CENE NAFTE ĆE I DALJE PADATI: Ponuda na globalnom tržištu nikad veća

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), Iran i Irak povećavaju proizvodnju uprkos tome što rast tražnje usporava, što povećava mogućnost novog pada cena

  • 7

Nafte će na globalnom tržištu biti na pretek u prvoj polovini tekuće godine, što povećava mogućnost novog pada cena, a može uticati i na pojeftinjenje sirovina svuda u svetu. Pogotovo što Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), Iran i Irak povećavaju proizvodnju uprkos tome što rast tražnje usporava, ocenjuje Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

U tom periodu, ponuda bi mogla da premaši tražnju za prosečnih 1,75 miliona barela dnevno, u poređenju sa prošlomesečnom procenom od 1,5 miliona barela, navodi se u danas objavljenom izveštaju IEA, a prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Nafta jeftinija od mleka i vode!

Iran je u januaru povećao proizvodnju, posle ukidanja međunarodnih sankcija toj zemlji, iračka produkcija nafte je dostigla rekord, a i Saudijska Arabija je povećala nivo proizvodnje.

"Budući da je tržište već prezasićeno naftom, veoma je teško očekivati značajniji rast cena na kraći rok", dodaje se u izveštaju.

Kako navodi "Blumberg", cene nafte se kreću blizu 30 dolara za barel, nakon što su krajem januara pale na 12-godišnji minimum.

U januaru, proizvodnja unutar OPEK-a, koji broji 13 članica, porasla je za 280.000 barela dnevno, na 32,63 miliona, što je za 900.000 barela dnevno više od prosečnih potreba te grupe u 2016. godini, dodaje se u izveštaju IEA.

POJEFTINJUJE BENZIN U SRBIJI? Ministar Antić očekuje reakciju domaćih kompanija na pad cene nafte

IEA je, takođe, zadržala prognozu rasta globalne tražnje nafte za ovu godinu, na oko 1,2 miliona barela dnevno, navodi njujorška agencija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA