TRAMP JE NEZAUSTAVLJIVI TENK KOJI RUŠI SVE PRED SOBOM: Sve ukazuje na to da je ovo dan odluke (FOTO)

Ako je verovati poslednjim nacionalnim anketama, pre svega onoj koju je sproveo CNN, Trampova popularnost ne da ne opada već, šta više, raste. Konkretno, CNN tvrdi da Trampa trenutno podržava zaprepašćujućih 49 odsto republikanaca na nivou čitave Amerike: više nego sve ostale kandidate zajedno!

  • 6

Nema šta Marko Rubio u poslednjih pet dana nije pokušao ne bi li snizio rejting Donalda Trampa i popravio svoju poziciju pred super-utorak (to je danas!) kada veliki broj saveznih država odjednom izlazi na unutarstranačke izbore i glasa za svog kandidata koji će nositi nominaciju Republikanske partije na zvaničnim predsedničkim izborima u novembru mesecu.

Miljenik establišmenta, mladi senator sa Floride isprozivao je harizmatičnog milijardera za sve što je uspelo da mu padne na pamet: od gramatičkih grešaka u tvitovima do količine narandžastog pudera koju ovaj stavlja na lice.

Ako je verovati poslednjim nacionalnim anketama, pre svega onoj koju je sproveo CNN, Trampova popularnost ne da ne opada već, šta više, raste.

Konkretno, CNN tvrdi da Trampa trenutno podržava zaprepašćujućih 49 odsto republikanaca na nivou čitave Amerike, Rubio je na drugom mestu sa 16, Kruz na trećem sa 15, Karson na četvrtom sa 10 i Kejsik na poslednjem sa 6 odsto.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Matematika je neumoljiva: iako nema prostu većinu zbog malog broja još uvek neopredeljenih republikanaca, Tramp ima više pristalica nego svi ostali kandidati zajedno!

Kada krenemo po pojedinačnim državama, i držimo se samo najnovijih anketa, vidimo da Tramp prema mreži CBS u Virdžiniji ima 40 odsto, naspram Rubija sa 27 i Kruza sa 22.

U Džordžiji, Tramp ima 40 odsto, Kruz 29, a Rubio 22. U Masačusetsu, Tramp ima 47 odsto, a Rubio i Kruz po 15. U Oklahomi, Trampa podržava 35 odsto, Kruza 23 a Rubija 22. U Alabami, Tramp ima 42 odsto, Rubio 19 a Kruz 16. U Tenesiju, Tramp stoji na 40, Kruz na 22 a Rubio na 19.

>>> Ako želite da saznate kako funkcionišu američki unutarstranački izbori, predlažemo vam da pročitate naš tekst posebno posvećen toj tematici.

Marko Rubio. Foto: AP/Tanjug Marko Rubio. Foto: AP/Tanjug

Jedina država u kojoj Tramp nema većinu (po anketama) jeste Teksas iz kojeg dolazi senator Ted Kruz, koga u njemu trenutno podržava 42 odsto republikanaca. Tramp je drugi sa 31 odsto, dok je Rubio daleko na trećem mestu sa 19. Ovo bi moglo da bude značajno za ostanak Kruza u trci jer Teksas donosi najveći broj delegata. Znaćemo noćas.

Što se ostalih država koje su u igri tiče, za njih ne postoje sveže ankete, a nema svrhe da vam prenosimo rezultate onih koje su starije od nedelju dana, a kamoli neke koje su zabajatile posle dva meseca.

U slučaju da Tramp pokori sve države koje se očekuje da će pokoriti, a pošto u većini njih važi sistem da pobednik u okrugu uzima sve delegate iz tog okruga, pitanje nominacije ovog čoveka koji je toliko muke zadao i vrhuški republikanskog tabora i liberalnim medijima, biće praktično rešeno.

Ted Kruz. Foto: AP/Tanjug Ted Kruz. Foto: AP/Tanjug

Zapravo, u poslednjih trideset ili četrdeset godina, nije se desilo da neko trijumfuje tokom super-utorka a da ne osvoji konačnu nominaciju.

Marko Rubio se nadao da će uspeti da se nametne kao umerena alternativa i Trampu i Kruzu, koje establišement vidi kao ljude koji ni po koju cenu ne smeju da uđu u Belu kuću (mnogima je ekstremni Kruz gora varijanta od Donalda).

Međutim, ako ne bude uspeo da pobedi ni u jednoj saveznoj državi danas, pa čak ni u svojoj sopstvenoj Floridi 15. marta, gde će biti na domaćem terenu (a po svemu sudeći neće, budući da trenutne ankete pokazuju da Tramp u "sunčanoj državi" ima čvrstih 40 odsto, dok je Rubio tek na 20,8), a Kruzu istovremeno danas pođe za rukom da pobedi u Teksasu, Rubio bi mogao da počne da se polako oprašta od sna o Ovalnoj sobi. Ionako izgleda kao da nije dorastao tom izazovu.

(K. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA