19

U BOSNI JE STVORENA AL KAIDA: Bivši terorista i špijun otkrio strašnu tajnu!

- Moji prijatelj Kalid Al Hadž, koji je kasnije postao vođa Al Kaide u Saudijskoj Arabiji i ja, otišli smo u BIH da postanemo mudžahedini - izjavio je nekadašnji terorista Ajmen Din, koji je naveo da su se tokom rata u BIH stvarale vođe ozloglašene terorističke organizacije

Ajmen Din, Osama Bin Laden
Printskrin: YouTube/Nilo Jain, Tanjug/AP

Muškarac iz Saudijske Arabije Ajmen Din, jedan od osnivača Al Kaide, izjavio je u razgovoru za britanski BBC da je ta teroristička organizacija, na neki način, stvorena u Bosni i Hercegovini jer su se u toj zemlji obučavale i stvarale buduće vođe Al Kaide.

Din, koji je nakon rata u Bosni postao britanski špijun, odrastao je u Saudijskoj Arabiji, a kao tinejdžer je otišao da se bori u BIH

– Bosanski muslimani bili su u smrtnoj opasnosti. Moji prijatelj Kalid Al Hadž, koji je kasnije postao vođa Al Kaide u Saudijskoj Arabiji i ja, otišli smo u BIH da postanemo mudžahedini – izjavio je Din.

– Rekao bih da je to iskustvo koje mi je najviše otvorilo oči. Bio sam štreber iz Saudijske Arabije i odjednom sam se našao u BIH sa kalašnjikovom u rukama. Imao sam osećaj da učestvujem u pisanju istorije – rekao je Din i dodao:

– U kampovima za obuku učili smo o ratnim taktikama. Bio sam sa ljudima drugih nacionalnosti, ali svi su bili muslimani. I svi su bili tu da bi učestvovali u džihadu kako bi se obranio bosanski narod -rekao je ovaj bivši terorista.

Printskrin: YouTube/Nilo Jain

Printskrin: YouTube/Nilo Jain

On je četiri godine nakon toga postao britanski špijun i prikupljao je informacije o vodećim ljudima Al Kaide. Otkriven je pre osam godina.

– Na kraju rata u BiH, oni koji su preživeli počeli su da usvajaju antizapadni osećaj da međunarodna zajednica kuje zaveru protiv muslimana i da izokreće njihovu ratnu pobedu u BiH. Zbog toga su smatrali da se Zapad bori protiv islama kao religije. To je dovelo do dalje radikalizacije, pa im je lako bilo da se transformišu iz mudžahedina u radikalne džihadiste – rekao je Din.

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevnik.hr)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Al Kaida, Bosna i Hercegovina, Mudžahedini, Muslimani, Stvaranje, Teroristi
Popularni komentari
 • P
  Paradoks

  Paradoks je sto se amerikanci i eu sada bore protiv isila,a oni su upravo stvorili dve nove islamske drzave u sred evrope (BiH i kosovo) a pre toga je samo bila albanija i nijedna druga u evropi (tursku ne racunam jer je vise azijska nego evropska) Sada se iz BiH i kosova sire najgori problemi sa islamskom bagrom.A mi se nazalost nalazimo bas izmedju ovih odvratnih tvorevina od drzava…zato moramo ojacati vojsku

 • P
  Pop

  I na kraju se osvestio i postao izdajnik.Pitanje je samo za te 4g. Sta je radio, da li je ucestvovao u ratnim zlocinima.Posto je Engleski spijun sve mu je oprosteno.Ali sada je meta dzihadista i nece se bas lako izvuci.

 • A
  Apostol

  Ma sta kazes,Srbi iz Republike Srpske to govore 20 i vise godina!

foto dana

video dana