Norveška vlada već godinama pomaže srpske manastire na Kosovu

Otac Nifont manastira Dečani kaže da norveška vlada svesrdno pomaže porodicama da se vrate u svoje domove na Kosovu

  • 0

Dok se proslavlja Dan Svetog Save, prvog arhiepiskopa autokefalne srpske crkve, Norveška pomaže Srbima na Kosovu da održavaju svoju veru i tradiciju.

ZA PONOS BEOGRADA I SRBIJE: Migranti iz Nemačke zovu i govore nam da su oduševljeni kako smo ih dočekali! (FOTO)

Studenti Srpske pravoslavne Bogoslovije u Prizrenu od 1871. će ove godine otvoriti novu sportsku halu i novi sistem grejanja. Rekonstrukcija Bogoslovije počela je 2009. godine uz Norveškom podršku. "To je veliki uspeh za sve nas ... Kada smo počeli rekonstrukciju, nismo znali da li će ovi napori biti korisni", rekao je otac Andrej.

Prošle godine, Bogoslovija je dobila nadzor opreme iz norveške ambasade u Prištini. U blizini konaka za monahe, koji datira iz 19. veka, a koji je uništen u požaru 1946. godine, rekonstruisan je uz pomoć norveških sredstava.

Otac Nifont manastira Dečani kaže da norveška vlada svesrdno pomaže porodicama da se vrate u svoje domove nakon rata na Kosovu 1998-1999. Deo podrške je bio usmeren preko manastira.

Foto: Dragan Miljković Foto: Dragan Miljković

- U periodu 2007-2011, bilo je pet uzastopnih godišnjih faza u ukupnom iznosu od oko milion evra. Ova pomoć bila je usmerena ka seoskim porodicama, i Manastiru Visoki Dečanirekao je otac Nifont.

Ovaj manastir je jedan od najstarijih u svetu u pravoslavnoj tradiciji, koja datira iz 1327. godine, gde su liturgije i verska praksa zadržale uprkos ratovima i turskoj okupaciji. On sadrži najveću srednjevekovnu galeriju fresaka u svetu, i na taj način smatra se jednim od najznačajnijih kulturnih i istorijskih znamenitosti u regionu. U njemu se odražavaju i uticaji istočne pravoslavne vizantijske i zapadne romaničke tradicije. Zbog toga je Unesko 2004. godine manastir Visoki Dečani stavio na listu svetske kulturne baštine.

Printskrin: Youtube / NLOsrbija Printskrin: Youtube / NLOsrbija

Sam manastir je takođe dobio pomoć za njeno održavanje.

- U okviru pomoći povratnicima i razvoju poljoprivrede, norveška vlada pomogla je manastir u modernizaciji agro-mašina - dodao je Nifont.

Ostale donacije uključuju računarsku opremu, obnavljanje trpezarije manastira, štampač za slepe i oprema za fizikalnu terapiju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Manje poznate pravoslavne crkve na Kosovu su takođe dobile donacije Norveške. Manastir Draganac kod Gnjilana dobio je pomoć za infrastrukturni projekat u 2014. godini, dok je crkva u Lapljem Selu dobila novi ikonostas.

Ne ide sva norveška pomoć samo Srbima, crkvama, manastirima i seminarima na Kosovu, ali kako je danas praznik Svetog Save idealna je prilika da se proslavi pomoć koja Norveška pruža Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA