JEZIVI PODACI: U svetu u saobraćajnim nesrećama godišnje POGINE 1,25 MILIONA ljudi!

Saobraćajne nesreće su i dalje vodeći uzrok smrti mladih između 15 i 29 godina u svetu, dok troškovi koje vlade imaju usled toga iznose u proseku tri odsto bruto domaćeg proizvoda tih zemalja, stoji u izveštaju SZO-a

  • 2

Svake godine u svetu u saobraćajnim nesrećama strada oko 1,25 miliona ljudi, pri čemu je Afrika daleko najgori kontinent po pitanju bezbednosti na putevima, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

ZAKAZALI SVADBU PA UDARILI U STUB: Strašna tragedija Suzane i Nemanje (FOTO)

- Saobraćajne nesreće uzimaju neprihvatljivo visok broj žrtava, posebno siromašnih žrtava u siromašnim zemljama - istakla je generalna direktorka SZO Margaret Čan.

U Globalnom izveštaju o bezbednosti na putevima, SZO navodi da se situacija poboljšava, pri čemu je broj poginulih poslednjih godina stabilan, iako se istovremeno broj automobila i drugih vozila na putevima značajno povećao.

Saobraćajne nesreće su i dalje vodeći uzrok smrti mladih između 15 i 29 godina u svetu, dok troškovi koje vlade imaju usled toga iznose u proseku tri odsto bruto domaćeg proizvoda tih zemalja, stoji u izveštaju.

Printskrin: YouTube/AmazingWorld Printskrin: YouTube/AmazingWorld

Podaci pokazuju i da polovinu poginulih u saobraćaju čine pešaci i vozači bicikala i motocikala, pri čemu pešaci čine 22 odsto, motociklisti 23 odsto, a biciklisti četiri odsto.

AUTO JE PREGAZIO OVU ŽENU: A onda se desilo nešto NEVEROVATNO! (VIDEO)

Mnoge države su intenzivirale napore za unapređenje situacije, uključujući izmene zakona i povećanje bezbednosti vozila i puteva, ali u tome i dalje zaostaju mnoge siromašne zemlje.

Od ukupnog broja saobraćajnih nesreća u svetu, 90 odsto se dogodi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, iako te zemlje učestvuju u ukupnom svetskom broju vozila sa tek 54 odsto.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Stopa smrtnosti je posebno velika u Africi, gde na svakih 100.000 ljudi godišnje u saobraćaju pogine 26,6 ljudi, prema 9,3 u Evropi, gde je ta stopa najniža, naveo je SZO.

- Krećemo se u dobrom pravcu. Izveštaj pokazuje da strategije bezbednosti u saobraćaju spasavaju živote, ali nam ukazuje i da je brzina tih promena suviše spora - upozorila je Čan.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jasmina

    19. oktobar 2015 | 21:37

    boze cuvaj svakog pa i moje

  • Duki

    19. oktobar 2015 | 21:20

    Istina je bolna. Ipak i sam neću zbog toga prestati. Ne verujem da je neko prestao da vozi. Mnogo toga nas ubija. Ima tu neke pravde . Najrazvijenije zemlje imaju najviše automobila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA