≫ 

10 stvari koje smo naučili iz poraza Novaka Đokovića na Australijan openu! (VIDEO)

Srpski teniser još nije 100% spreman za najveće napore u sezoni

  • 10

Iznenađenje koje je retko ko očekivao da može da se odigra – iako su neki od pokazatelja sa dosadašnjih nastupa obojice tenisera na Australijen Openu 2018 indikovali da je pitanje pobednika “daleko od rešenog” – zaista se i desilo u prepunoj Rod Lejver Areni, mestu gde je Novak Đoković čak 6 puta do sada podizao pehar “Normana Bruksa”.

>>> Nole drhtavim glasom pred srpskim novinarima rekao ono čega se svi plaše: Ne mogu više ovako, od danas do sutra (VIDEO)

Kako je tenis sport u kome je kada se neosporne navijačke strasti stave po strani mnogo lakše razumeti zašto se nešto odigralo kad se sagledaju statistički podaci i informacije koje su pratile igrače pre i tokom datog meča, nadamo se da će i sledeći razlozi i objašnjenja uticati na to da se shvati zbog čega je Novak Đoković izgubio u četvrtom takmičarskom nastupu posle šestomesečne rekonvalescentske pauze od tenisa, a korejanac Jeon Čung ostvario do sada najvažniju pobedu svoje obećavajuće karijere.

>>> KO JE ČUNG? PET stvari o korejskom Đokoviću, novoj zvezdi svetskog tenisa! (VIDEO)

1. Čung je igrač koji je, i pre ovog meča, bio najbolji igrač dosadašnjeg toka Austrelijen Opena u procentu realizovanih poena sa osnovne linije - 60.7% - a večeras je to potvrdio, i to ubedljivo, protiv Novaka (do ovog meča, drugi na turniru u tom registru sa 50.7%).

Danas, Čung je dobio 98 od 188 poena sa osnovne linije, nešto iznad 50% - ali je zato Novak podbacio sa 76 od 171 poena sa osnovne linije. Da se ne zaboravi, Novak Đoković je upravo zahvaljujući uspešnosti u ovom segmentu igre postao veliki šampion i godinama dominirao svetskim tenisom. Nije onda uopšte slučajno to što je upravo Novak bio Čungov idol, i što je večeras u tom smislu nadmašio svog “učitelja”.

VIDEO: Pogledajte Novakovu izjavu na srpskom gde je rekao da ga čeka možda nova duža pauza

Bio je bolji od Novaka u njegovoj igri, a faktor (besprekorne) fizičke pripremljenosti aspekt po kome su večerašnji takmičari najviše razlikovali – jer se ovakvi mečevi skoro nikada ne dobijaju kada on nije prisutan u dovoljnoj meri.

2. Koreanac je iznenadio Novaka svojom fenomenalnom defanzivom, “counter-punch” realizacijom iz trka pri dubokoj defanzivi, čiji su udarci zaticali Novaka “u ničijoj zemlji” i situaciji u kojoj nije mogao da podigne lopticu preko mreže na željeni način – ako je uopšte i stizao do nje. To je prouzrokovalo da Novaku opadne volja za borbom, da izgubi samopouzdanje u razmenama, i da bude znatno pasivniji nego što je inače – a svakako mnogo više nego što je potrebno da bi se dobio ovakav meč.

Foto: Tanjug/AP

3. Iako se obojica nisu istakli u segmentu servisa (obojica po 65% realizacije prvog servisa) – Čung je imao 8% više realizacije na svoj drugi servis, što je u bio “jezičak na vagi” koji je presudnim momentima meča odigrao važnu ulogu u razrešenju setova. Uz ponovo izjednačen koeficijent realizovanih poena na riternu prvog servisa (35% obojica), Čung je imao i efikasniji ritern na drugi servis protivnika (čiji je prosek bio samo 159 km/h) – i to 61% (naspram Novakovih 53%). Takođe, Čung je znatno češće – i to u odlučujućim poenima u kojima je spašavao brejk ili sticao prednost u taj-brejku – odigravao ubitačnu kombinaciju servis – viner, što je dodatno deprimiralo Novaka u daljim pokušajima da stekne prednost u igri.

4. Drastična razlika se desila u segmentu neiznuđenih grešaka, i to kao posledica sjajne Čungove defanzive i ostajanja u poenu kad se svima činilo da je za njega poen izgubljen. Novak je načinio čak 20 takvih grešaka više od protivnika (57-37), što svedoči o padu samopouzdanja kod našeg asa. Bitan aspekt kod ovog pokazatelja je i stanje opšte fizičke pripremljenosti – jasno na strani Čunga večeras. Da je Novak bio “onaj stari”, uspostavio bi dominaciju igrom u polju, brzo osvajao poene i konzervirao energiju i koncentraciju za jake i precizne servise, ključne razmene sa osnovne linije ili dobro izvedene napade. Ovako je bio izložen iznenadnim “laserima” Čunga iz svih uglova terena, i nije uspevao da se dovoljno brzo postavi da bi izvodio precizne udarce.

Foto: AP/Tanjug

5. Drugi važni pokazatelj o tome ko je dominirao igrom večeras – i samim time – bio najbolji kada je to bilo najpotrebnije – je broj “vinera” koji je Čung izveo protiv Novaka – čak 47 naspram Novakovih 36.

Da podsetimo, upravo u ovom segmentu igre je Novak bio neprikosnoven tokom svog boravka na tronu svetskog tenisa – i često “mleo” protivnike serijama vinera koji su sledili ili posle dobre kombinacije sa jakim ili dobro plasiranim servisom – ili moćnom “step in” igrom u polju.

6. Čung se neuporedivo bolje kretao od Novaka, i pitanje je da li će se iko bolje kretati i više pretrčati do kraja turnira od njega – ako se uzme u prosek broj odigranih mečeva. Indikativno za prednost u igri koju je koreanac stekao nad Novakom na ovaj način je i informacija da je Čung i zvanično bio igrač koji je najviše pretrčao u trećem kolu turnira – i to u velikoj pobedi nad Aleksandrom Zverevom – sa čak 6-0 u petom setu. Brze noge su mu i omogućavale da bude postavljen na pravi način za sve udarce, čak i one najteže – u trku – što je Novaka potpuno zateklo, a na momente se činilo da – zbog sveprisutnosti u totalnom prikazu teniske geometrije – da je bukvalno “pojeo”, pripitomio teren i da se Novakove lopte – ma koliko preteće – čine skoro potpuno bezopasnim kroz takav impresivan fizički angažman Čunga.

Foto: Telegraf

7. Novak NIJE zalečio povredu lakta – a stanje u kome se sada nalazi ozbiljno dovodi u pitanje bilo kakav dalji tretman te povrede na dosada primenjene načine. Bol sa kojim je igrao dosadašnje mečeve i koji se intenzivirao krajem prvog seta – uticao je na nivo kompletnog Novakovog večerašnjeg nastupa.

U tom stanju, sasvim je očekivano da je Novak bio uznemiren pri izvođenju udaraca – pogotovo posle dugih razmena i perioda igre u kojjima su se on i protivnik smenjivali u vođstvu i prednostima – i činio veći broj grešaka nego što bi bilo dozvoljeno.

Foto: Tanjug/AP

8. Nenadoknadivo je bilo to što je Novak u svakom odigranom setu dozvolio Čungu da se rezultatski “odlepi” – 4:1, 4:1, 3:1. Tome je možda najviše kumovao nedostatak faktora uspešnosti prvog servisa – koji je dovodio do čestih brejkova (po dva uzastopna u prva dva seta).

Iako je Novak uspevao da se vrati u set u sva tri slučaja – u dobroj meri pomognut amplitudama u Čungovoj igri koje su se redovno dešavale sredinom seta (nešto što je koreanca do sada najviše kočilo da do danas ostvari bolji rang na ATP rang-listi) – na kraju je potrošena energija u sustizanju te prednosti itekako nedostajala da se barem jedan taj-brejk privede kraju u Novakovu korist.

Andy Brownbill

9. Čim nije bilo (prvog) servisa – nije ni bilo igre u kojoj je Novak mogao da postavi i realizuje strategiju za “dominaciju” tokom meča, osvaja lake poene koji su mu trebali zbog njegovog lošijeg fizičkog stanja, iskoristi prednost svog iskustva, bolje rasporedi snagu, vrati se u meč (naročito važno u drugom setu) i - na kraju krajeva – ima više samopouzdanja tokom celog meča.

Naravno, ovo je posledica i toga što je promenio mehaniku svog početnog udarca da bi ga problematičan lakat manje boleo – a rezultat: devet duplih greški pri servisu (skoro ceo prvi set izgubljen zbog ovoga), i forsiranje drugog servisa zbog veoma lošeg procenta izvođenja prvog.

Nije preterano važno što ni Čung nije zabeležio posebno dobru statistiku u ovom segmentu, jer su mu njegove brze noge, mladalačka snaga i strast za pobedom dali dovoljno “rezervnih” aduta da uradi ono što je želeo.

10. U više navrata kada je mogao da prelomi gem, a samim time i set – i omogući sebi povratak u meč posle stečene početne prednosti protivnika – Novak je pravio neoprostive greške u izboru udaraca kojima je trebao da stekne prednost u odigravanju poena – ili ga završi u svoju korist. To je svakako izraz nedostatka sigurnosti i psihološke stabilnosti, koja se primećivala kod Novaka i u periodu serije lošijih rezultata pred šestomesečno povlačenje, a hronično biva sve više izražena kao posledica poraza, nemogućnosti da se trenira na željenom nivou i nedostatka dovoljne fizičke pripremljenosti da se telo igrača postavi na pravi način pred udarac. U nekoliko mahova večeras – verovatno je i Novak sam bio iznenađen izborom svojih udaraca u nekoliko ključnih situacija.

Foto: Tanjug/AP

Čung je bio mnogo bolji igrač, a na momente čak i – spektakularan, atraktivan za zaslužene ovacije sa tribina Rod Lejver Arene. Sada je nesumnjivo da se radi o budućem osvajaču više Grend Slem titula i najverovatnijem rivalu Rodžera Federera u polufinalu aktuelnog Austrelijen Opena 2018. Da li će ishod tog meča takođe biti neisvestan kao što se “šuškalo” pred meč sa Novakom – videćemo za koji dan. Pred Jeonom Čungom je blistava budućnost – a u njegovom tenisu već uživa cela teniska planeta.

Novaku Đokoviću – kome je, po sopstvenom priznanju – bilo najvažnije da bude u stanju da se ponovo takmiči posle najduže pauze u karijeri, sada će biti najvažnije da odredi pravi i efikasan medinski tretman za i dalje prisutne probleme sa laktom. Iz svega prikazanog – takmičarska strast i sposobnost da igra na najvišem nivou su i dalje odlika njegove sportske ličnosti – ali je apsolutni prioritet da se ono što je najvažnije – zdravlje – dovede u red!

Puno sreće obojici, sa željom da nam prirede još puno ovakvih mečeva!

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Melburna, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fil

    22. januar 2018 | 17:03

    Novak je za mene najbolji, ali ovo Cunga Lunga ce Fed da otrese 3÷0

  • !

    22. januar 2018 | 17:06

    Cung je smesan teniser, ima 21 godinu a nije ni medju 50 na svetu! To sto je pobedio Nola ne znaci nista jer Nolo nije vrhunski teniser

  • marko

    22. januar 2018 | 23:30

    Pa najbolji si ali nemoj nikoga da zavaravamo znas zasto si bio najbolji i znas kako si to sve uspio uzivaj sad u tenisu iz ljubavi ali nema potrebe da se lazemo jednostavno imas veliku ljubav prema tenisu i igraj za sebe i za tvoje a na vrhu ces bit jedino ako budes opet stari Nole. Iskoristi svoje vrijeme za porodicu a posto si uspio sto je malo ko sponzori ce finansirat dosta dugo tvoj tenis zato ne brini vec igraj tenis kako tebi odgovara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA