OLAND: Džihadisti odrubljivanjem glava žele da naglase svoju važnost (VIDEO)

- Video je bio pokušaj da se usadi horor i pošalje poruka, pogledajte šta smo spremni i šta su vaši državljani u stanju. Koja je njihova tačna uloga u ovom incidentu. Da li su oni tamo kao ubice ili je poenta da su Francuzi? - primećuje Oland

  • 4

Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je danas da snimci ekstremnog horora koje koriste terorističke grupe mogli bi da naude mladim ljudima.

- Zašto ovakav video!? Da li da učestvujemo u povećanju ove vrste ekstremnog horora, kao što je u Siriji ili žele da nas podsete da oni drže dve osobe i tako da naglase svoju važnost - rekao je Oland u Australiji, povodom objavljivanja snimaka grupe Al Kaida iz Magreba na kome su Francuz i holandski turista koji su oteti pre nekoliko godina.

Oland strahuje u vezi sa efektom "ove vrste voajerizma varvarstva" na mlade ljude, u trenutku kada rastu strahovanja zbog džihadista, koji su rođeni u Evropi i borave na Bliskom istoku, prenela je agencija AFP.

- Video je bio pokušaj da se usadi horor i pošalje poruka, pogledajte šta smo spremni i šta su vaši državljani u stanju. Koja je njihova tačna uloga u ovom incidentu. Da li su oni tamo kao ubice ili je poenta da su Francuzi?- primećuje Oland.

Severnoafričko krilo Al Kaide objavilo je sinoć video snimak na kom taoci - Francuz Serž Lazarević i Holanđanin Sjak Rijke apeluju na vlade svojih zemalja da pregovaraju o njihovom oslobađanju.

Video snimak, objavljen na džihadističkom forumu, sastoji se iz dve scene, gde je svaki od taoca na različitoj lokaciji.

Prvo se pojavljuje Francuz Lazarević (50), koji je u Maliju otet pre skoro tri godine. On na glavi nosi crni turban i sedi na sedištu u kolima, a u drugom delu snimka pojavljuje se Holanđanin Rijke, koji je otet u novembru 2011. godine iz jednog restorana tokom putovanja Saharom.

Kancelarija francuskog predsednika je saopštila da se utvrdjuje autentičnost ovog snimka i da je Oland u kontaktu sa svim zemljama regiona i da koristi sve forme dijaloga u cilju oslobadjanja taoca.

Oko 1.000 Francuza se pretpostavlja da su se pridružili sukobima, od kojih 375 su još uvek tamo, a najmanje 36 njih je ubijeno, procene su Pariza.

AFP navodi da je, u septembru, Evropska unija saopštila da se 3.000 Evropljana družilo džihadistima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ezra

    19. novembar 2014 | 07:15

    Pa rade isto sto i vi i ameri ,englezi nemci ,itd,zastrasuju bombarduju ,ucenjuju ,i sad oni losi momci ,a vi dobri momci ,a?

  • KRAJIŠNIK@

    19. novembar 2014 | 07:11

    Lako je tuđom guzicom po trnju mlatiti!

  • Strucnjakowsky

    19. novembar 2014 | 08:36

    Ako i treba da vam odrubljuju,bi prvi ste priznali Kosovo i da li u ruke ljudima koji nista manje nisu losiji od ovih monstruma.Pa vidite da kod ovih ima dosta Albanaca sa Kosova koji se bore na njihovoj strani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA