Hrvati kumovali ciklonu Tamara, sledeći su Ladislav, Marta i Olga!

Spiskovi sa imenima ciklona se spremaju unapred, pa će se sledeći ciklon zvati "Ladislav", a nakon njega će uslediti "Marta", "Nadan", "Olga"...

  • 7

Naša zemlja nema praksu imenovanja nepogoda, pa su tako "Tamari", ciklonu koji je doneo veliku količinu padavina i nezapamćene poplave, izgleda kumovali meteorolozi iz Nacionalne meteorološke službe Hrvatske.

- Nacionalne hidrometeorološke službe zemalja koje daju imena ciklonima unapred prave spiskove imena za sve buduće ciklone. "Tamara" je prosto došla na red. Inače, na tom spisku naizmenično se smenjuju muška i ženska imena i već unapred se zna da će se sledeći ciklon zvati "Ladislav". Nakon njega će uslediti "Marta", "Nadan", "Olga" - kaže meteorolog Nedeljko Todorović za "Naše novine" i dodaje da smo i mi mogli da nazovemo ovaj ciklon onako kako smo želeli, ali da bismo samo izazvali zabunu.

Praksa davanja imena u Evropi počela je tek pre dvadesetak godina. Nemci su to prvi učinili na našem kontinentu, a u toj zemlji bilo koji građanin može "kumovati" ciklonu za 1.000 evra koje treba da uplati na račun nacionalne meteorološke službe.

U Crnoj Gori su sa imenovanjem ciklona počeli pre nekoliko godina. Tako se poslednji ciklon koji ih je zadesio pre dve godine nosio ime "Čajo", a preživeli su "Hasana" i Cvijetu". Očekuju ih cikloni koji će se zvati "Šime", "Labud", "Dragi Predrag", "Ljubica", "Razigrani Živko" i "Zvjezdana".

Dešavanja uživo u poplavljenim područjima možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA