NEMA VIŠE PRAŠTANJA: Saobraćajci će naplaćivati SVAKI PREKRŠAJ!

Kazne za prekoračenje brzine do 10 kilometara na sat od dozvoljene u naseljenom mestu i prva kazna za prekoračenja veća od 20 kilometara na sat van naseljenih mesta iznose po 3.000 dinara

  • 37

Saobraćajna policija pooštrila je kazne za prekoračenje brzine, tako da više neće biti izuzeća od kažnjavanja ni za koga, a sve u cilju veće bezbednosti u saobraćaju, saznaje "Blic"! Naime, do sada su policajci mogli da oproste  i ne pišu kaznu za one čije je prekoračenje manje od 10 odsto od propisane brzine, ali su oni opraštali prekoračenje i od 20 odsto.

Kazne za prekoračenje brzine do 10 kilometara na sat od dozvoljene u naseljenom mestu i prva kazna za prekoračenja veća od 20 kilometara na sat van naseljenih mesta iznose po 3.000 dinara.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za "Blic" da je bitno da se kontrola obavlja na mestima gde često stradaju pešaci, a ne gde je bez razloga brzina ograničena i nema pešaka. On je naveo puno primera za mesta gde je propisano malo ograničenje brzine poput Pupinovog mosta i Zrenjaninskog puta, na kojima je brzina ograničena samo na 50 kilometara na sat.

Više od 850 PIJANIH VOZAČA tumara SRPSKIM ULICAMA! Šokiraćete se kad čujete koliko je ALKOHOLA u krvi imao jedan od njih!

Okanović je takođe istakao da se svakim kilometrom prekoračenja povećava šansa za tešku nesreću i da razlika od 10 kilometara prekoračenja može da znači razliku između života i smrti.

- Ukoliko se iz nekog razloga pešak nađe na kolovozu i udarite ga pri brzini od 50 kilometara na sat, od pet pešaka, četiri će preživeti. Ako vozite 60 kilometar na sat, onda će od pet, čak četiri pešaka poginuti. Šansa za preživljavanje je tada samo 20 odsto. Takođe, pri brzini od 60 kilometara čak za osam metara se produžava zaustavni put prilikom kočenja - naglašava Okanović.

Foto-ilustracija: Tanjug/Dušan Aničić, Telegraf Foto-ilustracija: Tanjug/Dušan Aničić, Telegraf

U prilog novim pravilima o prekoračenju brzine, ide i novi Zakon o prekršajima, koji od danas važi. Prema njemu, policija može da vas traži po celoj Srbiji, a ne samo na adresi prebivališta kako bi vas privela na suđenja na koja se ne pojavljujete.

SVE ĆE BITI SNIMLJENO, VIŠE NIKO NEĆE MOĆI DA SE IZVUČE: Policija ima NOVE PRESRETAČE koji kontrolišu 6 TRAKA ODJEDNOM!

Milan Marinković, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu objasnio je za "Blic" da su prekršajni nalozi imali efekta kada se u roku od osam dana plati pola propisane kazne.

- Sada će se proširiti  i na veće kazne koje su propisane za fizička lica do 50.000 dinara, za preduzetnike do 150.000, a za pravno lice do 300.000 dinara - tvrdi Marinković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kodar

    22. februar 2016 | 10:51

    Sve u cilju punjenja predizborne prazne kase ! Da je njima do bezbednosti radili bi na tome a ne ovako

  • ccccc

    22. februar 2016 | 11:33

    uzimaju pare od nas...pa trose na plate,izbore..a kada policija napravi saobracajni prekrsaj nikom nista.niti pojas,svetla,parkiranje u kruznom toku..da ne nabrajam situacije i situacije.

  • Deks

    22. februar 2016 | 10:48

    To brzine ove sitne za sorotinju da pune suplji budzet aovi nocu tatini sinovi sto sve pohazise nikom nista pa se pitam kako vas noje sramota vise od ove sirotonje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA