Zaprepastićete se kada pročitate koliko izbeglica DNEVNO STIGNE U SRBIJU!

U maju mesecu u Srbiju je ulazilo oko 200 pridošlica dnevno, a onda je taj broj počeo naglo da raste i ubrzo dostigao oko 1.000 dnevno, da bi pre mesec dana porastao na oko 2.000

  • 14

U Srbiju dnevno stiže oko 3.000 izbeglica iz ratom zahvaćenih područja i verovatno će nastaviti da dolaze istim tempom, a možda čak i u još većem broju.

VUČIĆ: Nemamo plan za naseljavanje izbeglica u Srbiji

Zbog ovih deset poruka Angele Merkel, migranti će je obožavati!

Šefica Odeljenja za pravnu zaštitu izbeglica Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji An-Birgit Krum-Hansen je, u izjavi Tanjugu, precizirala da je u maju mesecu u Srbiju ulazilo oko 200 pridošlica dnevno, a onda je taj broj počeo naglo da raste i ubrzo dostigao oko 1.000 dnevno, da bi pre mesec dana porastao na oko 2.000.

- Sada u Srbiju dnevno ulazi oko 3.000 izbeglica - kaže Krum-Hansen, koja je ove nedelje v.d. šefa Predstavništva UNHCR-a u Srbiji.

Ona je ukazala da će, prema raspoloživim pokazateljima, izbeglice verovatno nastaviti da u narednim nedeljama i mesecima pristižu istim tempom - oko 3.000 njih dnevno, a možda čak i u još većem broju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ona je istakla da je UNHCR više puta uputio pohvale Vladi Srbije za napore da pruži brz i efikasan odgovor na situaciju sa izbeglicama, te da ta organizacija čini sve kako bi pomogla u koordinisanju odgovora, da bi se zadovoljile humanitarne potrebe izbeglica, kao i njihove potrebe za zaštitom.

- UNHCR je do sada pomogao Vladi Srbije obezbeđujući vodu, hranu, sredstva za ličnu higijenu, a pre 10-ak dana kada smo preko vikenda imali povećan priliv izbeglica obezbedili smo i dodatne zalihe - navela je Krum-Hansen.

Osvrnuvši se na mere koje neke zemlje primenjuju na granicama u pokušaju da zaustave priliv izbeglica, ona kaže da je suvereno pravo svake države da odredi kako će sprovesti mere kontrole na svojim granicama, ali da, iz perspektive UNHCR-a, ograde nisu najbolji način da se rešava ovakva situacija.

Foto: Tanjug/AP/MTI Foto: Tanjug/AP/MTI

- Time se neće rešiti problem. Ljudi koji stižu u Evropu nastaviće da traže međunarodnu zaštitu. UNHCR smatra da svi treba da radimo zajedno kako bismo odgovorili na njihove potrebe, a ne da zatvaramo granice i time otežavamo ljudima da dobiju pristup adekvatnoj zaštiti - ukazuje Krum-Hansen.

Prema njenim rečima, od početka juna izbeglice u Srbiji dobijaju vodu, hranu, srestva za ličnu higijenu i druge potrepštine koju obezbeđuje UNHCR, a koje distribuira Crveni krst Srbije i drugi partneri.

Kako je dodala, sve lekove i sanitetsku opremu, koji se distribuiraju preko Danskog saveta za izbeglice, takođe finansira UNHCR.

Krum-Hansen navodi da je UNHCR pomogao srpskim vlastima, uključujući Komesarijat za izbeglice i migracije, i nabavkom kompjutera, tehničke opreme, nameštaja i drugih potprepština da bi uspostavili i osnažili kapaciteti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prihvatnog centra u Preševu, a dodatna oprema je dodeljena i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Ukupna vrednost već dodeljene pomoći UNHCR-a Vladi Srbije je sada dostigla milion evra, a trenutno radimo na obezbeđivanju još pet miliona evra - istakla je ona.

UNHCR radi i na obezbeđivanju dodatnih zaliha, koje počinju da stižu, a imajući u vidu da među izbeglicama ima sve više dece i drugih ugroženih osoba, a da se jesen bliži, sastav humanitarne pomoći je prilagođen, zaključila je Krum-Hansen.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu! 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ranko

    2. septembar 2015 | 20:48

    A koliko ih izlazi dnevno, taj podatak nam treba?

  • milan

    2. septembar 2015 | 21:26

    citao sam hrvatske vesti,i komentare citalaca o imigrantima u srbiji,i da vam kazem ponosan sam sto zivim u srbiji,ova gamad iz hrvatske ne zele primiti nijednog imigranta,i kao veliki katolici pljuju po svemu sto nije katolicko,tako da je nasa siromasna srbija pokazala bogatoj evropi kako se pomaze u nevolji

  • нели

    2. septembar 2015 | 21:57

    Ко год да такву ситуацију доживи. То је грозно. Ја мислим, да ово није рјешење. На жалост, али где су њихова браћа? Извините сви који нису кристи. Али морам рећи. Ми нисмо низашта, а сад смо добро, чак запад. Што и даље неки говоре, они су нацисти. Нико не зна. Да ли ови људи имају уз све невоље још неке прелазне болести? Дали имају неки који раде са другом страном? ИС? Ојропа има толико не запослених. Који немај ни за себе. Преко 2. Милиона се спремају правац ојропа. То је почетак катастрофе. Ми сви не знамо шта нас чека? Ово је велика проба према свима. Да се помогне је у реду. Али нико незна колико то траје и која маса народа нас чека? Пред нама је. Али неће бити добро.то је мој осећај.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA