Ovako izgleda dogovor Izraela i Palestine o prekidu vatre!

Sporazum koji su ove dve zemlje potpisale predviđa i otvaranje prelaza između Pojasa Gaze i Izraela, brzo dopremanje humanitarne pomoći, ali i slobodan ribolov

  • 11

U Kairu je dogovoreno primirje između Palestine i Izraela posle pedeset dana krvavih sukoba u kojima je poginulo 2.200 ljudi, od kojih je većina Palestinaca. Otkrivamo šta se sve nalazi u sporazumu koji su Palestinci proslavili izlaskom na ulice kao početak vraćanja normalnom životu.

Na osnovu egipatske inicijative i sporazuma iz 2012. godine, u periodu od 4. do 9.08.2014. godine, kao i u skladu sa relevantnim sporazumima koji su potpisani između Palestinske uprave i Izraela, Egipat poziva obe strane na potpuni i obostrani prekid vatre, prenosi portal srbijadanas.com.

Sporazum koji su ove dve zemlje potpisale predviđa i otvaranje prelaza između Pojasa Gaze i Izraela, slobodu kretanja ljudi, razmenu robe između Zapadne Obale i pojasa Gaze (i obrnuto), nesputano kretanje stanovništva koje neće biti meta u pograničnim oblastima, vođenje finansijskih i privrednih aktivnosti i realizaciju novčanih transfera u Pojasu Gaze, kao i brzo dopremanje humanitarne pomoći i materijala.

Takođe, potrebna je rekonstrukcija pojasa Gaze i popravka infrastrukture, dopremanje građevinskog materijala i obezbeđivanje potrepština stanovništvu za dostojanstven život u saradnji sa Ujedinjenim nacijama i lakše pružanje medicinske pomoći ranjenima. Osim toga, sporazum potpisanim između Palestinske uprave i Izraela predviđa slobodu ribolova i rada u teritorijalnim palestinskim vodama u Pojasu Gaze na šest nautičkih milja od obale.

Egipat će nadgledati indirektne pregovore u Kairu tokom perioda koji ne prelazi mesec dana od datuma početka realizacije sporazuma za jačanje primirja. To je potrebno kako bi se završili pregovori o rekonstrukciji i aktiviranju aerodroma i morske luke, merama koje je Izrael nametnuo Zapadnoj Obali posle 12.06.2014. godine, kao i merama za jačanje primirja između dve strane, razmeni tela između dve strane i drugim temama koje iznesu dve strane.

Ova država pozvala je i međunarodnu zajednicu da učestvuje na konferenciji o rekonstrukciji Gaze, koja će se održati u Kairu. Primena sporazuma o primirju dve strane počeo je sinoć.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • džordž

    27. avgust 2014 | 23:34

    dobra je ova ribica palestinka na slici ..

  • Redžep

    27. avgust 2014 | 22:24

    Nije uglavnom Palestinci nego sve Palestinci.

  • vexystar

    27. avgust 2014 | 22:45

    Uglavnom dok Hamas opet ne ubije nekog Izrealca jer oni su gladni nemuslimanske krvi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA