SRPSKI RAT OKO ĐUBRETA: Lokalne vlasti krive Ministarstvo za reke prepune smeća, Ministarstvo krivi lokalne vlasti

I jedni i drugi prebacuju odgovornost za zagađenje zbog kojeg je došlo do velikih poplava u Vranju kao ping pong lopticu

  • 4
Nagomilane velike količine đubreta usled poplava Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Republička direkcija za vode pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštila je da je prema Zakonu o komunalnim delatnostima propisano da opština odnosno grad uređuje i obezbeđuje uslove obavljanja komunalnih delatnosti u šta spada održavanje čistoće u gradovima i naseljima u opštini. U javne površine takođe spadaju i korita i priobalni delovi reka, pogotovo oni u samom gradskom jezgru.

- Odsek za inspekcijske poslove lokalne samouprave obavlja poslove koji se odnose na inspekcijski nadzor nad izvršavanjem zakona i gradskih propisa koji se odnosi na obavljanje komunalne delatnosti, održavanje i ćišćenje javnih površina, pa i korita i prioblanog dela reke koje takođe imaju karakter javne površine - poručuju za Telegraf iz ove direkcije.

Ovi navodi se kose sa izjavom lokalnih vlasti, koje tvrde da Republička vodoprivredna inspekcija treba sa se bavi čišćenjem Južne Morave. Poplave koje su pogodile grad Vranje izazvane su i zbog smeća koje su neodgovorni sugrađani bacali u Južnu Moravu, zbog čega je došlo do začepljenja odvoda.

Iz Republičke direkcije za vode poručuju da su opštim i operativnim planom za odbranu od poplava definisane odbrambene linije, odnosno sektori i deonice, kao i preduzeća koja vrše održavanje odnosno odbranu od poplava.

Foto: Infosajt grada Vranja Foto: Infosajt grada Vranja

- Kod redovnih radova, prioritet se daje radovima kojima se obezbeđuje zaštita od rušenja odbrambene linije i održavanje propusne sposobnosti korita za veliku vodu. Pozicija "čišćenje minor korita od nanosa" vrši se ukoliko je smanjen potenijalni profil za 15 odsto. S obzirom da nije ugrožen potencijalni profil reke, čišćenje i održavanje komunalnog otpada iz korita Južne Morave nije u nadležnosti JVP "Srbijavode" - dodaju iz ove direkcije.

Dalje se navodi da su sezonske oscilacije nivoa i proticaja vode prirodne odlike vodotoka. Intenzivne kiše i naglo otapanje snega prozrokovale su pojavu "velikih voda" koje su ugrozile infrastrukturu u rečnim dolinama.

- Poplave nisu mogle da se izbegnu, ali rizicima od poplava se može upravljati, štete se mogu smanjiti do prihvatljivog nivoa, kroz uslove uređenja prostora, pravila gradnje i uvođenje osiguranja od poplava - dodaju iz Republičke direkcije za vode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nn

    27. januar 2015 | 17:02

    Pa ko je bacao smece u reke ministri nisu sigurno.mi san narod smo smece. Uvesti velike kazne pa ce se asvi dozvati pemeti

  • Ševarice

    27. januar 2015 | 16:58

    A ja krivim svakog svesnog građanina Srbije! Mada o našoj svesti bi trebali stručnjaci da diskutuju.

  • Ribar sa Dunava

    28. januar 2015 | 01:26

    reciklazni centri.podici cenu svih vrsta plasticne ambalaze za 2din.u otkupu 2din od cene,1 din drzava,2 din firma za reciklazu,to je 5 din za plasticnu flasu donesenu.Srbija cista za nedelju dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA