SRPSKA TUGA: Na kazanu narodne kuhinje i deca!

Među korisnicima Narodne kuhinje u Valjevu ima čak 100 dece mlađe od 18 godina kojima se podeli jedna petina spremljenih obroka

  • 12

Od 500 obroka, koje dnevno podeli valjevski Crveni krst, skoro 100 obroka je namenjeno deci! Među korisnicima Narodne kuhinje ima čak 100 dece mlađe od 18 godina, što je poražavajuće.

Sekretar Crvenog krsta Miroslav Đukić kaže da im taj obrok pomaže tek toliko da ne budu gladni i navodi da među korisnicima Narodne kuhinje ima veliki broj onih koji imaju višečlane porodice, kao i samohranih majki kojima je jedini siguran obrok onaj koji dobiju u Narodnoj kuhinji.

Đukić kaže da su realne potrebe za obrocima iz Narodne kuhinje daleko veće od sadašnjih 500 obroka, dodajući da je naročito teška situacija u valjevskim selima, gde je veliki broj staračkih domaćinstava.

Ono što je poražavajuće je podatak da čak jedna petina spremljenih obroka iz Narodne kuhinje bude podeljen deci mlađoj od 18 godina. Đukić kaže da je menju njima najviše dece samohranih roditelja.

Iz gradske kase godišnje se izdvaja 9,2 milion dinara za 400 obroka, a još 100 se obezbeđuje uz pomoć donatora okupljenih oko Fonda za Narodnu kuhinju, čije osnivanje je inicirao Crveni krst. Kuvani obroci za najugroženije građane dele se na četiri punkta, na Petom puku, u MZ "Nada Purić", Goriću i MZ "Stari grad".

Da se u Valjevu sve teže živi pokazuje podatak da u ovoj godini ima oko 800 korisnika socijalne pomoći. Direktorka Centra za socijalni rad Kaja Jovanović kaže da je broj korisnika socijalne pomoći povećan u odnosu na prethodne godine.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • toplistanadrealista

    29. oktobar 2014 | 10:50

    Lider u regionu i faktor stabilnosti!

  • Nikola

    29. oktobar 2014 | 11:09

    Mogu da razumem starije ljude koji dolaze jer nisu u stanju da rade Ali mladje od 30/50 mi nisu jasni.

  • 1991

    29. oktobar 2014 | 12:15

    Pa da li je moguce.. Kako kad se u Srbiji zivi odlicno,sto kazu nazadnjaci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA