HRVATE ČEKA PAKAO: Mađarska zatvara granicu ka Hrvatskoj?

Mađarsko zatvaranje granice za Hrvatsku otvara najgori mogući scenario, navode sagovornici "Jutarnjeg lista". Ako se to dogodi može se očekivati da izbeglice u Hrvatsku počnu da dolaze i brodovima

  • 15

U hrvatskim medijima sve glasnije se postavlja pitanje da li će mađarska vlada već ove nedelje zatvoriti svoju granicu prema Hrvatskoj? Mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter rekao je da "datum još nije određen", ali da će sve zavisiti od toga kako će se Mađarska nositi s velikim brojem ilegalnih izbeglica koje dolaze iz Hrvatske.

HERMETIČKI ĆEMO ZATVORITI GRANICU SA SRBIJOM: Opasna pretnja iz HRVATSKE VLADE!

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je nakon sastanka s austrijskim kancelarom kazao da će pre zatvaranja "zelene granice" s Hrvatskom tražiti podršku Višegradske grupe. Dodao je da je zatvaranje granice s Hrvatskom "politička dilema" jer je Hrvatska članica EU, ali nije deo šengena.

Članice Višegradske grupe uz Mađarsku su Slovačka, Češka i Poljska, države koje se žestoko protive prihvatanju izbeglica i kvotama koje određuje Evropska unija. Zato ne treba ni sumnjati da će Orban od njih dobiti čvrstu podršku za zatvaranje granice prema Hrvatskoj.

Mađarska policija juče je na svojoj internet stranici objavila da je samo tokom vikenda iz Hrvatske ilegalnim putevima u Mađarsku ušlo 23.591 izbeglica, dok je iz Srbije ušlo samo njih 636.

Sgovornici "Jutarnjeg lista" tvrde da je to apsolutno nemoguće i da je reč o mađarskoj službenoj propagandi kojom žele da opravdaju zatvaranje granice prema Hrvatskoj. Istovremeno, brojkom od samo 636 izbeglica iz Srbije pokazuju da je zatvaranje granice prema Srbiji dobar potez koji daje rezultate.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U slučaju da Mađarska zaista zatvori granicu Hrvatska bi, otvorila koridor za prebacivanje izbeglica preko Slovenije. U ovom trenutku postoji dogovor sa Slovenijom i Austrijom na najvišem političkom nivou kako bi se u slučaju radikalnog mađarskog poteza izbeglice preusmerile na Sloveniju.

SRCE PUCA NA POLA ZBOG OVOGA: Tragedija ove izbeglice će slomiti i nesalomive (FOTO)

U tom slučaju Hrvatska bi povremeno zatvarala granicu prema Srbiji kako bi usporila ulazak izbeglica i na taj način usporila njihov dolazak u Sloveniju kako se ta zemlja ne bi našla u problemima vezanim za njihovo prihvatanje i dalji transfer. Zatvaranje granice prema Srbiji znači zatvaranje graničnih prelaza i postavljanje većeg broja pripadnika policije na "zelenu granicu" koji bi pokušali da spreče što više izbeglica u ilegalnom prelasku granice. Reč je o zaštiti nekih četrdesetak kilometara kopnene granice, dok je preostali deo granice reka Dunav, koja može da se nadzire policijskim čamcima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ipak, sagovornici "Jutarnjeg" iz policije tvrde da je nemoguće u potpunosti onemogućiti ilegalni ulazak preko granice. Priliv će sigurno biti usporen, ali ne i zaustavljen. Bez obzira na to koliko policajaca bude stavljeno na granicu, svi ilegalni putevi se ne mogu zatvoriti.

Uz to, treba osigurati redovne rotacije policajaca na terenu, a istovremeno policija mora da  obavlja svoje redovne zadatke pa postoji pitanje da li Hrvatska ima dovoljno snaga za tako obiman posao.

Mađarsko zatvaranje granice za Hrvatsku otvara najgori mogući scenario. U tom slučaju, prema najavama sagovornika "Jutarnjeg" očekuje se da će Srbija izbeglice preusmeriti u Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U tom slučaju, hrvatske snage bezbednosti bile bi potpuno nemoćne da spreče njihov ulazak na 1.100 kilometara granice s Bosnom i Hercegovinom.

Druga mogućnost je da izbeglice prema Hrvatskoj krenu brodovima. U tom slučaju na udaru bi se našla isturena ostrva Lastovo, Vis, Mljet, kao i Prevlaka. U takvom razvoju događaja najverojatnije bi bili angažovani i brodovi Obalske straže, kao i policijski brodovi.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SLAVKA

    29. septembar 2015 | 14:14

    ODLICNO,IMAJU KUCE IZBEGLIH SRBA, PA NEKA TAMO NASELE EMIGRANTE!

  • Dragan

    29. septembar 2015 | 10:41

    U zivotu sve se vraca , u zivotu sve se placa .. Kako sejes tako i zanjes.. ..setite se .. nije bilo tako davno 1995..

  • TT

    29. septembar 2015 | 12:00

    A i Mađari preteruju, znaju da oni migrantima nisu ciljna destinacija već samo da su u prolazu za Nemačku, Švedsku itd. ali glume nešto. I onda te ograde idu po sistemu spojenih posuda ili domina. Neka vide sa Nemačkom, naravno javno, dokle će i koliko primati migrante pa ako Nemci i bogati neće da primaju migrante da svi i svi ostali stvaramo kapije-granice država.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA