UREDNICA NA RUSKOM GEOPOLITIČKOM SAJTU: Rusija i Srbija su saveznici u borbi protiv povampirenog zla!

Urednica srpske stranice ruskog geopolitičkog sajta Fond strateške kulture i naučni saradnik Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka, mr Ana Filimonova otkriva šta su pouke koje možemo izvući iz Drugog svetskog rata

  • 3

Glavna i odgovorna urednica srpske stranice ruskog geopolitičkog sajta Fond strateške kulture i naučni saradnik Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka, mr Ana Filimonova otkriva šta su pouke koje možemo izvući iz Drugog svetskog rata, kao i koliko nam je ostalo nepoznatih detalja o dešavanjima neposredno pre i tokom rata, a koji su presudno uticali na istorijske tokove u drugoj polovini 20. veka.

Sve su ovo pitanja koja su razmatrana i o kojima se polemisalo tokom međunarodne naučne konferencije "Sedamdeset godina od oslobođenja Beograda: borba protiv nacizma 1944-2014" u organizaciji moskovskog Fonda strateške kulture i beogradskog Fakulteta za diplomatiju i bezbednost.

Konferencija je održana u Beogradu, posle posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, a učesnici skupa su posebnu pažnju skrenuli na savremeno "vaskrsavanje" nacizma u velikom broju evropskih zemalja, a posebno u Ukrajini i Novorusiji.

- Pokreti, političke partije i paravojne snage koji svoju ideološku osnovu traže u (neo)nacizmu ne samo da nisu označeni kao pretnja od strane zapadnih centara moći, već se njihove akcije otvoreno pomažu. Nacizam je, kao i pre osamdeset godina, za pojedine zapadne sile korisno sredstvo u pokušaju obuzdavanja ili destabilizacije Rusije, kao što se, u nešto prikrivenijem obliku, koristio i za razbijanje SFRJ i dalje rasparčavanje Srbije - objašnjava Filimonova i dodaje:

- Što se Balkana i Srbije tiče, opasnost predstavljaju pokušaji reafirmacije velikoalbanske ideje, kao i nakaradno tumačenje istorijskih događaja iz 1941-45. godine u Raškoj oblasti. Podgrevanje ideje o "sandžačkoj autonomiji" na temeljima koji su iskopani tokom Drugog svetskog rata, može proizvesti nove međuetničke i međureligijske probleme i destabilizovati širi region koji se nalazi na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Filimonova je dodala i da su mnogi aspekti Drugog svetskog rata u samoj Jugoslaviji i Srbiji ostali nerazjašnjeni.

- Na kraju, 20. oktobra 1944. Beograd je oslobođen sadejstvom snaga Crvene armije i NOVJ. Ostaje do kraja nerazjašnjeno zbog čega je Crvena armija, posle oslobađanja Beograda i bitke na Batini, umesto dalje zapadno ka Zagrebu, "skrenula" na sever i nastavila svoj put ka Budimpešti. Time je istina o zlodelima nad civilnim stanovništvom u ustaškoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj i koncetracionom logoru u Jasenovcu ostala delimično nepoznata za međunarodnu javnost - objasnila je Filimonova nastavljajući:

- Na istoričarima je da u narednom periodu pokušaju da istraže iznete teze na konferenciji, o tome kako je moguće da je Josip Broz dao izvesne garancije Staljinu da će se NOVJ "razračunati" sa hrvatskim ustaškim režimom, a da je istovremeno imao i određeni dogovor sa Pavelićem, koji je zajedno sa velikom grupom čelnika NDH uspeo da pobegne u Latinsku Ameriku - rekla je ona zaključivši da je važno konačno otvaranje i obrada svih relevantnih arhiva, kako u Srbiji tako i u Rusiji, pogotovo s obzirom na činjenicu da su Rusija i Srbija ponovo saveznici u sadašnjoj borbi protiv tog povampirenog zla.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zemunac

    25. oktobar 2014 | 11:27

    Zašto je Crvena armija skrenula ka Budimpešti, a ne produžila ka Zagrebu. Interesnatno da nikad nije potegnuto to pitanje, a uopšte nema logike. Ko zna neke stvari otkrijemo možda nakon 100 godina kad više nije ni bitno.

  • Aleksandar

    24. oktobar 2014 | 23:46

    Ziveo PUTIN i necemo u EU NI U NATO DOBRO SU NAM DOSLI RUSI, A MILOSRNI ANDJEO NETREBA HVALA .

  • toplistanadrealista

    25. oktobar 2014 | 06:34

    Svako treba da procita izlaganje ove zene! Zasto uvodjenjem "demokratije" nisu uhapseni pripadnici "slavnih" brigada pristiglih iz hrvatske? Neka vam oni odgovore zasto su ubijali Srbe u Srbiji a nisu oslobadjali zagreb? Glupani glupavi, covjek nije vjerovao o kakvim se ljudima radi dok ih nije upoznao i imao susret sa njima, jos kada se pocnu busati gori su od hrvata, a najgore sto oni poistovjecuju sve Srbe sa njima a to nije ni slicno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA