POSLE UŽASA U ISTOČNOJ SRBIJI: Šteta od poplava 5 miliona evra!

Vodena stihija ostavila je bez krova nad glavom oko 500 porodica, pokrenula na desetine klizišta, uništila nekoliko stotina kilometara lokalnih i magistralnih puteva, ali i porušila desetak mostova

  • 3

Nezapamćene bujične poplave koje već danima pustoše istočnu Srbiju, osim što su uzele četiri života, napravile su i materijalnu štetu od najmanje pet miliona evra, pokazuju prve procene, piše "Informer".

Vodena stihija ostavila je bez krova nad glavom oko 500 porodica, pokrenula na desetine klizišta, uništila nekoliko stotina kilometara lokalnih i magistralnih puteva, porušila desetak mostova i potopila nekoliko stotina hektara oranica.

Velika oštećenja pretprela je i vodovodna, elektroenergetska i telekomunikaciona infrastruktura, pa su pojedina mesta u ovom delu zemlje i juče bila bez pijaće vode, struje i telefona, uprkos tome što je kiša prestala, a voda se polako povlačila.

Kladovo je najviše nastradalo u poplavama. Jedna osoba je izgubila život, a tri se vode kao nestale. Predsednik SO Kladovo, Radovan Arežina juče je rekao da je šteta od poplava, samo u njegovoj opštini, oko 3,5 miliona evra.

Međutim, on napominje i da posledice poplave u pojedinim mestima nisu još ni sagledane, jer su ekipe u njih tek juče uspele da uđu.

- Selo Velika Kamenica je odsečeno. Jutros smo seljacima helikopterima dostavljali hleb. Ali sve u svemu, šteta će biti ogromna i sigurni smo da bez pomoći države nećemo uspeti da se oporavi - objasnio je juče Arežina.

U Majdanpeku i Negotinu, u kojima je takođe bila proglašena vanredna situacija zbog obilnih kiša i bujičnih poplava, kažu da još nisu uspeli da popišu svu štetu, ali naglašavaju da ona nije mala.

- Najviše se stradalo selo Boljetin, gde je bujica oštetila oko 70 kuća, porušila sve lokalne puteve i četiri mosta koja su selo povezivala sa glavnim putem. Cela vodovodna mreža je uništena. Porušeno je i dosta pomoćnih objekata, a voda je odnela i dosta poljoprivredne mehanizacije kao što su traktori, prikolice. Takođe, dosta stoke je nastradalo - kaže predsednik opštine Majdanpek Dejan Vagner.

Kako dodaje, sav novac koji je opština imala potrošen je kako bi se sanirale poplave koje su ih zahvatile početkom avgusta, a sada se nadaju pomoći države.

Na teritoriji opštine Negotin poplave su pokrenule brojna klizišta, a oko stotinak kuća je oštećeno.

Portparol Sekretara za vanredne situacije MUP, Luka Čaušić istakao je da je sve ljudstvo alarmirano i da se oni neće povlačiti sa terena dok ne prođe opasnost od ponovnog izlivanja reka u Kladovu, Negotinu i Majdanpeku, pošto se, prema prognozi, i za vikend očekuje kiša.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Demonstrant

    18. septembar 2014 | 01:57

    500 kuca = 5 miliona eura. Dakle, prilikom procene stete, kuca je procenjena na 10000 eura. Ta ista kuca, kada treba da se plati porez na imovinu procenjuje se na 50000 eura. Ko je ovde lud?!

  • Bond

    18. septembar 2014 | 01:35

    Drzava ce dati 5€

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA