EKSKLUZIVNO! Ispovest male Milice, jedinog srpskog deteta u Prizrenu: Volela bih da se vrati moj narod! (VIDEO)

- Tužno je to sve, ta priča o tim ljudima što su ubijeni. Drago mi je što je narod video ovaj film, reakcije su različite neki su i plakali - priča za Telegraf Milica Đorđević, jedino srpsko dete u Prizrenu

  • 34

Publika je sinoć imala priliku da premijerno vidi dugopripremani  dokumentarni film "Milica". Priča o maloj Milici Đorđević, nedaćima i strahu Srba na Kosovu i Metohiji nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Film govori o jedinom preostalom srpskom detetu u Prizrenu i po rečima glavnog organizatora, Jelene Petković nema politički kontekst, već ima za cilj predstavljanje položaja deteta u 21.veku, kako je to nemati slobodu i živeti bez drugara.

Predstavljen je život 7-godišnje Milice Đorđević, njeno školovanje, odrastanje i jedan od njenih najvećih problema, a to je nedostatak prijatelja.

Posle premijere, ekipa Telegrafa uspela je da razgovara sa ovom devojčicom, koja nam je ukratko otkrila kako izgleda njen život u Prizrenu.

Foto: Twitter / Shkabo1 Foto: Twitter / Shkabo1

Tužno je to sve, ta priča o tim ljudima što su ubijeni. Drago mi je što je narod video ovaj film, reakcije su različite neki su i plakali. Volela bih najviše da mi dođu neki drugari, da se vrati narod - kaže Milica i dodaje da po završetku četvrtog razreda ne planira da ide u Štrpce, već da ostane u Prizrenu, jer je kako kaže, vezana  za svoj rodni grad u kom je odrasla.

Dodaje da su joj najlepše scene iz filma bile igre sa dekom i učiteljem,a omiljena igračka joj je nindža kornjača, kroz koju je predstavila sebe u filmu, kao snažnog nindža ratnika koji se bori protiv zla.

Reditelj filma, Dragan Elčić nije mogao da ne izrazi oduševljenje zbog velikog odziva publike i zahvalan je svima koji su pomogli i sarađivali u realizaciji:

- Nisam očekivao ovoliko publike, prvo smo hteli nešto manje, čisto da obeležimo premijeru, ali uz pomoć organizatora Jelene Petković sve ovo je dobilo drugačiji epilog. Film je pripreman dve godine, uopšte nije bilo lako i da nije bilo Kulturnog centra Srbije verovatno ne bismo uspeli ovo da iznesemo do kraja - ističe Elčić za Telegraf.

MILICA, JEDINO SRPSKO DETE U ŠKOLI U PRIZRENU: Najveća želja mi je da imam drugaricu!

Miličina mama, Evica, koja je i glavna sporedna uloga u dokumentarnom filmu je lik koji predstavlja težak položaj Srba u Prizrenu tokom 1999.

Gledala sam ljude koji su odlazili, napuštali svoje kuće. Ja nisam htela, vezivao me je grob mojih roditelja i zbog toga sam i ostala - kaže Evica.

Ona takođe dodaje da se nije plašila za sebe i svoju ćerku, verovala je u Boga i to ju je spasilo. Takođe, njen muž, Miličin otac, je otišao iz Prizrena u želji za boljim životom, čime je položaj majke i ćerke postao još ugroženiji.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Premijeri je prisustvovao veliki broj ljudi, a Milica je od predsednika Srbije, Tomislava Nikolića i njegove supruge Dragice dobila kompjuter na poklon, kako bi joj dani u Prizrenu bili što ispunjeniji.

Svi zainteresovani će moći i danas da prisustvuju projekciji od 12 i 14 časova u Dečijem kulturnom centru.

(I. Lazić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beta

    21. februar 2015 | 18:21

    Ziva nam bila mala Milice i neka te Bog dragi cuva!

  • emc2

    21. februar 2015 | 18:12

    Svako dobro od Boga ti želim...

  • Ица ЦЗВ

    21. februar 2015 | 18:46

    Да скратим... Сузе су ми пошле одма на почетку текста. Свако Добро Милице,да ти се врати у животу све најбоље и супротно од тренутног... <3

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA