KRSTIĆ: Rebalans budžeta do 25. jula, neće biti kriznog poreza!

- Rebalans je trebalo da bude usvojen u junu, a biće u julu i moraće da oslika i posledice od poplava – kazao Lazar Krstić na Samitu ministara finansija i guvernera u Bečićima dodajući da neće biti uvođenja kriznog poreza, da plan za penzije ostaje isti, kao i da su poplave odložile smanjenje plata u javnom sektoru za mesec dana

  • 5

Redovni samit ministara finansija i guvernera "Finansijska budućnost regiona" koji se od 12. do 14. juna održava u Bečićima, sasvim očekvano, počeo je osvrtom na štete od poplava i akcentovanjem regionalnih problema - između ostalog problema javnih dugova, nezaposlenosti, ilegalne trgovine rezanim duvanom i cigaretama i uvođenja reda u javnim preduzećima.

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić otvorio je diskusiju izjavom da će rebalans budžeta Srbije biti usvojen do 25. jula umesto u junu, kao i da poplave neće uticati na sprovođenje vladinih ekonomskih mera.

- Rebalans je trebalo da bude usvojen u junu, a biće u julu i moraće da oslika i posledice od poplava - izjavio je Krstić dodajući da neće biti uvođenja kriznog poreza, da plan za penzije ostaje isti, pri čemu se "radi na tome da uticaj na njih bude minimalan", kao i da su poplave odložile smanjenje plata u javnom sektoru za mesec dana.

Krstić je istakao i da Vlada Srbije ni na koji način nije odustala od svojih ciljeva, i da očekuje da će izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji biti usvojene u parlamentu u narednih nekoliko nedelja, što će umnogome doprineti  suzbijanju sive ekonomije i povećati prihode u budžetu.

- Zakon predviđa rigidne mere za one koji se bave nelegalnim prometom duvana, ali i za one registrovane koji u promet stavljaju cigarete bez markica - rekao je Krstić dodajući da kada se govori o smanjenju deficita budžeta za oko 1,5 milijardi evra, samo 500 do 700 miliona može da se smanji suzbijanjem prometa ilegalnog duvana.

- Ako me pitate koliko odmah možemo da uštedimo, reći ću vam sigurno oko 150 do 200 miliona. Toliko je realno u narednih 12 meseci - objasnio je ministar finansija Srbije.

Nadovezujući se na Krstićeve reči Goran Pekez direktor korporativnih poslova i komunikacija kompanije JTI za Zapadni Balkan istakao je da je odlučna borba protiv ilegalne trgovine rezanim duvanom i cigaretama ključ za obezbeđivanje stabilnih budžetskh prihoda u zemljama zapadnog Balkana, posebno ako se uzme u obzir da javne finansije ovih zemalja u velikoj meri zavise od akciza na duvanske proizvode.

- Prihodi od oporezivanja duvanskih proizvoda u regionu Zapadnog Balkana iznose oko 2 milijarde evra godišnje i predstavljaju važan izvor prihoda za budžet. Dobra i već uobičajena praksa u očuvanju održivih prihoda u većini zemalja u regionu jesu predvidiva i postepena povećanja akciza definisana akciznim kalendarom - rekao je Pekez.

On je objasnio i da je Makedonija usvojila 10-godišnji kalendar, Srbija 5-godišnji, Albanja 4-godišnji, dok je Bosna i Hercegovina strogo definisala godišnja povećanja.

- Ilegalna trgovina duvanom je glavni rizik po održivost prihoda od akciza. Snažno podržavamo najavljenu odlučnost Vlade Srbije da se izbori sa problemom ilegalne trgovine duvanskim proizvodima, kao i efikasnu ulogu Ministarstva finansija kao zaštitnika javnih finansija - objasnio je Pekez dodajući da je procenjena veličina ilegalnog tržišta duvanskih proizvoda na Zapadnom Balkanu oko 6 milijardi cigareta ili 14 odsto celokupnog tržišta i da se sa problemom ilegalne trgovine duvanskim proizvodima samo zajedničkim naporima mogu doneti rezultati.

U panelu su pored ministra finansija Srbije Lazara Krstića učestvovali i dr Radoje Žugić ministar finansija Crne Gore, Boris Lalovac ministar finansija Hrvatske, Zoran Stavreski ministar finansija Makedonije, Besim Begaj ministar finansija Kosova, Ervin Mete zamenik ministra finansija Albanije, Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju i Goran Pekez direktor korporativnih poslova i komunikacija kompanije JTI za Zapadni Balkan.

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzek

    13. jun 2014 | 14:45

    Kakav krizni porez bre??? Odrecite se vi jedne plate nece vam nista faliti jer svi imate debeo štek...a ne gladan narod koji ima mala ili najcesce nema nikakva primanja...samo trpate po preduzećima liste koliko ce ko da da i odvoji iz svojih usta da napunite taj talas budzet...lopine...svi vi treba da imate prosecne plate a ne abnormalno astronomske...pocupo bi vam te doktorske diplome i njme obrisao svoju vc cetku da ne prljam vodu!

  • Akter

    13. jun 2014 | 15:57

    Ne "solidarni" uvedite "nuzni" ili kako god ga nazvali, 10% preko 60 ooo i nema potrebe za skidanje plata. Ko ima preko 60 nece ni da oseti a vama sto primate preko 2,3,4 hiljade evra skinite 50% i eto srece za sve.

  • Imenjak

    13. jun 2014 | 17:09

    Jos malo pa gotovo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA