NAJVEĆA TAJNA MIHAJLA PUPINA: Nije hteo da umre dok se ne pomiri sa Teslom!

Pupin nije hteo da umre dok se ne pomiri sa Teslom koji se na njega naljutio jer je tvrdio da je Markoni prvi registrovao patent

  • 8

Veliki naučnik i pronalazač Mihalo Pupin, koji je rođen na današnji dan 1858. godine, nije hteo da umre dok se ne pomiri sa Nikolom Teslom.

Dvojica velikana posvađala su se jer je Pupin tvrdio da je zapravo Markoni prvi registrovao patent. Tesla to Pupinu nikako nije mogao da oprosti i od tada nisu govorili.

NIKOLIĆ U SLOVENIJI: Predsednik Srbije OTKRIVA spomenik Mihajlu Pupinu

Kada je, međutim, Pupin, pao u postelju, pred samu smrt marta 1935. godine zahtevao je da se vidi sa Teslom. U mirenju im je pomogla Natalija, majka profesorke Vidosave-Vide Janković (96), čiji je otac Radoje bio generalni konzul u Čikagu i Njujorku (1926-1937), poverljivi oficir koji je nosio ordenje ruskom caru Nikolaju Romanovu, i bliski prijatelj kralja Aleksandra Karađorđevića, Mihajla Pupina, Ive Andrića, Ivana Meštrovića...

Pupin je naime tog hladnog marta rekao svojoj ćerki Vavi da mu dovede Teslu u bolnicu, u kojoj je ležao. Ona je pozvala Nataliju i doslovce joj kazala:

Printskrin: Tesla.aziznatour.com Printskrin: Tesla.aziznatour.com

- Papa ne želi da umre pre nego što se vidi sa gospodinom Teslom - i zamolila je da to učini.

ZAVIRITE prvi u TAJNI DOSIJE FBI i DRAGOCENU zaostavštinu velikog MIHAJLA PUPINA!

Veliki Tesla, bez obzira na razmirice iz prošlosti, uslišio je Natalijine molbe i posetio Pupina. Prilikom tog susreta ni Pupun a ni Tesla nisu krili suze. Ipak, o čemu su razgovarali tokom pola sata, koliko je trajala poseta pomirenja, ostala je tajna.

Ubrzo, posle toga, Pupin je umro.

Pupin je, inače, rođen u selu Idvor, današnja opština Kovačica. Po odlasku u Ameriku, promenio je svoje ime u Mihajlo Idvorski Pupin, čime je naglasio svoje poreklo.

Na početku školovanja nije bio najbolji đak, ali se brzo popravio. Godine 1869. upisuje gimnaziju u Pančevu, a nakon nje odlazi u Prag na studije, uz pomoć crkvene opštine.

OVA ŽENA ZNA TAJNU: Evo kako je moja majka pomirila Teslu i Pupina! (FOTO)

Foto: mihajlopupin.info Foto: mihajlopupin.info

Posle prve godine studija umro mu je otac kada odlučuje da ode u Ameriku. Da bi kupio brodsku kartu od Hamburga do Njujorka, prodao je svoje knjige i odelo.

Prvo vreme u Njujorku, gladovao je. Slabo je znao engleski i nije imao nikakav posao. Prvo zaposlenje našao je u Filadelfiji, gde je čuvao stoku, zatim je ubacivao ugalj u podrume, bio pomoćni ložač parnih kotlova...

Ipak, biće upamćen kao naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD. Jedan je od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Takođe je dobio i Pulicerovu nagradu za autobiografsko delo "Od pašnjaka do naučenjaka“.

ODLUKA GRADSKOG VEĆA: Most Zemun-Borča zvaće se po Mihajlu Pupinu!

Tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Njegovo najvažnije, najslavnije otkriće su bili Pupinovi kalemovi zbog čega se njemu u čast proces korištenja tih kalemova u telefonskim razgovorima na velikim razdaljinama nazvan pupinizacija.

Foto: Promo Foto: Promo

TESLINO PROROČANSTVO: Evo koje ljudske zablude će UPROPASTITI ČOVEČANSTVO!

Bio je oženjen Amerikankom Sarom Katarinom Džekson sa kojom je imao ćerku Barbaru. U braku su bili samo osam godina kada je ona umrla od teške upale pluća.

Pupin je umro 12. marta 1935. godine u Njujorku i sahranjen je na groblju Vudlon u Bronksu.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba

    9. oktobar 2015 | 20:37

    Jedan od najvecih srpskih patriota o kome nasa deca malo znaju, a ni to kao o najvecem donatoru koji je osnovao i donirao ogromna sredstva za za srpsku ratnu sirocad posle prvog svetskog rata koji je uspesno opljackan od naseg olosa lopovskog kao u toku naseg ratnog zla devedesetih veliki naucnik koji je i trebao i predsedniku Amerike Vilsonu

  • Zoran 021980

    9. oktobar 2015 | 20:07

    Veliki Srbin!

  • Ljuba

    11. oktobar 2015 | 18:45

    Nije on isao kod Vilsona nego je Pupin naknadno pozvan od strane Pasica da se pridruzi delegaciji na pregovorima u Versaju jer je saznao da ga Vilson veoma uvazava kao jednog od najvecih naucnika onog vremena i pre ulaska u salu kada ga je Vilson video iznenadjeno ga je pitao otkud tu, na sta mu je ovaj rekao da je clan delegacije i na pitanje sta se hoce rekao mu je da se Banat podeli jer je njegovo selo Idvor tu gde je sada Srbija sto je ovaj to i uradio ali je ucinjeno i za Hrvate za Istru kao i za Slovence Bled prema tome najveci od svih koji nije ziveo i radio u Srbiji to nasa deca moraju znati o nasim najboljim ljudima gde god da su

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA