Šta se desi kad neko GREŠKOM dobije vaša dokumenta? EVO ODGOVORA!

Kako kažu u MUP-u, greške se dešavaju, ali ono što je najbitnije da neko uradi je da svaku nelogičnost prijavi nadležnim organima

  • 0

Da li vam se dogodilo da čujete od nekog prijatelja da je dobio pogrešna dokumenta, odnosno da su mu poslali lične isprave osobe koja ima isto ime, srednje ime i prezime? Verovatno i vi mislite da se to vama nikada nećete dogoditi, a mi vas pitamo, šta ako ipak do toga?

OTKRIVAMO MISTERIJU: Evo šta JMBG i 6 njegovih brojeva govore o vama!

- Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje ličnih dokumenata građani stavljaju na uvid izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, u slučaju promene prezimena prilikom sklapanja braka - rečeno je iz MUP-a za Telegraf.

Kako oni kažu, greške se dešavaju, ali najčešći problem je sa građanima koji ne pogledaju na vreme svoja dokumenta.

- Ako se dogodi da su u navedene javne isprave uneti pogrešni podaci ili ukoliko građani promene svoje lične podatke, ali prilikom podnošenja zahteva za izdavanje ličnih dokumenata to ne predoče policijskom službeniku, kao i ukoliko građani prilikom podnošenja zahteva daju neistinite podatke, može se desiti da se tim građanima u lična dokumenta unesu pogrešni podaci.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ipak, svaka greška se da ispraviti, ali te dokumente osoba ne sme da koristi javno.

- Dužan je da podnese zahtev za izdavanje nove lične karte, odnosno putne isprave, i tom prilikom će se utvrditi razlog zbog koga je građaninu izdata lična karta, odnosno putna isprava u kojima su evidentirani netačni podaci i u zavisnosti od utvrđenog činjeničnog stanja preduzeti mere da se isprave ti podaci - ističu u MUP-u.

Međutim, pri svakom izdavanju ličnih dokumenata vrši se identifikacija lica, vizuelna i putem otiska prsta, tako da se ne može desiti da se građanima uruče dokumenta koja glase na ime drugog lica.

Foto: sxc.hu/ross666 Foto: sxc.hu/ross666

Iz MUP-a Srbije su poručili građanima Srbije da moraju da imaju u vidu važnost ličnih dokumenata i podataka koji se nalaze u njima, te da svi treba s istom pažnjom da čuvaju lična dokumenta, kao i da vode računa o tome kako i kome ih daju, a kako njihovi lični podaci iz ovih dokumenata ne bi bili eventualno zloupotrebljeni.

Odgovor o tome da li je moguća zloupotreba matičnih knjiga rođenih, uverenja o državljanstvu ili bilo koji drugi dokument smo potražili u Ministarstvu državne uprave i samouprave.

- Saglasno Zakonu o matičnim knjigama ("Službeni glasnik RS", br.20/09 i 145/14) matične knjige, izvodi iz matičnih knjiga i uverenja koja se izdaju na osnovu matičnih knjiga su javne isprave, a podaci upisani u ove javne isprave i činjenice koje se njima dokazuju smatraju se istinitim dok se ne zakonom propisan način ne dokaže suprotno. Na osnovu podataka iz matičnih knjiga izdaju se izvodi iz matičnih knjiga i uverenja koje sadrže poslednje podatke koji su upisani u matičnu knjigu do vremena izdavanja - poručili su oni, te dodali:

Foto: Facebook/JMBG za sve #jmbg za sve Foto: Facebook/JMBG za sve #jmbg za sve

- Pri tom, izvodi iz matičnih knjiga nemaju ograničeni rok važenja, a za upotrebu izdatog izvoda iz matične knjige koji ne sadrži poslednje podatk eupisane u matičnu knjigu odgovorno je lice koje ga stavi u pravni saobraćaj. Takođe, ukazujemo da je uverenje o državljanstvu javna isprava koja se izdaje saglasno propisima o državljanstvu pa je u odgovor o delu pitanja koji se odnosu na ovu javnu ispravu u delokrugu Ministarstva unutrašnjih poslova, kao nadležnog organa u poslovima državne uprave koji se odnose na državljanstvo.

(M. Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA