LONČAR: Postoji rizik od ebole u Srbiji!

- U Srbiji nema obolelih od ebole, niti sumnje da postoje oboleli. Ipak, dok traje epidemija u svetu postoji realna opasnost da se ona pojavi i kod nas - rekao je Zlatibor Lončar

  • 2

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da u Srbiji nema obolelih od ebole, ali da rizik od pojavljivanja te bolesti postoji sve dok u svetu traje epidemija.

- U Srbiji nema obolelih od ebole, niti sumnje da postoje oboleli. Ipak, dok traje epidemija u svetu postoji realna opasnost da se ona pojavi i kod nas - rekao je Lončar za dnevni list "Danas" od petka.

On je dodao da će se u tom slučaju primeniti mere ranog otkrivanja i brzog reagovanja.

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem Srbije spreman je da adekvatno odgovori na svaku sumnjivu situaciju i pojavu oboljenja od virusa ebole, a zdravstvene ustanove upoznate su sa protokolima.

Govoreći o trenutnim aktivnostima, Lončar je kazao da se stanje osoba koje dolaze iz zemalja ugroženih ebolom prati i nadzire 21 dan, a da zdravstveni radnici prolaze kroz obuku za reagovanje u slučaju pojave virusa.

- Ta obuka će biti nastavljena u zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Ona obuhvata procedure i praktično uvežbavanje rada sa opremom koja je potrebna za zaštitu zdravstvenih radnika u slučaju pojave zaraženih - zaključio je ministar.

(Telegraf.rs / Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Irina

    17. oktobar 2014 | 00:40

    Ne razumem te ljude,zasto putuju u druge zemlje,ako postoji mogucnost da su zarazeni,ako su bili u kontaktu sa obolelima,kakve su to gluposti!? Ti ljudi kao da namerno zele da sire bolest-smrt,inace bi se izolovali!

  • Marko

    17. oktobar 2014 | 05:39

    Zar nije mogao da doda na to da se vise plasi sezonske prehlade?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA