EVROPA DRHTI, PUTIN LIKUJE: Ruska i kineska vojska imaju zajedničku vežbu u Sredozemnom moru

Odnosi između Kine i Rusije bili su i bliski i udaljeni tokom decenija od vremena Sovjetskog Saveza, ali proteklih četvrt veka beleže uspon

  • 22

Kina i Rusija će po prvi put održati zajedničke pomorske vežbe u Sredozemnom moru sredinom maja, saopštila je danas kineska vojska.

SRBI KRENULI KOD PUTINA: Nikolić ispratio SRPSKE NOĆNE VUKOVE na put u Moskvu! (FOTO)

Na vežbama, uz korišćenje bojeve municije, učestvovaće ukupno devet brodova, od kojih tri iz Kine, saopštio je portparol vojske Geng Janšeng na konferenciji za novinare.

Kineski brodovi trenutno učestvuju u međunarodnim misijama protiv piraterije u Adenskom zalivu i blizu obala Somalije, rekao je Geng, a preneo AFP.

- Ono što treba da se naglasi je da ova zajednička vežba nema za metu neku treću stranu i da nije u vezi sa regionalnom stabilnošću - istakao je portparol vojske.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Glavna svrha zajedničkih vežbi je zaštita navigacije u "dalekim morima", koje će uključiti odbranu i snabdevanje na moru, zajedničku pratnju, kao i korišćenje oružja, naveo je portparol.

Vežbe, takođe, imaju za cilj "praktičnu saradnju dve strane" i poboljšanje "sposobnosti dve mornarice da zajednički rešavaju pretnje na moru".

Odnosi između Kine i Rusije bili su i bliski i udaljeni tokom decenija od vremena Sovjetskog Saveza, ali proteklih četvrt veka beleže uspon, navela je francuska agencija.

Printskrin: YouTube/GEORGE GBIDIS Printskrin: YouTube/GEORGE GBIDIS

Diplomatski, dve države su često zauzimale sličan stav u Ujedinjenim nacijama, gde su obe stalne članice Saveta bezbednosti. Vojno, Rusija i Kina su u prošlosti često održavale zajedničke vojne vežbe.

Ekonomski, Kina se nada korišćenju ogromnih energetskih resursa Rusije, dok Moskva teži da proširi svoje tržište u jeku zapadnih sankcija zbog konflikta u Ukrajini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GORKI

    1. maj 2015 | 17:49

    TREBA DA SE SPOJE. KINA I RUSIJA A I INDIJA MADA SE INDIJA BATRGA ZBOG PAKISTANA I IRANA.

  • Dr. za rock and roll

    1. maj 2015 | 19:49

    Tako je !!! Tako je!!!! Gotovo je rokfeleri bice te i gladni i zedni kad i vi jednom budete osudjeni od ostatka sveta . Poubijacete se vi sami---

  • Vlada

    1. maj 2015 | 16:49

    Tako je. Bravo. Treba da se spoje pa da vidim da li ce neko smeti nesto da im kaze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA