Raskalašni životi žena diktatora

Dok u zemlji ključa građanski rat, a narod grca u siromaštvu, supruge diktatora se zabavljaju trošeći državni novac

  • 1

Šta bi supruga jednog diktatora mogla da radi dok njen muž planira kako da se reši pobunjenika protiv svog režima? Da ide u šoping, razume se!

Tako, recimo, prva dama Sirije Asma al Asad (36), po rođenju Britanka, troši desetine hiljada dolara na svećnjake, lustere, nameštaj, cipele, dragulje. Bar vaze u "Herodsu" kupuje na popustu.

Svakako, ona nije jedina žena diktatora koja uživa u šopingu.

Lejla Trabelsi (53), opisivana kao žena koja je pokrenula Arapsko proleće, supruga je bivšeg predsednika Tunisa Zine el Abidina Ben Alija.

Bivša frizerka iznuđivala je novac od vlasnika prodavnica i imala udeo od 3,5 milijardi funti u nacionalnim preduzećima.

Bavila se i magijom - ritualno je žrtvovala kameleone kako bi bacala čini na svog muža, a jednom je kaznila i kuvara stavivši mu ruku u ključalo ulje.

Lejla je pobegla u Saudijsku Arabiju kako bi se pridružila svom proteranom suprugu, navodno uzevši 37,5 miliona funti u zlatu iz tunižanske banke.

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe oženio je svoju drugu ženu Grejs 1996. godine na "venčanju veka".

Nekadašnja državna sekretarka Grejs Mugabe (46) izazvala je pometnju kada je koristila državne rezerve namenjene izgradnji jeftinih stanova kako bi sebi napravila kuću sa 30 soba.

Ta kuća, nazvana "Grejslend", kasnije je prodata Moameru Gadafiju.

Grejs je ubedila svog muža da potroši pet miliona funti na palatu u Kini, jednom je potrošila više od 100.000 funti tokom samo jednog šopinga i ponosna je vlasnica više od 3.000 pari cipela.

Safija, udovica libijskog diktatora Muamera Gadafija, pokušala je sebe da predstavi kao jednostavnu ženu, majku sedmoro od osmoro Gadafijeve dece.

Bivša medicinska sestra jednom je o njemu rekla:

- Da sam ga posmatrala kao tiranina, nikad ne bih ostala sa njim i rodila mu decu. On je ljudsko biće – objasnila je Safija Gadafi, sada šezdesetogodišnjakinja.

U realnom životu, gospođa Gadafi je "besmisleno" bogata, s obzirom na to da njeno lično bogatsvo vredi više od 20 milijardi funti.

Safija, koja je prebegla preko alžirske granice sa kćerkom Ajšom, može da se pohvali da poseduje ličnu avio-kompaniju i zalihu od 20 tona zlata.

Suzan Mubarak (71), supruga egipatskog "poslednjeg faraona" Hosnija Mubaraka i kćerka medicinske sestre iz Pontiprida u Južnom Velsu, uživala je u zalihama svog muža vrednim 26 milijardi funti, dok je 40 odsto Egipćana zarađivalo oko funtu dnevno.

Sada je Suzan pod istragom zbog zločina protiv države. Sebe je predstavljala kao feministkinju, dok su prave aktivistkinje bile mučene i silovane.

Diktator Ugande Idi Amin oženio je svoju petu ženu Saru 1975. godine na venčanju koje je koštalo dva miliona funti.

Prebegla je sa mužem u Libiju kada je svrgnut s vlasti 1979. godine, ali ga je posle tri godine ostavila i zatražila azil u Nemačkoj, gde je radila kao manekenka za donji veš.

Nadimak "suicidalna Sara" ostao joj je iz vremena kada je bila go-go igračica u jednom bendu, koji u nazivu ima reč "samoubistvo."

Godine 1999. sanitarna policija ju je kaznila zbog vođenja restorana u Londonu u kome su gmizale bubašvabe, a sada sa 55 godina razmišlja o tome da postane ogranizator skupova u Totenhemu.

Simon Gbagbo (61), nekada poznatu kao "Hilari Klinton tropika", oponenti su više voleli da zovu "Čelična ledi" ili "Krvava ledi".

Kada je njen muž, nekadašnji predsednik Obale Slonovače Loren Gdagbo, došao na vlast 2000. godine, Simon je jasno stavila do znanja da zemlja neće imati samo jednog vladara i postavila je svoje rođake i prijatelje na državne funkcije.

Trenutno je pod istragomu Ujedinjenih nacija za ugrožavanje ljudskih prava, uključujući i organizovanje "vodova smrti".

Mišel Duvalije udala se za predsednika Haitija Žan-Kloda "Bejbi Doka" Duvalijea 1980. godine.

Duvalijeov režim terorisao je ljude i napakovao milione na evropske bankovne račune.

Par je svojim "ferarijem" sa 300 miliona pobegao na francusku rivijeru.

Mišel je dobila pozamašnu sumu novca kada se 1990. godine rastala od Duvalijea.

Za Mirjanu Marković (69) kažu da je bila pokretačka snaga u braku sa Slobodanom Miloševičem – "Balkanskim kasapinom", kako voli da ga zove strana štampa.

Nakon hapšenja Miloševića, profesorka sociologije, u mladosti zvana Baca, prebegla je u Rusiju, ali je za njom izdata poternica zbog naručivanja ubistva srpskog novinara Slavka Ćuruvije.

Sada je u egzilu u Francuskoj, a tereti se i zbog pronevere miliona kroz šverc cigareta.

U stranim novinama karakterišu je kao ženu koja obožava kavijar, krzno i francuske parfeme i čeka plastičnog hirurga koji posebno zbog nje dolazi iz Italije.

(J. Glišić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA