VLADIKA ATANASIJE: Gavrilo Princip je stao ispred tiranina, baš kao David pred Golijata!

- Nije dobro da se hvalimo stradanjima, to vidi Bog, ali, s druge strane, treba da iz toga izvučemo neku lekciju - naglasio je vladika Atanasije

  • 22

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Atanasije i umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije služili su Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Petra i Pavla u Bosanskom Grahovu i parastos Gavrilu Principu, njegovim roditeljima i Srbima stradalim u Prvom svetskom ratu.

Na današnji dan pre 96 godina umro je Gavrilo Princip, čiji je atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, Beču poslužio kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju. Umirovljeni vladika Atanasije poručio je da je Gavrilo Princip stao ispred tiranina, baš kao i biblijski David ispred mnogo jačeg Golijata.

On je rekao da srpski narod treba da bude narod pažnje i da je Grahovo junačko, ali i sveto hrišćansko mesto.

- Nije dobro da se hvalimo stradanjima, to vidi Bog, ali, s druge strane, treba da iz toga izvučemo neku lekciju - naglasio je penzionisani vladika Atanasije.

Parastos je služen u okviru obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Princip je rođen je u julu 1894. godine u okolini Grahova. Njegovo zdravlje od najranijeg detinjstva bilo je narušeno i bolovao je od tuberkuloze. U Sarajevu je pohađao Trgovačku školu, a potom i gimnaziju iz koje je izbačen pošto je otkriveno da je član jedne antiaustrijske organizacije. Zbog atentata na Franca Ferdinanda pred sud je 12. oktobra 1914. godine izvedeno 25 mladih ljudi.

Od šest atentatora pet je bilo mlađih od 21 godine, što ih je, prema tadašnjem zakonu, činilo maloletnim. Osuđeni su 29. oktobra na dugogodišnje zatvorske kazne i smrt vešanjem. Gavrilo, koji je bio maloletan, osuđen je na 20 godina zatvora. Kaznu je prvo izdržavao u Sarajevu, a potom u Terezinu, u današnjoj Češkoj. Na zidu ćelije u Terezinu Princip je napisao: "Naše će sjeni lutati po Beču, hodati po dvoru, plašiti gospodu...".

Gavrilo Princip umro je 28. aprila 1918. godine, samo nekoliko meseci pred raspad Austro-Ugarske. Državne vlasti Kraljevine SHS prenele su 1921. godine tela atentatora u Sarajevo, gde su sahranjeni u zajedničku grobnicu, kapelu vidovdanskih heroja. Most u Sarajevu, nedaleko od mesta atentata, dobio je 1918. godine spomen- ploču i naziv po Gavrilu Principu. Vlasti Federacije BiH, koje ovaj čin ne smatraju istorijskim, promenila su naziv mosta u Latinska ćuprija, a ploču uklonile.

Rodna kuća Gavrila Principa, zapaljena je u Drugom svetskom ratu, a obnovljena 1964. godine kao muzej koji je čuvao uspomenu na junaka sa Tromeđe, sve do rata 1992-95. godine, kada je ponovo zapaljena. Auto, Gavrilov pištolj i okrvavljena uniforma Franca Ferdinanda nalaze se u Vojnoistorijskom muzeju u Beču. Metak koji je ubio Ferdinanda izložen je u češkom gradu Konopište.

(Telegraf.rs / Beta, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoro

    28. april 2014 | 23:58

    OČEKUJU SE KOMENTARI DA JE GAVRILO PRINCIP KRIVAC ZA PRVI SVETSI RAT...NARAVNO, SLAVA I HVALA VELIKOM JUNAKU...A RATA BI SVAKAKO BILO JER SU GA AUSTROUGARI HTELI...TO JE BIO MAMAC I POVOD ZA POČTAK RATA...SAMO GLUPI TO NE UVIĐAJU...A KOLIKO SU DRUGI POSTIĐENI PRED DELOM OVAG JUNAKA, GOVORI ČINJENICA DA SU MU KUĆU SPALILI, MOSTU PROMENILI IME I SKINULI PLOČU...U PRAVU SI BIO GAVRILO: VAŠE ĆE SENE HODATI PO BEČU (I ŠIRE) I PLAŠITI GOSPODU...

  • Dado

    28. april 2014 | 23:01

    Mogu samo da budem ponosan sto pripadam istom narodu kao i Gavrilo Princip.

  • Hamza

    28. april 2014 | 23:13

    Gavrilo Princip je heroj, čast, čojstvo, jednom riječju čovek. E njemu I slava I hvala jer je osvijetlio obraz svom narodu, svih nacionalnosti u našoj lijepoj Jugoslaviji. GAVRO nek ti Bog da vječiti rahmet, jer nisi ubio čoveka nego rđu koja nas je okupirala I u našu avliju terorisala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA