji udarac u tenisu do te mere kompromitovan, onda je i cela igra kompromitovana. Imate bubicu u glavi koja vas celo vreme podseća na to, i pošto svaki poen kreće sa servisom i svaki drugi gem imate svoj servis, to prosto utiče na celu igru, na sve ostale udarce. Ne tražim izgovore, ne želim da oduzmem ništa od Čungove pobede. Kad sam imao šanse, on je odigravao neke čudnovate polu-vinere ili vinere, odigravao neverovatne pasing šotove, napadao, bio izuzetno konsistentan u igri -  i zaslužuje svaku čast na tome.

Upitan da li misli da može da igra na vrhunskom nivou i nadalje, s obzirom na stanje ove povrede, Novak je ponovio:

Foto: AP/Tanjug

- Povrede su nešto od čega svaki profesionalni sportista ima veliku bojazan, čini sve da ih izbegne. Ako nešto tu “ne štima”, ako niste zdravi, ne možete da radite svoj posao. Ja sam trenutno u takvoj situaciji, i uprkos tome, ne smem da budem pesimističan, već zahvalan na tome što sam svestan problema, pokazao sebi i drugima da imam želju da se i dalje takmičim.

- Može da mi bude krivo zbog izgubljenog meča, ali ako pogledam šire svoju karijeru, treba da budem više nego srećan i zahvalan što sam u njoj ostvario izuzetne rezultate i blagoslov da mogu da se uopšte takmičim na ovom nivou. U pogledu toga kako ću rešavati ovu situaciju - nisam doktor, moram da pratim ono što mi drugi ljudi govore. Uvek sam se trudio da imam i budem otvoren za kritičko mišljenje i donesem odluku uz konsultacije sa meni najbližim i najstručnijim ljudima oko toga šta je u datoj situaciji najispravnije da se uradi.

Psihološki aspekat je posebno važan.

Foto: Tanjug/AP

- Što se tiče psihe, ja se uopšte ne osećam tako kao da je tenis “izvukao” sve vitalno iz mene, svu motivaciju. Naprotiv, tenis je platforma za moj lični razvoj, izraz je moje ljubavi i strasti, čini me kompletnijim i srećnijim i ako je samo to u pitanju, onda nema dileme: ja ću nastaviti da igram.

Na jednom kraju spektra ove diskusije, Novak je ponovo izgovorio ono što se češće čulo od njega u periodu posle Rolan Garosa 2016. i Vimbldona 2017. godine, da “tenis nije sve u njegovom životu.” Na drugom kraju – ponovio je da nema sumnje u to da će se ponovo takmičiti, i da su želja za uspesima i strast i dalje ono što ga vezuje za tenis.

Ne treba tražiti mnogo “skrivenih poruka” u prostoru između ove dve krajnosti, već primeniti vid oporavka koji ne bi samo delimično ili momentalno ublažio bolove i produžio bolnu i psihološki destabilizujuću situaciju. Za period povratka posle nekih zdravstvenih intervencija, uključiti “zaštićeni renking” bi takođe bio pozitivan prvenac u njegovoj “spartanskoj” karijeri.

Foto: Tanjug/AP

Iako se mnogima nije činilo da su stvari tako ozbiljne i da će tako biti i posle šestomesečne pauze, i to verovatno zato što se i dalje izuzetno priželjkuje, poštuje i voli širom sveta, Novak će najverovatnije morati da se suoči sa više “noviteta” u vođenju svoje karijere.

Ako je povratak u Australiji urađen pod bilo kakvim moranjem, makar to bilo i subjektivne prirode od strane samog Novaka, od toga treba odustati, jer Novak u ovom stanju i sa ovakvom povredom više nije kapacitet da “čini čuda”. To bi bilo i pametno, i odgovorno prema svojoj budućnosti.

Foto: Tanjug/AP

Spisak čuda koje je Novak ostvario u karijeri profesionalnog sportiste je već rekordno dug i sadržajan; ali , kod zdravlja ne treba očekivati čuda, bez obzira na to na šta nas je Novak navikao do sada. Dobar deo onoga što je viđeno u teniskom smislu u Melburnu je bilo veoma ohrabrujuće, a neka nam pravi povod za nadu i sreću u pogledu Novakove budućnosti uopšte pruži njegovo povraćeno dobro zdravlje i željene fizičke sposobnosti.

Novak je ponovo “na servisu”, a mi čekamo odluku i želimo da se ispostavi na kraju da je bila ona prava!

Daljinac

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Melburna, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pomozimo mesancima

    22. januar 2018 | 21:12

    Ljudino! Hvala za sve! Hvala za vanserijski i atomski tenis koji si onomad igrao, kada si Nadala dovodio do toga da uzima stolicu da sedne, kada si Federera dovodio do ivice suza, kada si cinio da budemo ponosni, mi iz jedne male drzave na nekom tamo Balkanu. Hvala kada si bio imperator, kada si osvajao turnire bez izgubljenog gema, kada si svojim delom cinio da mi budemo srecni. U svemu tome malo si nas i razmazio.. Hvala ti i na tome. Ne treba trositi reci, Mnogo je osrednjih, malo je Pravih! Ti si definitivno pravi! Budi srecan i ostvaren stagod odlucio!

  • 3seta

    22. januar 2018 | 20:53

    Šta god da bude ti si naš KRALJ!🇷🇸

  • Mirjana

    22. januar 2018 | 23:25

    Novak je pruzio mnogo zadovoljstava, ponosa lepih trenutaka svima a, posebno nasem narodu igrajuci, predstavljajuci Srbiju. Dugujemo mu postovanje i zelje da se oporavi a, pobeda ce biti. Neka je on ziv i zdrav svojoj deci i porodici jer to je njegov dug prema njima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA