VELIKA USKRŠNJA PREVARA SA HRANOM: Evo zašto treba pažljivo da čitate deklaracije!

U toku je Uskršnji post, a možda niste ni svesni da ga kršite kad kupite nešto na čemu piše "posno"

  • 11

Proizvođači i trgovci prehrambenih proizvoda obmanjuju potrošače tako što pod oznakom "posno" prodaju mrsne proizvode, piše Infomer. Sve je više pritužbi na kvalitet posne hrane, kažu iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS). 

Predsednik NOPS kaže da proizvođači i trgovci zloupotrebavljaju potrebu za posnom hranom tako što pod oznakom "posno" prodaju proizvode koje u sebi sadrži mleko, želatin, svinjsku mast i druge masne sastojke.

- Potrošači se tako dovode u zabladu! Oni kupuju proizvode sa oznakom posno, a ne gledaju šta piše na deklaraciji - objašnjava predsednik NOPS-a Goran Papović.

 

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Oni takođe dodaju da je sad u toku najveća prevara, jer je u toku Uskršnji post, koji je počeo 23. februara i trajaće do 12. aprila. Sada veliki broj ljudi posti, tako da im se savetuje da pažljivo čitaju deklaracije na proizvodima.

Tržišna inspekcija će pojačati kontrole tokom narednog perioda i neće se suzdržavati da piše kazne trgovicma koje prodaju takve proizvode. Kazne se kreću od 100.000 do milion  dinara. Onaj ko je odgovaran u tom slučaju plaća od 5.000 do 50.000m dinara.

(Telegraf.rs/ Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grofica

    2. mart 2015 | 12:08

    Ako pise da je posno,sto bih citala deklaraciju? Valjda se zna da jaja i mleko ne spadaju u posnu hranu. Pa kako onda velikim slovima na prednjoj strani proizvoda stji natpis POSNO!

  • Љиљана

    2. mart 2015 | 10:35

    Значи потрошачи морају да читају који су састојци дотичне хране. Кад могу да ставе лажан натпис зар не могу тако исто лажно да представе састојке паковања. Да ли то неко контролише који се и каквог квалитета састојци употребљавају?

  • Veteriner

    2. mart 2015 | 10:59

    Pa nisu vam trgovci krivi,vec proizvodjac koji je napisao da je hrana posna,njih kaznjavajte a ne trgovce,svasta ,kao da su za sve krivi trgovci,a oni samo prodaju robu a ne deklarisu je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA