NERAZJAŠNJENE MISTERIJE: Ovaj vulkan eruptira već sedam meseci, niko ne zna ZAŠTO! (FOTO) (VIDEO)

Erupcija Bardarbunga vulkana počela je krajem avgusta prošle godine i od tad je stvoreno polje lave od 82 kvadratna kilometra. Krater ovog vulkana spada u tri najveća na planeti Zemlji

  • 0

U prošloj godini se dogodilo nekoliko misterija koje su ostale nerazjašnjene. Neke od njih su nam ostavile mnoštvo pitanja na koje bi morali da dobijemo odgovore uskoro.

DRON SNIMIO SREDIŠTE AKTIVNOG VULKANA: Pogledajte fantastične prizore vatre (VIDEO)

Postavlja se pitanje koliki će se napor uložiti da bi se razrešile barem neke od ovih misterija, a mi ćemo vam kroz seriju tekstova predstavljati jednu po jednu, pa možda ćete baš vi uspeti da date odgovor na neku od njih.

ISLANDSKI VULKAN

Erupcija Bardarbunga vulkana na Islandu počela je krajem avgusta prošle godine, a ona i dan-danas traje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ovaj vulkan je jedinstven na tri načina: po obimnosti polja lave, po količini opasnog gasa sumpordioksida koji je oslobođen u vazduhu i po zapanjujućoj količini potonuća koje se odvija u njegovom krateru.

Erupcija Bardarbunge je napravila polje lave od 82 kvadratna kilometra, i kao takav predstavlja najveći na Islandu od erupcije vulkanskog sistema Grimsvetn kada je stvoren krater Laki 1783.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Iz islandskog meterološkog zavoda su rekli "da krater spada u tri najveća na Zemlji". Po količini sumpora koje je pustio u vazduh, ovaj vulkan je premašio sve druge ovog tipa na svetu.

Erupcija je izazvala da krater Bardarbunge potone za 56 metara, a tada je progutao i GPS instrument koji je bio instaliran da bi se merila brzina kojom se spušta tlo.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ovo je najveći iznos koji tone, odnosno najveće klizište od bilo kojeg na Islandu u modernom dobu.

Pitanje na koje još nema odgovor je: Zašto erupcija vulkana Bardarbunga i dalje traje?

Pogledajte video:

Ovo je prvi tekst u seriji priča o nerazjašnjenim misterijama koje ćete u narednih nekoliko dana moći da čitate samo na Telegraf.rs 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA