Da, danas je DRUGI DAN BOŽIĆA, ali znate li kog SVECA u stvari SLAVIMO?

Saborom se naziva praznovanje presvete Bogorodice zato što se toga dana sabiraju svi verni, da proslave nju i što se, saborno, služi u čast Njenu

  • 6

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju drugi dan Božića ili Sabor presvete Bogorodice

NARODNA VEROVANJA NA TUCINDAN: Evo šta danas NIKAKO ne smete da radite i koja BOLEST preti, ako se ogrešite!

U narodu je ovaj dan poznat kao Božji ili Srednji dan i provodi se svečano.

SUTRA JE VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK, BADNJI DAN: I jednu stvar OBAVEZNO morate da uradite!

Saborom se naziva praznovanje presvete Bogorodice zato što se toga dana sabiraju svi verni, da proslave nju, Mater Bogorodicu, i što se, saborno, služi u čast Njenu.

U Ohridu je od starine bio običaj da se uoči drugog dana Božića večernja služi samo u Svetoj Bogorodici zvanoj Čelnica. Sve sveštenstvo sa narodom tu je saborno proslavljalo Prečistu Bogomater.

Foto: damascenegallery.com Foto: damascenegallery.com

"Vaistinu, braćo, evo istinske sluškinje Gospodnje! Je li sluškinja ona koja je svoju volju zamenila potpuno voljom gospodara svoga, onda je Presveta Djeva prva među svima sluškinjama Gospodnjim. Je li sluškinja ona koja s napregnutom i svecelom pažnjom gleda gospodara svoga, onda je Presveta Djeva opet prva među sluškinjama Gospodnjim.

Ili je sluškinja ona koja krotko i ćutljivo podnosi sve uvrede i tegobe očekujući samo nagradu od gospodara svoga, onda je opet Presveta Djeva prva i najprevashodnija od svih, sluškinja Gospodnjih. Njoj nije stalo bilo do toga da ugodi svetu, nego Bogu; niti joj je stalo bilo da se opravda pred svetom, nego samo pred Bogom. Sama poslušnost, sama pažljivost, sama krotost.

Presveta Djeva je s pravom mogla reći angelu Božijem: evo sluškinje Gospodnje! Najveće savršenstvo i najveća čast, koju može žena dostići na zemlji, jeste da bude sluškinja Gospodnja. To savršenstvo i tu čast Eva je u Raju bez truda izgubila, a to savršenstvo i tu čast Djeva Marija je s trudom van Raja zadobila.

Molitvama Presvete Djeve Bogorodice, Gospode Isuse, pomiluj nas. Tebi slava i hvala vavek. Amin."

Drugog dana Božića obilaze se prijatelji i komšije i primaju gosti u kuću. Sutra, trećeg dana Božića, slavi se spomen na Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, koga brojne porodice praznuju kao krsnu slavu. Praznovanje traje do malog Božića, odnosno 14. januara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    8. januar 2016 | 09:11

    Samo iz ovog kratkog teksta mnoge mlade žene mogle bi mogo toga da nauče. Da je potomstvo najvažnije od svega i da to čine voljom Bozijom. I još mnogo toga izmedju redova ovih je rečeno samo to treba umeti otkriti. Za Isusa H.smatra se da je sin Božiji, jer njemu nije poznat bioloski otac. Stoga je upravo tako rečeno da njegovo rodjenje nije greh već udovoljenje gospodu.

  • Slobodan

    8. januar 2016 | 09:19

    LOGIČNO.

  • Sabina

    8. januar 2016 | 09:17

    DOBRO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA