Da li su ugroženi gradovi nabavili bedeme za zaštitu od poplava? Videćemo danas

Danas su krenule prve ozbiljnije padavine ove godine u Srbiji. Telegraf je istraživao šta je sve urađeno kako bismo izbegli prošlogodišnje apokaliptične scene

  • 2

Prošle godine bili smo svedoci nezapamćenih poplava u našoj zemlji. Kako do slične situacije ne bi ponovo došlo, novi zakon o vanrednim situacijama trebalo bi da uđe u javnu raspravu  sledećeg meseca. Opštine će se kažnjavati ukoliko ne ispune zakonske obaveze o proceni rizika, plan zaštite i spasavanja.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije rekao je da će jedna od novina biti uvođenje prekršajnih kazni za komandante opštinskih i gradskih štabova, tj. predsednike opština i gradonačenike, ukoliko ne ispune zakonske obaveze da izrade procenu rizika, plan zaštite i spasavanja.

Stefanović je napomenuo da su od 190 opština samo tri imale izrađen ovaj dokument. Većina opština je fokusirana na reagovanje kada do kriznih situacija dođe, dok su rezultati slabi kada je reč o preventivi i sprečavanju.

Beograd formira 12 timova za borbu s nepogodama!

Novo zakonsko rešenje uvodi opštinama obavezu da organizuju jedinice civilne zaštite, uz napomenu da je reč o dobrovoljcima koji će u vanrednim situacijama pomoći u civilnim poslovima.

Pozvali smo načelnika kriznog štaba u Obrenovcu kako bi nam rekao da li je i šta opština preduzela povodom odbrane od poplava.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Sanirane su i ojačane brane koje su prošle godine oštećene. Ostala je da se sredi brana Čičkovac. Mašine su spremne, teren je pripremljen ali čekamo lepše vreme. Međutim, Obrenovac se brani desetak kilometara uzvodno, i to mora da reguliše država - kaže Ivan Igorović, načelnik kriznog štaba za Telegraf.

Foto: Twitter/@Aleksandra0809 Foto: Twitter/@Aleksandra0809

On dodaje da je ministar za vanredne situacije, Velimir Ilić dovodio stručnjake iz Holandije koji su u Obrenovcu boravili nekoliko dana. Oni su našim stručnjacima davali savete kako da unaprede sistem za odbranu od poplava.

Poplave u Paraćinu izazvalo je izlivanje reke Crnice koja je vodotok prvog reda i u nadležnosti je Javnog vodoprivrednog preduzeća Srbijavode.

Iz kriznog štaba u Paraćinu su nam poslali dopis u kojem piđe da su Srbijavode počele izvođenje radova na vraćanju korita reke Crnice u njeno funkcionalno stanje, seči rastinja, vađenju panjeva, uređenju i rekonstrukciji postojeće kamene oplate, rekonstrukciji limana, postavljanju kamena na suvo na kosinama cime se ojačava obala, čišćenju korita reke u delu od auto puta do mosta ka Čepuru.

Takođe, Srbijavode planiraju i finansiranje dve antierozivne brane.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U 2014. godini opština Paraćin je započela uspostavljanje sistema za ranu dojavu od poplava i postavljena su 3 merača protoka i 2 merača padavina. Radi se o jedinstvenom sistemu u Republici Srbiji koji obuhvata postavljanje merača nivoa vode i merača padavina. Planira se nastavak uspostavljanja sistema za ranu dojavu od poplava postavljanjem još 2 merača protoka i 2 merača padavina.

Ove godine izradiće se idejni projekat regulisanja vodotokova na području mesne zajednice Davidovac i potreban planski dokument (PDR) radi rešavanja imovinskih objekata za izgradnju budućih nasipa i obalo utvrda.

U toku je i izrada Studije za evakuaciju velikih voda sa područja Centar 5 i Vrapčane. Za potrebe regulacije Raševačkog potoka izrađuje se glavni projekat – piše u dopisu koji nam je poslala Danijela Radonjić, načelnica Opštinske uprave.

DOLAZE POPLAVE? Evo kad se očekuje porast vodostaja reka!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zivot

    5. mart 2015 | 10:27

    Kada bi opet krenule poplave sve bi poplavelo,niko dugorocno ne ulaze

  • saw

    5. mart 2015 | 11:32

    sada kada su doneli zakon o kaznjavanju mirni smo od poplava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA