STIGAO SPAS: Obavljena prva operacija GAMA NOŽEM u Srbiji!

Gama nožem danas je ozračen prvi pacijent, očekuje se da do kraja godine na ovaj način bude tretirano njih 50, a već sledeće godine deset puta više

  • 4

Nacionalni gama centar u okviru Kliničkog centra Srbije danas je i zvanično počeo sa radom, a tim povodom, ovu ustanovu su posetili premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. U Gama centru, danas je ozračen i prvi pacijent, a očekuje se da do kraja godine na ovaj način bude lečeno njih 50, a već sledeće godine deset puta više.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, tim povodom, zahvalio se rukovodstvu i lekarima KCS-a, i Ministarstvu zdravlja što su ga ubeđivali da se odvoji novac za gama nož, zbog kog više pacijenti neće odlaziti u Tursku. On je istakao da  je cilj da Srbija ima najmodeniju medicinsku opremu kao što je ova, i da polako postaje lider u regionu u pojedinim oblastima zdravstva.

(EKSKLUZIVNI VIDEO): U Srbiju stigao GAMA NOŽ koji će spasavati HILJADE ŽIVOTA! (FOTO)

- Postaćemo lider u regionu. Dolaziće nam pacijenti iz Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske... Mislim da samo Hrvatska ima gama nož, ali je stariji i lošiji u odnosu na naš. Tako da će kod nas dolaziti pacijenti iz regiona a novac iz naše zemlje više neće odlaziti u Tursku, gde su se do sad lečili naši pacijenti - podsetio je Vučić.

Premijer je istakao da je Srbija, pri kupovini ove najmoćnije mašine, uspela i da uštedi.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Projekat izgradnje sa porezom koštao je manje od pet miliona evra, a ova investicija biće isplaćena za godinu do godinu i tri meseca. Srbija je dobila najmoćniju mašinu i to je velika i dobra vest za ljude koji su bolesni, a svi koji dođu pod gama nož, produžiće im se život - rekao je Vučić i dodao da je Vlada izdvojila između 50 i 60 miliona za renoviranje, obnavljanje mokrih čvorova i krečenje KCS-a, kao i da će biti nabavljena dva linearna akceleratora a da od 1. januara neće biti lista čekanja u ovoj ustanovi:

- Cilj je da imamo najmoderniju opremu u regionu i da naše bolnice, domovi zdravlja i škole budu čiste i uredne.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

DOBRE VESTI: Lečenje gama nožem od avgusta u Srbiji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je Nacionalni gama centar već spreman i za prijem pacijenata i iz regiona, kao i da oni već mogu da podnesu zahteve.

- Ovo je dan kada naši pacijenti više ne moraju da idu u inostranstvo na lečenje gama nožem. Prvi pacijent je već na tretmanu. Sada postoje svi uslovi i sada je na našim stručnjacima, njihovom radu i entuzijazmu, da za godinu dana budu apsolutni lideri u regionu. Ono što je bilo do države je obezbeđeno i stvoreni su svi uslovi da može da se radi vrhunski, a do petka bi želeo da bude podvrgnuto lečenju minimum pet pacijenata - kazao je Lončar.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Načelnica Odeljenja za neuroonokologiju Klinike za neurohirurgiju KCS-a Danica Grujičić podsetila je da su radioterapeuti i neurohirurzi 15 godina molili da se nabavi gama nož, a da je aktuelno Ministarstvo zdravlja prvo pokazalo dovoljno sluha.

- Ovo je najsavremenija mašina za lečenje najtežih bolesnika sa metastazama na mozgu, čiji se kvalitet života drastično menja uvođenjem nove metode. Nadam se da će ovo biti samo uvod za razvoj jednog pravog radioterapijskog centra u Kliničkom centru. Time se ne gubi važnost standardne radio terapije. Na ovom aparatu se zrače i benigni i maligni tumori. Nije nažalost svemoćan, i to su uglavnom dobro ograničeni tumori promera do tri santimetara na najnezgodnijim mestima. Postoji samo mali broj tumora koje nismo u stanju da ozračimo zbog blizine struktura koje se mogu oštetiti - objasnila je Grujičićeva i navela da će do kraja ove godine gama nožem biti tretirano 50 pacijenata, a sledeće deset puta više.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

U ove budalaštine o raku svi veruju, a vi?

Direktor KCS-a Milika Ašanin ocenio je da je gama nožem ostvaren nacionalni projekat i najveća investicija u zdravstvu Srbije.

- Do sada smo plaćali skupo za lečenje pacijenata u inostranstvu. Od 2008. godine zdravstveno osiguranje je platilo 4.200.000 evra za lečenje 750 naših građana gama nožem u inostranstvu. Ovaj aparat će se vrlo brzo isplatiti, i nadam se da će Klinički centar postati lider u regionu i imati pacijente iz svih krajeva zapadnog Balkana.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Inače, Snežana Dajmanović (45) iz Beograda, prva je pacijentkinja, koja je operisana gama nožem. Njoj je u martu dijagnostikovan kancer pluća, zbog čega joj je odstranjeno desno plućno krilo, ali je uprkos tome, rak metastazirao na mozak.

- Svaka bolest je pobediva, ako hoćete da se borite i živite, samo treba da budete hrabri. Rak nije bolest od koje se umire - poručila je ona.

Gama nož predstavlja "zlatni standard" u lečenju onkoloških pacijenata. Koristi se za lečenje pacijenata koji imaju tumorske metastaze na mozgu, a njegova prednost je što se zracima tretiraju samo oboleli delovi, a ne okolno zdravo tkivo.Tretman gama nožem omogućava da se pacijentima "ne otvara" glava, nije bolan i pacijent dan nakon tretmana može da bude pušten kući. Za njega i izgradnju Nacionalnog gama centra Vlada Srbije odvojila je blizu 460 miliona dinara, a SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore) donirala još oko 120 miliona dinara.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • peace

    2. novembar 2015 | 17:18

    Kanabis je lek!!

  • Zarko Bakic

    2. novembar 2015 | 23:31

    Bravo za doktorku Danicu i Ivanku..Veliko HVALA

  • mihailovic

    4. novembar 2015 | 11:05

    Najvaznije je da modernu medicinsku tehniku koristi Srbija za svoj narod pa ako se stigne i za one druge Nije bitno biti LIDER U REGIONU LIDER postajes kad je Srbiji i njenom narodu najbolje u svakodnevnom zivotu I U SVAKOM POGLEDU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA