POVRATAK SIFILISA U SRBIJU: Raste broj obolelih, evo šta savetuju stručnjaci!

Prošle godine od sifilisa je obolelo 128 osoba, što je skoro duplo više u odnosu na prethodnu kada je registrovano 74 inficiranih ovom polno prenosivom bolešću

  • 13

U Srbiji raste broj od sifilisa, bolesti koju su mnogi zaboravili a koja se prenosi seksualnim putem. Među obolelima najviše je mladih od 20 do 39 godina, i to muškaraca.

Za razliku od drugih polno prenosivih bolesti (PPB), broj obolelih od infektivnog sifilisa od 2002. godine u našoj zemlji u konstantnom je porastu.

Testirajte se na HIV i sifilis uz pomoć pametnog telefona! (VIDEO)

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", tokom 2014. godine ovu bolest u našoj zemlji je dobilo 54 osoba više u odnosu na 2013. godinu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Prošle godine od sifilisa je obolelo 128 osoba, što je veći broj u odnosu na prethodnu kada je registrovano 74. Najveći broj obolelih od ove PPB registrovan je među osobama uzrasta od 20 do 39 godina, čak 70 odsto od ukupnog broja obolelih - navode za Telegraf u Institutu "Batut".

Sve je više teško izlečivih polnih bolesti

Sifilis je, inače, najduže poznata bolest, koja se prenosi seksualnim kontaktom a koju izaziva bakterija treponema pallidum. Prvi zapisi o njoj u Evropi, naime, potiču iz 1494. godine.

Prenosi se direktnim kontaktom, tokom oralnog, genitalnog i analnog seksa a čak i inficirana majka može da zarazi dete tokom trudnoće ili na porođaju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Bolest prolazi kroz četiri stadijuma - primarni, sekundarni, latentni i tercijarni, i njeni simptomi zavise upravo od njih.

SAZNAJTE: Kako se sve prenose polne bolesti?

Primarni stadijum se javlja posle inkubacionog perioda od devet do 90 dana, u proseku 21. Odlikuje se pojavom bezbolne ranice veličine od jednog do tri centimetra. Ona se uglavnom pojavljuje na mestu gde je bakterija ušla u oganizam - na genitalijama, u ustima, u grlu, u anusu, na prstima. Ukoliko se ovaj stadijum ne leči, sifilis prelazi u sekundarni stadijum kada se javlja ospa na koži koja zahvata celo telo uključujući dlanove i tabane. U latentnom, trećem stadijumu, nema simptoma bolesti dok se u tercijarnom na koži javljaju karakteristične promene koje se zovu gume.

ALARMANTNO: Bazeni prepuni POLNIH BOLESTI i drugih OPASNIH BAKTERIJA! Naježićete se kada vidite šta je sve u vodi

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

 

Sifilis se uspešno leči penicilinom u vidu injekcija, ili drugim antibioticima ukoliko je osoba alergična na njega. Međutim, ukoliko se ne leči, ova bolest može izazvati opasna oštećenja nervnog sistema, srca ili mozga.

Specijalista epidemiologije dr Danijela Simić objašnjava za naš portal da je u cilju sprečavanja i suzbijanja ove i drugih infekcija koje se prenose seksulanim putem bez kondoma, ili kontaktom sa inficiranom krvi, i dalje potrebno promovisati bezbedan seks i edukovati o njemu kao i o značaju pravovremenog savetovanja i testiranja.

Kondomi budućnosti ne samo da štite, već i otkrivaju polne bolesti! A napravila su ih DECA! (VIDEO)

- Potrebno je obezbediti i dostupnost testiranja na PPB zarad ranog dijagnostikovanja inficiranih osoba i njihovih seksualnih partnera, a posebno za osobe pod povećanim rizikom - muškarce koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima, korisnike droga i njihovih seksualnih partnera, za osobe koje se bave seksualnim radom i njihove klijente, za one koji imaju više seksualnih partnera - navodi Simićeva.

(LJ. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    26. septembar 2015 | 22:09

    Ovi nasi mačo muškarci neće kondome sad neka ih

  • Dejan Fra

    27. septembar 2015 | 08:16

    Seljaci bolje znaju sta je kondon,nego pojedini intelektualci...A i vredniji su u svim poslovima od gospode u gradovima...

  • MARIJA

    26. septembar 2015 | 22:59

    Seljaci ne vole kondome, jer o polnim bolestima ne znaju ništa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA