POPLAVA NAM JE DONELA STRUJU: Pročitajte kako se srpskoj porodici desilo ovo čudo! (FOTO) (VIDEO)

Domaćinstvo Maksimovića bilo je bez struje 30 godina, jer nisu imali sredstava za priključak na elektromrežu, nisu imali ni kupatilo...

  • 0

Kada smo stigli u selo Jamena i ušli u njen dom zatekli smo je kako kuva ručak. Dragani Maksimović (50) i njenom suprugu Ivanu Maksimoviću (56) poplave su prošlog maja potopile celu kuću koja je među prvima stradala.

U trenutku naše posete njen suprug nije bio prisutan.

OD NAŠE KUĆE OSTALI SU SAMO ZIDOVI: Priča ove četvoročlane srpske porodice nateraće vam suze na oči! (FOTO) (VIDEO)

Verovali ili ne, njih dvoje su trideset godina živeli bez struje i kupatila, a možda su neki od retkih kome su poplave donele nešto dobro, ako se može tako reći.

HOROR SRBA KOJI SU SA PETORO DECE MESECIMA ŽIVELI U ŠATORU: Oko nas su siktale zmije po celu noć! (FOTO) (VIDEO)

Zbog blizine nasipa njihova kuća prva je stradala, a zatim je voda dalje prodrla u selo.

- Bilo je strašno, kuća je bila puna vode, do plafona. Mogla se videti samo mačka koja je stajala na krovu - priča Dragana prisećajući se tih strašnih dana.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Njen suprug Ivan je nezaposlen, radi kao nadničar kada ima posla. Dragana je domaćica i radi sezonske poslove. S obzirom na to da je kao dete ostao bez oca, Ivan je rano sazreo i počeo da radi, kako bi pomogao majci i starijem bratu, za koje je jako vezan.

Oni žive u istom dvorištu i njihova kuća je takođe stradala u poplavama.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Dragana i Ivan se zajedno staraju o bratu Spasoju, koji je duševni bolesnik i majci Cviji, koja je srčani bolesnik i lošeg je zdravstvenog stanja.

Spasojevo zdravstveno stanje pogoršalo se posle obilnih poplava, jer voda koja je nadirala ostavila je veliki šok na njega.

Foto: Igor Pavićević/ASB Foto: Igor Pavićević/ASB

Oba domaćinstva bila su bez struje 30 godina, jer nisu imali sredstava za priključak na elektromrežu. Nisu imali ni kupatilo.

- Svih tih godina kuvali smo na šporetu na drva. Nismo znali za struju i za kupatilo. Mučili smo se, ali šta da radimo kada nismo imali mogućnosti da sve to napravimo. Sada nam je mnogo lakše - kroz suze priča Dragana.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Poplava je nanela štetu njihovoj kući i odnela stoku čime je porodica višestruko oštećenja. Usled nedostatka materijalnih sredstava, stoka i živina su im bile od izuzetne važnosti za njihove sopstvene potrebe.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Stradali su nam tovni pilići, kokoške, tri svinje. Sada sve opet jovo nanovo, ali šta drugo možemo - kaže Dragana.

Nekoliko meseci boravili su zajedno sa bratom i majkom, u porodičnoj kući komšije, koji im ju je ustupio na korišćenje, dok se njihova kuća ne sanira.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Sa nestrpljenjem su isčekivali pomoć jer samostalno nisu bili u mogućnosti da otklone štetu i obezbede za svoju porodicu siguran i adekvatan dom.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Šteta na objektu je procenjena kao četvrta kategorija a u okviru projekta NVO ASB i donacije Evropske Unije, izvršena je sanacija kuće. Omalterisani su zidovi, kao i oštećeni zidovi u unutrašnjosti kuće, sanirani podovi i ugrađena nova stolarija.

Pored sanacije i nameštaja, ova porodica je u okviru projekta dobila i kupatilo, koje nije imala do sada.

Dobili su i priključak na elektromrežu. Na osnovu informacije organizacije ASB o tome da ova kuća nema priključak na elektromrežu, "Elektrovojvodina" je donela odluku da će snositi troškove priključenja objekta na elektromrežu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Zahvaljujem svima koji su sve ovo učinili za nas. Trideset godina nismo imali ni struju ni vodu, a sada smo sve ovo dobili. Kao i sebi i ostalima želim sve najbolje. Svi koji su prošli isto kao i mi želim da dobiju pomoć - rekla je Dragana.

Ona i njen muž sa bojaznom dočekuju svaku najavljenu kišu ili veće nevreme.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Za svaki slučaj spakovala sam kofer sa stvarima koje nam stoje ovde u sobi tako da možemo da pobegnemo ukoliko se ponovo bude desilo nešto slično - završava Dragana.

(S. Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA