Otkrivena spomen ploča belgijskim lekarima (FOTO)

Ambasador Kraljevine Belgije Leo D'aes i predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović, otkrili su danas na staroj bolnici negotinskog Zdravstvenog centra spomen ploču Selmi Eliasberg Mazej i Ferdinandu Mazeju, belgijskim lekarima, koji su 1914. godine u humanoj misiji došli u Negotin, gde su godinu dana kasnije i preminuli od pegavog tifusa, bolesti koju su i lečili

  • 0

Inicijativu za postavljanje spomen ploče pokrenula je Opštinska organizacija SUBNOR Negotin, koja je i kontaktirala ambasadu Kraljevine Belgije, koja je finansirala postavljanje ploče.

Foto: Promo Foto: Promo

- Humanitarna pomoć koju su pružili belgijski lekari pre sto godina spaja nas na ovaj dan. Veoma sam počastvovan što sam danas imao mogućnost da otkrijem spomen obeležje ovim hrabrim ljudima. Ovo smatram poštovanjem ne samo belgijskim lekarima, već i svim srpskim i belgijskim građanima koji su iskazali svoju humanost i solidarnost -rekao je ambasador D'aes, podsećajući da su godine u kojima su lekari iz Belgije živeli u Negotinu bile veoma teške za srpski narod.

Foto: Promo Foto: Promo

Na prigodnoj svečanosti koja je upriličena prilikom otkrivanja spomen ploče, uvažene goste pozdravili su i Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin, kao i dr Duška Josifović, v.d. direktora Doma zdravlja Negotin.

Foto: Promo Foto: Promo

- Okupili smo se danas da izrazimo svoju zahvalnost hrabrom i plemenitom bračnom paru iz Belgije, Selmi Eliasberg i Ferdinandu Mazej, lekarima koje je ratni vihor i humanitarna misija dovela na istok Srbije, u naš grad, daleke 1914. godine. Tih ratnih godina svaka pomoć, prvenstveno zdravstvena bila je dragocena i izuzetno važna i zato još više cenimo njihovo požrtvovanje. Spomen ploča biće trag koji će nas podsećati na nesebičnost, velikodušnost i humanost ovo dvoje mladih lekara i našu neraskidivu vezu sa narodom Belgije. - rekao je Milovanović.

Foto: Promo Foto: Promo

- Sa početkom Velikog rata i humanitarnom katastrofom u Srbiji, rađali su se novi junaci rata, koji nisu nosili oružje u ruci, junaci koje je vodila nova ideja, ideja humanizma i samarićanstva, među njima su bili i Selma i Ferdinand Mazej. Prošlo je 100 godina od junačke smrti belgijskih lekara. Nismo i nećemo ih zaboraviti. Građani Negotina i Timočke Krajine sećaće ih se sa velikom zahvalnošću - istakla je između ostalog dr Josifović.

Foto: Promo Foto: Promo

Uvaženi gosti iz Belgije obišli su i grudno odeljenje negotinske bolnice, gde ih je dr Biljana Paraskijević, v.d. direktora upoznala sa Zdravstvenim centrom.

Foto: Promo Foto: Promo

Ambasadoru Kraljevine Belgije i njegovim saradnicima upriličen je i prijem u prostorijama SUBNOR-a, a uvažene goste u svom kabinetu primio je i predsednik opštine Negotin.

Foto: Promo Foto: Promo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA