OVI ROMI SU REŠILI DA UZMU SUDBINU U SVOJE RUKE: Upoznajte dvojicu Milana, oni su budućnost Srbije!

Milan Usainović (29) i Milan Nikolić (24) pohađaju šestomesečnu praksu u službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i žele da pomognu svom narodu

  • 48

U Srbiji zvanično 20 nacionalnih zajednica ima status manjina, a od svih su, kako kažu istraživanja, najugroženiji Romi.

Najveći problem jeste mali procenat njih koji se obrazuju, ali i velika diskriminacija od strane društva u kojem žive. Jedno vuče drugo. Međutim, nije sve tako crno. Postoje mladi Romi koji se i te kako obrazuju i bore za prava svog naroda. Mladi su, pametni, odlučni i uporni.

Pravi primer za to su Milan Usainović (29) i Milan Nikolić (24), apsolventi Pravnog fakulteta u Beogradu. Obojica su puni entuzijazma, žele da se bave ljudskim pravima i učine sve što je u njihovoj moći kako bi podigli svest ljudi o diskriminaciji Roma.

Sada su zajedno na šestomesečnoj praksi u stručnoj službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije. Projekat je pod nadzorom Evropskog Centra za prava Roma i cilj je da se mladim Romkinjama i Romima obezbedi neposredno iskustvo u radu u nezavisnoj instituciji.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Milan Nikolić je član vojvođanskog romskog centra iz Novog Sada i preko njihovog sajta je čuo za projekat.

- Konkurisao sam zato što su pre svega tražili pravnike, ali i zato što bih voleo da se bavim ljudskim pravima. Velika mi je čast što sam ovde i što mogu da steknem iskustvo u radu baš u ovoj instituciji. Trudiću se da pomognem kako svojoj naciji tako i drugim ljudima - kaže Nikolić.

Milan Usainović je za ovaj konkurs saznao preko Fejsbuka. Godinu dana je radio u jednoj organizaciji i preko njih se zainteresovao za angažman oko romskih prava.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Na njihovoj stranici bio je postavljen link o projektu. Iskren da budem, razmišljao sam da li da se prijavim ili ne, jer su tražili samo dve osobe. Međutim, drugarica me je pozvala i ohrabrila da pošaljem prijavu. Poslušao sam je i eto mene ovde - rekao je Usainović.

Milan Usainović je toku studija pohađa0 različite letnje škole koje su se bavile ljudskim pravima i bio je oduševljen onim što je video i radio.

- Zaista bih time voleo da se bavim. Trudiću se da romska nacionalna manjina ima koristi od mene i mog rada. Mi smo budućnost i bez nas mladih Roma nema budućnosti - poručio je Usainović.

Istog je mišljenja i njegov kolega Milan Nikolić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Smatram da mi je i jedna od obaveza da pomognem svom narodu jer smo u toku studija dobijali dosta pomoći.

Njih dvojica smatraju da roditelji od malih nogu svoju decu trebaju usmeravati ka pravim vrednostima u životu i obrazovanju.

- Kad je reč o obrazovanju mladih Roma, treba se raditi na svesti roditelja te dece. Odnosno da oni sami ubede svoju decu da je obrazovanje veoma važno. Kada je dete malo i nema svest o budućnosti roditelji su ti koji svoju decu moraju usmeravati, kao što su nas naši roditelji.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković veoma je zadovoljna što su se u rad institucije uključili i predstavnici manjine za čiji se bolji položaj bori Poverenik.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ovo je način da ih ohrabrimo i uključimo, i da budemo primer i drugima, kako bi ostale institucije države prepoznale važnost ovakvih aktivnosti i sledile naš primer. Građani i građanke Srbije već godinama prepoznaju Rome i Romkinje kao najdiskriminisaniju manjinsku grupu, i zato je značaj ovoga višestruk. S jedne strane, ova dva mlada čoveka dobiće priliku da se u praksi uče onome što su slušali na fakultetu, a sa druge strane, mi pokazujemo kako se možemo boriti protiv predrasuda i stereotipa koji prate romsku manjinu. Romi treba da žive sa nama i mi sa njima, a ne odvojeno i podeljeno - zaključuje poverenica.

U službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti osećaju se prijatno i odlično sarađuju sa zaposlenima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- U ovoj instituciji vlada jedna prijatna atmosfera i to nam se najviše dopada. Bavimo se veoma ozbiljnim poslovima koje će u buduće unaprediti i poboljšati prava nacionalnih manjina.

Suština ovog projekta je da se oni volontiraju kako bi stekli iskustvo za dalji rad i usavršavanje u toj oblasti interesovanja. Projekat traje šest meseci i za to vreme mogu dosta toga naučiti, ali i da poboljšaju svoje šanse za zapošljavanje.

(Saša Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki Dveri

    1. jul 2015 | 21:16

    Brabo momci samo napred. Vi ste pokretacka snaga i lokomotiva za sve vase sunarodnike.

  • Boki

    1. jul 2015 | 21:49

    Od svih nacionalnih manjina najugrozrniji su Srbi.

  • Dr_sokrates

    2. jul 2015 | 00:03

    Bravo... ja kao pripadnik romske nacionalnosti se godinama borim protiv diskriminacije... ali moramo se i mi sami menjati... ima nas raznih i ovakvih i onakvih... kao u svim nacijama. .. ali obrazovanje je nešto što određuje sutra način zivota, razmišljanja. .. sto vise znaš više vrediš ma koje nacije bio... moramo da iskorenimo neke loše navike koje prate romsku nacionalnost.. Svet se menja napreduje moramo i mi.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA