NI TITANIK MU NIJE RAVAN: Za JEDAN evro daćemo 122,45 dinara!

Ovo je ujedno najniža vrednost kursa dinara prema evru od početka godine

  • 12

Narodna banka Srbije (NBS) danas je intervenisala prodajom 30 miliona evra na Međubankarskom deviznom tržištu kako bi ublažila dnevne oscilacije kursa, pa će dinar sutra oslabiti prema evru 0,2 odsto, i zvanični kurs iznosiće 122,4547 dinara za evro, objavila je NBS.

Ovo je ujedno najniža vrednost kursa dinara prema evru od početka godine. Katastrofalne poplave izazvaće rast inflacije, pad dinara i dodatnu bedu.

Nacionalna valuta će sutra prema zajedničkoj valuti evrozone vredeti 2,0 odsto manje nego pre mesec dana i 6,1 odsto manje nego godinu dana ranije.

U odnosu na dolar, dinar je ojačao 0,3 odsto i indikativni kurs iznosi 97,7838 dinara za jedan dolar. Prema američkoj valuti, dinar je slabiji 2,2 odsto na mesečnom i 14,7 odsto na godišnjem nivou.

Najviša srednja vrednost kursa dinara bila je 1. januara ove godine, kada je jedan evro iznosio 114,6421 dinar.

NBS je od početka godine na Međubankarskom deviznom tržištu kupila ukupno 200 miliona evra i prodala 1,705 milijardi evra, računajući i današnju transakciju, kako bi sprečila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA