NAJSKUPLJI SIR NA SVETU JE SRPSKI: Pravi se od magarećeg mleka i košta 1.000 evra! (FOTO)

Na listi 100 najskupljh jela na svetu, koju pravi Finances online, našao se magareći sir iz Zasavice. Za sve one koji imaju dublji džep, predstavljamo spisak delikatesa za koje se izdvajaju basnoslovne sume novca

  • 9

Na listi 100 najskupljih jela na svetu, koju pravi Finances online, našao se magareći sir iz Srbije, po ceni od 1.000 evra. O ovom siru upravo je Telegraf.rs prvi pisao, kao i o njegovom "tvorcu" Slobodanu Simiću, upravniku prirodnog rezervata “Zasavica”.

 

Za sve one koji imaju dublji džep, predstavljamo spisak delikatesa za koje se izdvajaju basnoslovne sume novca:

 

Na aukciji, po neverovatnoj ceni od 50.000 dolara, prodato je 12 voćki prvog roda manga u Brizbejnu, odnosno za 4.200 dolara po komadu.

 

Na ovoj listi našla se i kajgana od jastoga, teška pola kilograma, i uz to prekrivena kavijarom. Prodaje se u poznatom njujorškom restoranu Norma’s, po ceni od 1.000 dolara.

 

 

Iz malog mesta Zasavica u našoj zemlji, treće mesto zauzeo je sir od magarećeg mleka. Za kilogram ovog sira koji je omiljena poslastica brojnih imućnih ljudi, morate izdvojiti 1.000 eura, a za njegovo pravljenje potrebno je 25 litara mleka.

 

Takozvana Pastirska Vekna iz Hobbs House pekare košta 35 dolara po komadu. Ova pekara nalazi se u Kotsvoldu, a svoju visoku cenu duguje specifičnoj tajnoj i tradicionalnoj recepturi za pravljenje savršenog kiselog testa, prenosi portal Luxlife.rs.

 

Almas, veoma retka vrsta kavijara, prodaje se po ceni od 25.000 dolara, a služi se u 24karatnoj zlatnoj limenci, što definitivno doprinosi ovoj visokoj cifri. Ukoliko je to za vas previše, postoji i manja limenka, koja će vas koštati 1.250 dolara, a možete je nabaviti u Caviar House & Prunier u Londonu.

 

Wagyi rebarca su prava poslastica za sve imućne gurmane. Ona se dobijaju od specijalno uzgojenih krava iz Japana, koje zarad boljeg kvaliteta mesa dobijaju i masažu. Na taj način, raspored masnog tkiva i krtog mesa kasnije podseća na šare koje viđamo na mermeru. Ukoliko ste ogladneli, ova rebarca možete isprobati po ceni od 2.800 dolara u Craftsteak restoranu u Njujorku.

 

 

Ukoliko ste ljubitelj izvrsnih supa, preporučujemo vam da probate Anki Fu supu iz Tiato restorana koji se nalazi u Santa Moniki. Za jednu porciju ove supe potrebno je da izdvojite 5.000 dolara. Ona se pravi od specifične vrste junetine, belih tartufa, foa gra supe, testenine sa mesom retkog plavog jasnota i ručno branih klica pasulja.

 

Za sve one koji uživaju u preukusnim sendvičima, kafe Tangberry’s u Šeltenhemu ima savršenu ponudu. Po ceni od 235 dolara, dobićete Bacon Bling sendvič, u kome se nalazi specijalna vrsta slanine, crni tartufi i njihovo ulje, zlatni listići i prah, i koji prstohvat šafrana.

 

Za sladokusce, tu je najskuplji komad svadbene torte. Vojvoda i Vojvotkinja od Vindzora venčali su se 1937.godine, i baš to parče torte sa njihove svadbe, prodato j po ceni od 29.900 dolara.

 

Pravim gurmanima nije potrebno objašnjenje da je šafran najskuplji začin na svetu, koji se dobija od osušenih tučkova cveta šafrana. Pola kilograma ovog začina traži 75.000 cvetova, pa onda cena od 2.000 dolara i nije toliko čudna.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mm

    24. jul 2014 | 21:27

    koliko se secam price koji su pricali na tv - u u titovo vreme (msm na taj vremenski period kada je sve radilo) prodavao se taj skupi magareci sir i slao se cak i za Belu kucu ali da ga proizvode jos uvek nisam verovala...msm da taj sir bas dugo stoji nekoliko meseci pa se tek onda prodaje...ne znam nisam tad bila rodjena pa bi bilo dobro podrzati te ljude ako su opet poceli da ga prozivode sami... ako nisam pobrkala ovcji i magareci ne znam

  • Lazar

    24. jul 2014 | 21:09

    Ja sam jednom jeo kavijar.Pa to je uzas bljutavo.Magareci sir nisam probao ,ali sumnjam da je nesto super.Kako to da se taj sir samo kod nas pravi?Samo kod nas ima magaraca?

  • Bokser

    24. jul 2014 | 22:56

    Pa kod nas je sve duplo skuplje nego u svetu što ne bi bio i magareći sir...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA