SRBIJO, POTREBNA SI OVOM DETETU: Pomozimo Ivanu Filipčevu (3) da prvi put u životu može sam da sedi (FOTO)

Potresno pismo majke malog Ivana koji boluje od cerebralne paralize prenosimo Vam u celini. Ukoliko ste u mogućnosti pomozite ovom mališanu

  • 1

Ivan Filipčev je trogodišnjak koji boluje od celebralne paralize. Ovaj dečak gotovo je nepokretan, a da bi živeo kao ostali mališani potrebna mu je pomoć dobrih ljudi. Potresno pismo majke malog Ivana prenosimo Vam u celini. Ukoliko ste u mogućnosti pomozite ovom mališanu.

"Poštovani,

majka sam trogodišnjaka Ivana Filipčeva, koji ima cerebralnu paralizu i ne poznaje život kakav poznaju druga deca.

Ivan je rođen u trojnoj trudnoći, u 28. nedelji, imao je 920 grama; braća blizanci Filip 1.050 grama i Vanja – umro je dva dana nakon porođaja – 1.060 grama.

Kao posledice krvarenja na mozgu i hidrocefalusa, Ivan ima cerebralnu paralizu, kao i deformitet stopala, strabizam i velike poteškoće s hranjenjem (pothranjen je).

Uprkos svakodnevnim višesatnim vežbama od četvrtog meseca njegovog života do danas i raznim terapijama, Ivan je i danas praktično nepokretan: ne može da se okrene sa leđa na stomak, ne može da sedi samostalno, ne može da puzi, nema stoprocentnu kontrolu glave, teško koristi ruke. Od njegovog četvrtog meseca života vežbamo s njim svakodnevno po nekoliko časova. Više od godinu dana smo radili terapiju po Vojti, potom smo ga vodili na Devenj terapiju u Mađarsku, a sada, više od godinu dana, idemo na kineziterapiju jednom ili dva puta nedeljno u Vrbas i kod kuće radimo sa njim svakodnevno po nekoliko časova po istom programu.

Od proleća ove godine, na predlog interresorne komisije, idemo kod defektologa, a trebali bismo i kod logopeda i somatopeda, međutim, uprkos predlogu interresorne komisije, ti tretmani se ne obavljaju s njim. Odnedavno idemo na jahanje, a uskoro krećemo i na hidroterapiju.

Tako malo nedostaje da bi se Ivan okrenuo i da bi mogao da puzi i sedi. Ako to postigne, ima nade da će jednog dana možda stati na svoje noge. To „malo“ i dalji razvoj, uz svakodnevno vežbanje, moglo bi da mu omogući dvonedeljna delfinska terapija, koja se bazira na pomoći delfina u terapeutskom lečenju i rehabilitaciji.

Kod pacijenata sa cerebralnom paralizom ostvareni su značajni napreci u razvoju motoričkih sposobnosti, savlađivanju straha i osamostaljivanju, kao i povećanju samopouzdanja. „Grudva efekat“ koji je primećen nakon terapije je da se u mesecima nakon terapije i dalje primećivao napredak.

Jedini terapeut sa prostora bivše Jugoslavije koji se bavi delfinskom terapijom je Nikola Radin (fizioterapeut, manuelni terapeut i pisac). On se bavi delfinskom terapijom od 2008. godine. Zahvaljujući njegovoj organizaciji "Dolphin People“, mnoga deca imala su terapiju sa delfinima u delfinarijumu u Antaliji u Turskoj.

Da bi Ivan imao mogućnost da ode na delfino-terapiju u Tursku i da radi sa Nikolom Radinom, potrebno je oko 5.500 evra. Mi smo, međutim, u prethodne tri godine potrošili sav novac koji smo imali na Ivanove terapije, i zbog toga se obraćamo i vama da nam pomognete da omogućimo Ivanu da napreduje i da jednog dana možda trči zajedno sa svojim bratom blizancem.

Cena dvonedeljne delfino-terapije u Turskoj, u Antaliji, na institutu za delfino-terapiju je 3.500-3.900 evra, zavisno od perioda u godini (terapija delfinima i fizikalna terapija potom), a ostatak novca bi pokrivao put i dvonedeljni boravak u Antaliji.

Dinarski namenski račun za donacije: Ivan Filipčev OTP banka Srbija A.D. Novi Sad 325-9310700693645-84".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    6. oktobar 2014 | 18:08

    Ja zivim u inostranstvu, kako ja da uplatim devizno? Ima li doticna gospodja mama paypal ili devizni otvoren racun?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA