ODRUBLJUJU GLAVU POGREŠNOM ČOVEKU: Evo zbog čega je otet Tomislav! (FOTO)

- Otmica Salopeka nije bila planirana, on je bio u pogrešno vreme na pogrešnom mestu - kaže Robert Springborg, profesor i stručnjak za egipatsku vojsku te bivši profesor za nacionalnu sigurnost, za "Middleeasteye.net"

  • 19

Potraga za Tomislavom Salopekom u subotu je ušla u novu fazu. Osim što sada na slučaju rade tajne i sigurnosne službe nekoliko zapadnih zemalja, Hrvatske i Egipta, egipatske su vlasti odobrile i upotrebu Apač helikoptera.

Egipatski predsednik Al-Sisi je na slučaju 'aktivirao' policijske i vojne snage te čak četiri egipatske tajne službe. Ipak, tvrde analitičari, Egipat zapravo pokušava umanjiti značaj otmice koja je potresla Hrvatsku.

POSLEDNJA VEST: Tomislavu ipak nije odrubljena glava, evo šta se dešava sa njim?!

- Egipatske vlasti očigledno pokušavaju ublažiti celu situaciju i prema njoj će se nastaviti odnositi kao prema manje važnoj. S druge strane, pripadnici Islamske države će sigurno nastaviti s ovakvom praksom jer je jednostavna za implementaciju i ima snažan učinak - izjavio je Robert Springborg, profesor i stručnjak za egipatsku vojsku te bivši profesor za nacionalnu sigurnost, za "Middleeasteye.net".

Foto: AP/Tanjug, Facebook Foto: AP/Tanjug, Facebook

ISLAMSKA DRŽAVA SPREMA MASOVNE POKOLJE: Uznemirujući obaveštajni podaci zahtevaju globalni front protiv zla!

Dosad su se džihadisti fokusirali na sigurnosne snage Egipta, no sada su im prvi na listi zapadnjaci i to najverojatnije zbog promene u vlastitoj politici. Islamska država otmicama želi narušiti ekonomiju i ugled Egipta

- Džihadisti žele pokazati ranjivost Egipta tačno u trenutku kada je vlada uspela privući mnogo značajnih investitora što se ponajviše pripisuje predsedniku Al-Sisiju. Egipat je opet prepoznat kao bastion protiv ekstremizma u regiji i sada islamska država to želi narušiti - izjavio je za isti portal neimenovani bivši stručnjak za sigurnost.

- Ukoliko se zaređaju napadi i otmice na strance i strane institucije, to će imati vrlo snažan i negativan uticaj na prisutnost stranaca, a time i na ekonomiju. To je najveća slabost ove vlasti - objasnio je profesor Springborg.

Ovakvi događaji će poljuljati poverenje u državu. Širenje straha će uticati i na turizam, investicije, ali i povećanje sigurnosnih mera u zemlji.

Foto: Facebook Foto: Facebook

Motivi za otmicu Hrvata, piše The Middle East Eye, nisu potpuno jasni. Odmah po otmici, pripadnici Islamske države opravdali su ju Hrvatskom potporom koaliciji koja se bori protiv ISIS-a ili s bliskim odnosima između Francuskog predsednika Hollandea i Kaira. Egipat je naime nedavno od francuza kupio 'Rafale' avione, a uskoro se očekuje i nova kupovina oružja.

Otmica Salopeka nije bila planirana, on je bio u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Tomislav Salopek je pak bio tek - laka meta.

-Možda su ga pratili kako bi ga zaustavili na kontrolnoj tački, no verujem da to nije imalo nikakve veze s tim što je on Hrvat, s tim što radi za francusku kompaniju ili s njim posebno. Njegova otmica bila je potpuno nasumična, njima se ukazala prilika da otmu zapadnjaka, pa su to i učinili, bez prevelikog planiranja - uveren je profesor koji je još jednom naglasio da su motivi za otmicu i politički i ekonomski.

Takođe, profesor dodaje da su uslovi Islamske države neispunjivi.

Foto: Foter/Flickr/dayblakelydonaldson, AP/Tanjug Foto: Foter/Flickr/dayblakelydonaldson, AP/Tanjug

- Zahtev za oslobađanjem Salopeka koji uključuje puštanje hiljadu žena, pripadnica Islamske države, iz egipatskih zatvora jednostavno je - nerealan. Oni samo žele privući pažnju, no država im ju i dalje ne daje. S jedne strane Egipat ne može pregovarati s teroristima, a s druge strane mora umanjiti značaj incidenta kako bi sačuvala imidž - objasnio je bivši stručnjak za sigurnost.

- Ova otmica je deo mnogo veće 'igre'. Puštanje osuđenih terorista u zamenu za oslobađanje nevinih zatvorenika mogao bi postati opasan presedan i otmice bi u Egiptu mogle postati mnogo češće. Ako ovo postane praksa i ako stranci i strane institucije u Egiptu budu celo vrijeme 'na nišanu' ISIS-a, budućnost Egipta uopšte nije svetla - zaključio je stručnjak za sigurnost.

(Telegraf.rs / Middleeasteye.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janko

    9. avgust 2015 | 13:31

    Dobro analiticno zapazanje,samo se nadam i molim da ce ovaj neduzni covjek da se izbavi iz kandzi zla i vrati ziv i zdrav svojoj porodici...

  • maja

    9. avgust 2015 | 18:12

    Zao mi je mladog coveka.Nadam se da nece zavrsiti tragicno.

  • lazar

    9. avgust 2015 | 19:53

    meni je iskreno zao ovog hrvata a sve vise me nerviraju ovi debili koji ubijaju neduzne ljude oni su samo jaki dok je neko bespomocan a ovako su najveca govna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA