Umro čovek koji je prstom pretio Slobodanu Miloševiću!

- Druže Slobodane, pazite kojim putem ste krenuli - rekao je i tako ga upozorio Miloševića da njegovi predlozi ruše Jugoslaviju i partiju

  • 48

U 96. godini života u petak je u Kranju umro slovenski revolucionar i partizanski prvoborac Vinko Hafner, objavila je njegova porodica.

Hafner je ostao u sećanju mnogih Slovenaca po kadru iz 1988. godine, kada je kao delegat slovenskih komunista na zadnjem partijskom kongresu Saveza komunista Jugoslavije s govornice optužio Slobodana Miloševića za antijugoslavensko delovanje i priprietio mu prstom, rekavši:

- Druže Slobodane, pazite kojim putem ste krenuli - i tako ga upozorio da njegovi predlozi ruše Jugoslaviju i partiju. Hafner je na tom kongresu bio najstariji slovenski delegat, a sadašnji predsednik države Borut Pahor najmlađi.

Foto: Printscreen/You tube Foto: Printscreen/You tube

Posle je Hafner izjavljivao da se ne seća dobro tog incidenta s Miloševićem i da mu je žao što ga Slovenci pamte po tome, a ne po mnogim drugim stvarima koje je uradio, kao na primer što da je uveo mogućnost mirovinskog osiguranja za poljoprivrednike dok je bio na važnim dužnostima.

Hafner se povukao odmah nakon zadnjeg kongresa SKJ u Beogradu u jesen 1988. i više se nije bavio politikom. Za vreme partijske i dužnosničke karijere pet je godina proveo u Beogradu.

(Telegraf.rs/Jutrarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komshija Hashim

    23. maj 2015 | 13:43

    Milošević je arzbio Jugosalviju jer se pojavio pre Tudjmana i Izetbegovića sa idejama da Srbija mora biti velika ili nikakva. Rekao je da ce se za to boriti institucionalno al i van institucija (ratom), prvi je prekršio sutav ukinuvši ustavom zagarantovane autonomije Vojvodini i Kosovu, namestio svoje kadrove u vlastima u Srbiji, Crnoj Gori(Bulatović), Vojvodini i na Kosovu cime je dobio 4 od 8 glasova u saveznim organima, i time mogao da uslovljava druge, vodio je mitingaše po jugoslaviji koji su nosili četničku ikonografiju i nasilno smenjivao vlasti koje mu nisu odgovarale. Srbizovao je vrh generalštaba JNA, MUP-a, tajnih službi, diplomatije, medija i svugde postavljao poslušnike. Politicke oponetnte je dao proganjati ili ubiti (Ivan Stambolić, Zoran Djindjić, Ćuruvija). Odbijao je svaki predlog Hrvata i Slovenaca o konfederativnom ustroju države i insistirao na centralizmu, iako je taj sistem u to vreme propadao na istocnom bloku.

  • lazar

    23. maj 2015 | 11:54

    SLOBODAN JE BIO I OSTAO CAR!!! OVI DANASNJI MU NISU NI DO KOLENA!!! SVI SU POKUSALI DA GLUME MILOSEVICA!!! I SVI U OKRUZENJU SU ZAVIDELI SLOBI NA STAV, DRZANJE,PONASANJE,INTELIGENCIJU!!! COVEK JE IMAO STILA! TO SU MNOGI PREDSEDNICI I POLITICARI IZJAVILI,IMATE NA NETU DOSTA TOGA!!! SLAVA TI MUCENICE,UBISE TE IZDAJNICI,SRPSTVO I PATRIOTIZAM!

  • VOJISLAV

    23. maj 2015 | 12:57

    AUSTRIJSKI KONJUŠAR ...SPAŠAVAO GLAVU U SRBIJI , KAO I VEĆINA SLOVENACA ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA